Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Vinter-chok i januar for detailhandlen

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 36 48 02 19 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk

NOTAT
Værdiindeks i kroner ofentliggjort i Danmarks StatistikBank 1. marts 2010
Indeks for solgte mængder offentliggjort i Nyt fra Danmarks Statistik 1. marts 2010
bearbejdet og kommenteret af Bent Aarrebo Pedersen, formand for
Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv

Vinter-chok i januar for detailhandlen
Ulovligt lagersalg florerer - Ny lukkelov med mere "butikstomme" bymidter truer forude

Det giver misvisende mediefortolkninger, at Danmarks Statistik i forbindelse med de nye januar-tal offentliggjort i Nyt fra Danmarks Statistik 1. marts 2010 skriver, at efter en markant nedgang i løbet af 2008 har detailsalget siden da været forholdsvis stabilt i 2009. Det gælder kun, når man taler om sæsonkorrigerede mængder - ikke om kroner i kasseapparaterne. Og det bør fremgå helt tydeligt af mediernes og økonomers fortolkninger.

Kendsgerningerne er også i henhold Danmarks Statistiks andre opgørelser, offentliggjort i Danmarks Statistikbank, men desværre ikke månedsvis med i Nyt fra Danmarks Statistik, at der "kun" var en tilbagegang i kroner i butikkernes kasseapparater på 0,1% i året 2008 - og en større alvorligere tilbagegang på 3,9% i året 2009.

2008 blev holdt oppe af kraftigt stigende priser på fødevarer, modsat i 2009 holdt nede af faldende priser på fødevarer. Det er kroner i kasseapparaterne, alle forholder sig til, når der tales om udviklingen i detailhandelen eller i regnskaber i det hele taget. Ikke sæsonkorrigerede mængder.

Danmarks Statistik har for år tilbage haft en tabel for værdiindeks (kroner i kasseapparaterne) med i den månedlige Nyt fra Danmarks Statistik. Det blev fravalgt på grund af pladsmangel på de 2 sider. Det bør omgående indføres igen. I den månedlige offentliggjorte - findes på nettet dog ikke som Nyt fra Danmarks Statistik - men til abbonnenter udsendte opgørelse over "værdiindeks for brancher" er det kroner, det handler om - kroner, der er opgørelsesgrundlaget. Kroner er til at forholde sig til, så mediemæssige og økonomers misfortolkninger undgås, som det ellers sker gang på gang.

2010 åbner med chok i detailsalget
er en rammende overskrift i Børsen over de nyeste tal for detailhandelen fra Danmarks Statistik over solgte mængder offentliggjort i Nyt fra Danmarks Statistik.

Søger man i Danmarks Statistikbank vil man finde tallene for udviklingen i kroner i kasseapparaterne for januar. Disse beregninger ses nedenfor:

For den samlede detailhandel blev det til en tilbagegang i kroner i januar på 3,1% og i mængder på 3,2%. Lidt bedre end for hele året 2009 med en tilbagegang i kroner på 3,9% og i mængder på 4,3%

For føde- og dagligvarer en tilbagegang på 3,2% i kroner i januar og 3,0% i mængder. Dårligere end for hele året 2009 med et fald i kroner på 1,9% og i mængder på 1,8%.

For beklædning, sko m.v. kunne man "nøjes" med en tilbagegang i kroner på 2,6% i januar trods en tilbagegang i mængder på 6,1% - altså et salg baseret på højere priser og nok også i bedre kvaliteter end året før i januar. Og samtidig en bedre udvikling end for hele året 2009 med et fald på i kroner på 5,6%.

For andre forbrugsgoder blev det til et fald i kroner på 2,1% i januar og i mængder på 2,5% - "trods alt langt bedre" end for hele året 2009 med et fald i kroner på 6,0% og i mængder på 6,6%

Kroner*) Mængder *)
2010 året 2010 året
januar 2009 januar 2009

Føde- og dagligvarer - 3,2% - 1,9% - 3,0% - 1,8%
Beklædning, sko m.v. - 2,6% - 5,6% - 6,1% - 6,0%
Andre forbrugsvarer - 2,1% -6,0% - 2,5% - 6,6%

Detailhandel ialt - 3,1% - 3,9% - 3,2% - 4,3%
*) set i forhold til samme måned/år året før

Vintervejret en bremseklods - holder fortsat forbrugerne nede i de dybfrosne skyttegrave forbrugsmæssigt set
Men ellers gik januar dårlige end håbet af de fleste. Vintervejret har været med til at give detailhandlen en chockstart på 2010. En chockstart, der også har betydet dårligere salg i februar end ventet af de fleste.

Derfor tyder meget nu på, at trods de dårlige tal sidste år i første halvår som udgangspunkt med en tilbagegang som månedsgennemsnit på 5,7%, så bliver det yderst svært i år i første halvår blot at komme igennem med 0-vækst i omsætningen i kroner i kasseapparaterne for den samlede detailhandel. Med mindre forbrugerne snart er alvorligt trætte af nu i månedsvis at befinde sig forbrugsmæssigt set i de dybfrosne skyttegrave.

Det er desværre for detailhandlen, for regeringen, for Danmark blevet for meget in at forbrugsbremse familiemæssigt set. Sker der først en ændring heri hen over sommeren, så skal der en pæn vækst til i årets sidste 4-5 måneder på op mod 6% for at redde året beskedent hjem for detailhandlen samlet set.

Kronede dage for lagersalg - især for ulovlige.
Forbrugsopbremsningen har skabt kronede dage for lagersalg af mærkevarer. Mange lagersalg i bybilledet er ulovlige i henhold til næringsloven, og mange lagersalg i industriområder er i strid med lokalplanerne. Ulovlighederne forvrider konkurrence overfor bymidternes specialhandel. Derfor er man ud over landet meget opmærksomme på de ulovlige lagersalgsbutikker ofte med politianmeldelser til følge - med forskelligartede resultater. Området bør i høj grad have politikernes opmærksomhed både lokalt og på landsbasis.

Ny lukkelov med mere "butikstomme" bymidter truer forude - Eksempel: "TommeOdense"
Forbrugsopbremsningen siden efteråret 2008 har betydet en markant tilbagegang i antallet af butikker ud over landet . Fra januar 2008 til januar 2010 en tilbagegang på 6,7% i henhold til beregninger foretaget af Danmarks Handelsstandsforeninger over opgørelser fra Post Danmark over antallet af butikker, der modtager adresseløse forsendelser.

Med udgangen af 2010 vil der formentlig på landsbasis være 10% færre butikker end primo 2008 - altså i løbet af 3 år. I flere by- og handelsområder mere end 10% tilbagegang. Især Vest for Storebælt. Også i større byer.

Fyens Stiftstidende har på det seneste lavet en opgørelse for bymidten i Odense, der viser en stigning til lige nu 73 ledige lejemål. I en leder den 1. marts står der herom bl.a.: "Derimod er det ikke kun bymidtens sag, når blodet fosser ud af centrum. Det er hele byens og hele kommunens, for en levende og attraktiv bykerne er blandt de attraktioner, som kan tiltrække både investorer og gode skatteydere. Det er derfor ikke forkert at mene, at skiftende byråd burde have gjort mere for bymidtren, end de rent faktisk har gjort"

¨Med den nye lukkelov, der er på vej i Folketinget, med flere søndagsåbninger fra 2. halvår og mulighed for alle søndage i 2012 er der lagt i kakkelovnen til en yderligere eksplosiv luknings-/ophørsbølge i dansk detailhandel ud over landet - i alle bystørrelser.

Kampen om søndagskunderne vil handle om dagligvarekæderne og udvalgsvarehuskædernes kamp om markedsandele med prishårde søndagstilbud, der skal presse forbrugerne til at gøre søndagen til den største indkøbsdag (med børnene på slæb i synsmæssig rumpehøjde i stedet for en søndag hjemme i familiens skød.). Den søndagskamp om kunderne, vi især har oplevet det sidste år tid, taler sit tydelige sprog om, hvad der er i vente. BILKA har da også i Jydske/Vestkysten meldt ud med, at de vil EJE søndagen.

Der er stor sandsynlighed for, at den nye lukkelov, hvis den vedtages, og med de butiksdøde konsekvenser, den vil få, kan blive et meget væsentligt valgkamptaberemne for den siddende regering ved det kommende folketingsvalg om halvandet år. Især vest for Storebælt for Venstre. Den nye lukkelov bør skrottes omgående.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16