Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Genvalg på ordinær generalforsamling i Danmarks Handelsstandsforeninger

På ordinær generalforsamling i Danmarks Handelsstandsforeninger torsdag den 7. april blev det til genvalg til: Bent Aarrebo Pedersen, Hvidovre Erhverv som formand, William Langkilde Køge Handelsstandsforening som 1. næstformand, Karen Smed, Randers Handelsråd/Randers Cityforening som 2. næstformand, Ditte Schwartzbach, Kalundborg Handelsstandsforening som bestyrelsesmedlem.

Genvalg til Kurt Scheelsbeck, Nørrebro Handelsforening som suppleant og Johnny Beyer, Nørrebro Handelsforening som revisor I sin beretning sagde Bent Aarrebo Pedersen bl.a.:

2010 blev endnu et barsk og turbolent år for dansk erhvervsliv
Kvinderne sidder på forbrugsmagten og givet afgørende ved et folketingsvalg
2010 tegner til et barsk omstillings- og saneringsår i detailhandlen – Især i YdreDanmark

2010 blev endnu et barsk og turbolent år for erhvervslivet. Også fordi forbrugerne trods alle forventninger forblev forbrugsmæssigt nede i skyttegravene.

Detailhandlen oplevede en beskeden vækst på 0,2%. Kun fordi priserne i 2. halvår lå 2,7% højere end i 2. halvår i 2009.

Det lysner måske først efter et folketingsvalg. Det er kvinderne, der bestemmer op mod 80% af forbruget. De er samtidig i flertal, lever længst, er forholdsvis flest ansat i det offentlige, hvor risikoen for en fyreseddel nu er lige så stor som i det private erhvervsliv. De er forbrugsmæssigt gået i skyttegravene de sidste par år, er blevet der her i starten af 2011 og bliver der desværre nok til efter næste folketingsvalg, måske resten af året. De vil også være afgørende for valgets udfald.

Den nye lukkelov med mulighed for mere søndagsåbent blev en milliardforæring til stordetailhandlen i føde- og dagligvaresektoren med stadig flere søndagstilbud kun gældende søndag. En søndagskamp, der i stigende grad vil dræne specialhandelen med fødevarer, og også specialhandlen med udvalgsvarer og mange lokale dagligvarebutikker for omsætningsmuligheder. En søndagskamp, hvor især discount-supermarkederne vil fortsætte med fremgang. Det vil i år og de kommende år betyde stribevis af lukninger af:

  • Specialbutikker med fødevarer og med udvalgsvarer
  • Lokale mindre dagligvarebutikker som købmænd og brugser.
  • Mindre supermarkeder og mindre discountbutikker.

Og dermd også svække bymidterne i mange mindre og mellemstore byer ud over landet. Især i YdreDanmark. Det vil samtidig gå ud over mange mindre og mellemstore centre i forstæderne til storbyområder.

2011 tegner til et barsk omstillings- og saneringsår for store dele af detailhandlen, hvor stordetailhandlen med overkapacitet inden for næsten alle brancheområder – især i føde- og dagligvarerområdet - vil øge priskonkurrencen med markedstømmende søndagstilbud. Butiksstrukturen vil i 2012-2015 komme til at se helt anderledes ud end før finanskrisen satte ind.

De lokale handelsstands- og cityforeninger kommer på en stor sammenholdsopgave med stort hov for medlemsopbakning til bestyrelsernes aktiviteter for at holde kunderne hjemme i bymidterne og dermed undgå en smitsom udvikling med “kridtede vinduer”. Uden opbakning og sammenhold også økonomisk - kan det komme til at gå rivende galt i mange bymidter, og også blive svært at holde på og finde bestyrelsesmedlemmer, især formænd. Også at overleve som forening.

Det er vi i Danmarks Handelsstandsforeninger i høj grad opmærksomme på, påpeger Bent Aarrebo Pedersen. Det samme bør de lokale byråd afgjort også fortsat være. Spændende bymidter med detailhandel er ikke noget, man bare har, men noget man bør kæle for for at bevare og videreudvikle som et flot kommunalt visitkort med mange spændende arbejdspladser. Bymidter som “kulturelle højborge” er ikke mulig uden en spændende detailhandel.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16