Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skal vi have Mega – butikker?

Store butikker skærper konkurrencen
Kæmpe store butikker kan sætte gang i konkurrencen og presse priserne på dagligvarer, mener regeringen. Planloven, der kun tillader dagligvarebutikker på 3.500 kvadratmeter, skal reguleres. Konsulentfirmaet McKinsey bakker regeringens planer op.
Hypermarkederne vil løfte den svage konkurrence, mener konsulentfirmaet.

Danskerne betaler 25 pct. for meget
Selv når de høje danske afgifter er trukket fra, betaler danskerne i dag de højeste priser i Europa for dagligvarer.
Undersøgelser viser, at danskerne betaler omkring 18.000 kroner for meget for deres varer i forhold til andre lande. Eller med andre ord, danskerne betaler 20 – 25 pct. mere end vore naboer for dagligvarer.

Regeringen ønsker, at dagligvaregiganter som Carrefour skal til landet. Det vil give nye butikker, jobs og lavere priser.

Købmænd i oprør
Men ikke alle er enige med regeringen. De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer 1.500 danske dagligvarebutikker er i oprør: John Wagner, administrerende direktør har udtalt følgende:

  • Det er ikke mere end tre år siden, at der politisk blev kigget på planloven, og her blev der besluttet at bevare hovedelementerne i den.
  • I Sverige ligger en stor del af handelen uden for de større byer, og det er det politisk enighed om, at undgå i Danmark. En liberalisering kan smadre den fintmaskende butiksstruktur, vi kender i Danmark.

Regeringen er positiv
Noget tyder da også på, at regeringen er splittet i spørgsmålet. Venstre er varm tilhænger af Mega – butikkerne. Herfra siger erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen:

  • For at vi kan få vækst i Danmark, skal konkurrenceevnen være i top. Vi er gentagende gange blevet kritiseret for, at priserne er for høje. Nu gør vi noget ved det.

Venstre er isoleret
Men de Konservatives erhvervsordfører, Carina Christensen er skeptisk:

  • Det er vi som udgangspunkt imod, og vi er stærkt bekymret over forslaget. Vi frygter, det vil gå ud over vores eksisterende detailhandel.
  • Vi synes, det er fint med konkurrence, og vi vil meget gerne have mere produktivitet. Men vi er nødt til at have tænkt forslaget igennem. Vi frygter butiksdød i udkantsområder, og så får vi skabt et nyt problem. Vi frygter også, det vil ødelægge vores bymidter og de gågademiljøer, vi har i dag, hvis man samler alt i storcentre.

Og noget tyder på, at Socialdemokraterne er på linie med de Konservative. Erhvervsordfører Orla Hav udtaler:

  • Det er vi lodret imod. Og det er ingen tvivl, at nye kæmpesupermarkeder vil medføre butiksdød og være en direkte trussel mod masser af mindre bysamfund.

Og samme partis forbrugerordfører, Benny Engelbrecht mener ikke, at større supermarkeder vil skabe øget konkurrence. Han mener, at vi allerede nu har mulighed for at handle i store supermarkeder uden at dette dog har ført til prisfald.

Det der vil ske, mener han, er at mindre erhvervsdrivende vil miste deres mulighed for at drive forretning.

Per Ørum Jørgensen fra Kristendemokraterne og som har været regeringens tunge på vægtskålen udtaler: Hvis regeringen kommer igennem med deres planer, så bliver resultatet, at borgerne flytter væk fra de mindre byer, men det er åbenbart en bevidst og ideologisk kamp om at udrydde landdistrikterne, som regeringen er i gang med.

Ja det var den vovede udtalelse. Men mon ikke han parer ordre, når han igen er tungen på vægtskålen. Og dog, Dansk Folkeparti er også imod planerne. Så når alt kommer til alt, så står Venstre rimelig isoleret i spørgsmålet.

Skal handelsgader slås ihjel?
Spørgsmålet er om byerne skal slås ihjel. Skal danskerne i fremtiden handle i triste indkøbscentre og være afhængig af bilen og gratis p – pladser. Kæmpebutikker vil udsulte handelsgaderne og ødelægge det bestående butiksmiljø.

Forbrugerrådet er positiv
Og det er åbenbart det, som Forbrugerrådet også ser frem til. For de støtter statsministeren og Venstres planer. De ser gerne, at en af verdens største supermarkedskæder, det franske Carrefour kommer til landet og tager konkurrencen op med Bilka, der ejes af Dansk Supermarked.
Forbrugerrådet ser dog ikke den store fare i butiksdøden for de lokale forretninger.

Nørrebro med en Mega – butik?
I dag har vi på Nørrebro en stor Føtex lige ved indgangen til Nordvest. Ved Runddelen ligger en stor Kvickly. Det er ingen tvivl, at de to butikker trækker kunder til – til glæde for resten af butiksmiljøet. Men hvad sker der når en Mega – butik med gratis p – pladser etablerer sig i nærheden. I forvejen har den kørende trafik på Nørrebro fået vanskeligere forhold. Og kunderne er ikke mere så solidariske i at støtte den lokale handlende, så mange butikker – især specialhandelen på Nørrebro er afhængige af kunder udefra.
Og atter engang glemmer man, at den lokale butik er en del af den lokale kultur.




Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16