Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Der må være grænser

Havde regeringen været en erhvervsvirksomhed ville både markedsføringschefen og logistikchefen blevet fyret. På en særdeles klodset og udiplomatisk måde har regeringen opnået at sætte Danmark i skammekrogen. Rød blok har ikke rigtig noget alternativ. Men hvis regeringen ikke straks får bremset den negative stemning, vil det gå ud over erhvervslivet og turismen. De penge, man vil bruge til grænsekontrollen kunne være brugt meget mere effektiv andre steder. Regeringen har en rigtig møgsag og deres modstridende forklaringer har bragt Danmark endnu længere ind i skammekrogen.

Politisk naivitet
Der må være grænser for politisk naivitet. Ja kære læsere, her tænker vi ikke kun på blå blok med også rød. Her er udlændingespørgsmålet også en kilden sag. Og m.h.t. grænsespørgsmålet er der en form for berøringsangst.

Symbolpolitik
Og hvorfor skal vi lige beskæftige os med det her på siden. Jo, det politikerne har lavet, kommer også til at berøre os.
Det handler ikke kun om toldanlæg og toldkontrol. Det handler om symbolpolitik. Reaktionerne er måske overdrevne set ud fra et sagligt synspunkt, men det er politikerne så sandelig selv skyld i.

Debatten er overspændt
Debatten er blevet overspændt. Problemet er, at politikerne ikke kan se, at det er deres måde at kommunikere på, som har været problemet. I deres optik er det alle andre, der har pustet sig op. Man har ikke gidet at lytte til eksperter. Man har nærmest hånet dem og tilsidesat god diplomati.
Det synes som om, at regeringen er styret i en retning og Dansk Folkeparti i en anden. På grundlovsmøderne sagde Pia Kjærsgaard: 

  • Vi har igen indført den permanente grænsekontrol – for at bremse den arabiske indvandring

Danmark i fedtefadet
Regeringen har fra dag et ikke haft styr på det. Forestillinger om nationalisme og en hysterik over for kritik har været helt ude af proportioner. Måden regeringen og dens støttepartier har kommunikeret på, har bragt Danmark i fedtefadet.

Vi er styret af en forkert dialog
Regeringen har ikke været særlig smarte i forsvaret for grænsebevogtningen. Danmarks anseelse i udlandet er faldende. Det skyldes i høj grad politikernes reaktioner over for kritikken. Den har man simpelthen affejet på en særdeles klodset måde. Os, der stiller kritiske spørgsmål er styret af en forkert ideologi. Regeringen har en rigtig møgsag. Den eneste, der er glad, er Pia.

Schengen aftalen overholdes vel?
Som led i 2020 forhandlingerne forlangte DF en massiv grænsekontrol. Og for at få flertallet igennem, ja så fik Kristendemokraterne nogle indrømmelser. Den røde blok havde sagt ja, men da de så, at regeringen vaklede var det naturligt, at de stillede et ændringsforslag. Sådan er spilleregler. Men det var jo egentlig ikke noget alternativ.

Og Ørums håndsrækning var fis i en håndlygte. Han fik tilføjet i teksten, at reglerne skulle overholdes i forbindelse med Schengen – aftalen. Jamen var det ikke det regeringen hele tiden havde sagt?
Nå - men landbruget blev dog glad!

Dårlig håndtering
Men hvor er det dårligt politisk håndværk. Havde det været en erhvervsvirksomhed var reklamefirmaet og logistikchefen blevet afskediget. Allerede nu har det skadet Danmarks omdømme meget kraftig. Det vil gå ud over både turisme og eksport. Og grunden til det dårlige omdømme er håndteringen af hele sagen.
Erhvervsmæssig gavner det bestemt ikke, når et land lukker sig inde. Og sagen kan også skade dansk økonomi.

Dette afviser justitsminister Lars Barfod kategorisk. Dansk Industri har kritiseret grænsebevogtningen meget skarpt. Barfod har svaret, at Dansk Industri hellere skulle hjælpe regeringen med at forklare sig over for udlandet.

Hvor er vores åbenhed?
De lande der lukker sig for omverden bliver fattigere, mens dem der åbner sig bliver rigere både kulturelt og økonomisk. Og selv om på det turistmæssige taler om åbenhed og danskere med et åbent sind, så vil fremtidens turister stille spørgsmålet:

  • Hvori består denne åbenhed?

Den danske selvforståelse hænger ikke mere sammen med det billede man har af Danmark. Internationalt bliver forslaget opfattet som endnu et tiltag det skal gøre det sværere at komme til Danmark.

Danmark har fået en bule i lakken
Administrerende direktør i Wonderfull Copenhagen mener, at Danmark har fået en bule i lakken.

  • Det ligner et billede af et land, der lukke om sig selv, og det er det allersidste, man ønsker sig af et land, der gerne vil have en indkomst i form af turisme.

Pia: ”En beskyttelse mod masseindvandring”
Regeringen kan dog ikke i sin vildeste fantasi forestille sig, at europæiske kollegaer bare vil stille sig tilfreds med ordet misforståelser.

  • En historisk dag, sagde Pia Kjærsgaard, Nu skal det hele genopføres.
  • Vi fik gennemført den permanente grænsekontrol, som et absolut værn mod den stigende kriminalitet fra Østeuropa. Men også som en beskyttelse mod masseindvandring fra de nye ”såkaldte demokratier” i den arabiske verden.

Et kaos af selvmodsigelser
Regeringen er havnet i et absolut kaos af selvmodsigelser. Problemer er ikke blot opstået i forhold til EU men også til erhvervslivet. De vil sikkert gerne have været denne sag foruden, men indrømmer det ikke.
Hjemmearbejdet er ikke gjort godt nok. Flere eksperter peger på, at regeringens forslag strider både mod EU`s åbne grænser og Schengen aftalen.

Nej tak til udlændinge
Forslaget viser en total arrogance i begge lejre. Grænseaftalen er i sig selv et tegn på afmagt. Ingen tvivl om, at de åbne grænser giver problemer. Men vi har tilsluttet også nogle aftaler, som vi skal overholde.

Håndteringen af sagen efterlader Danmark, som et land, der frabeder sig enhver kontakt med omverdenen. Gider vi overhovedet at have fremmede i landet. Verden ser ikke kun på denne aftale. De ser også på alle de andre stramninger, som udlændinge bliver udsat for i Danmark. Du skal også nøje overveje, hvem du bliver forelsket i, når du befinder dig i udlandet. Jo verden har lagt mærke til udlændingepolitikken, asylpolitikken og lovgivningen omkring familiesammenføringer. Skridt for skridt er Danmark blevet mere lukket.

Panikken er skabt
Reaktionerne er naturligvis skarpe. Og det er mere signalerne en indholdet af aftalen, der lægges mærke til. Det kunne parterne også havde sagt sig selv på forhånd. Panikken i udlandet er skabt. Det viser klart, at Danmark vender ryggen til udlandet.
Man kan sige, at det efterhånden er ved at udvikle sig til en diplomatisk krise.

Danmark har behov for politisk kapital
Sagen er absolut ikke glemt, når Danmark om et halvt år skal bestride formandsposten i EU. Bliver sagen ikke løst hurtig, vil der hænge en duft af selvtilstrækkelighed og fjendtlighed over for EU og det danske formandskab. Her har Danmark i høj grad behov for at få noget politisk kapital ind på kontoen.
Og Lene Espersen har ryddet kalenderen for at undgå en reel diplomatisk krise med flere lande.

En aftale i to versioner
Langt om længe finder man så ud af, at det måske var en ide, at informere udlandet om, hvad det drejer sig om. Men i den engelske version drejer det sig ikke om, at standse menneskesmugling og mistænkelige personer.
Her drejer det sig om at målet er toldsnyd.
I en danske udgave af aftalen tales om synlige grænseanlæg mens det i den engelske udgave oversættes som bedre forhold for bl.a. toldere.

Kigger man i den danske udgave, ja så ser man at tolderne også skal udføre politiopgaver. Den går nok ikke at forklæde dette som toldopgave. Det er et klart brud på Schengen – aftalen. Og det at skulle sænke hastigheden er også i strid med aftalen.
Ifølge aftalen skal der en eller anden grund til at stoppe folk.
Generelt må man ikke stoppe folk, som man har i sinde, siger professor i statskundskab og EU – ekspert ved Københavns Universitet, Marlene Wind.
Når det kan lade sig gøre i Sverige er det fordi man har et betalingsanlæg.

Bange for DF's reaktioner
På mødet fortalte Lene Espersen og Søren Pind om, at der ikke bliver tale om Person – eller paskontrol.
Fra regeringens side har man ikke ændret en eneste komma efter udlandets kritik. Man er bange for reaktionen fra DF, hvis dette skete.
Opgaven er ifølge regeringen nu at svare på det, der har gjort verden sure og provokerende. Men er det nok?

Senere er det så kommet frem, at der et par kilometer længere oppe i landet vil blive foretaget videoscanning af alle nummerplader.

Forskellige forklaringer på det samme
Regeringen taler med to tunger, siger rød blok. Men det havde Søren Pind en forklaring på:

  • Det er meget enkelt sådan, at man har en politisk aftale, hvor man siger, hvad man vil og kan og gør. Det er helt normalt, at der er forskel på det, man siger i politisk terminologi og i juridisk terminologi, som den engelske udgave er udtryk for.

Lars Barfod havde nu en anden forklaring på den danske og den engelske udgave:

  • Det er en nøgtern redegørelse i en pressemeddelelse for hvad vi gør ved grænsen.

Øgenavne til kritikkere
Og fra EU – professor Marlene Wind bliver de to versioner kaldt for to vidt forskellige budskaber.

Denne kritik fra EU – professoren har fået Pia Kjærsgaard til at mene, at Marlene Wind skulle melde sig ind i et politisk parti. Hun har p.t. ingen kompetence til at blande sig. Marlene Wind er gået over gevind, udtalte Pia Kjærsgaard.

Og Søren Pind går endnu videre i sin kritik af professoren. Inden for et døgn kaldte han professoren tre gange for Halv – vind på sin facebook – profil.
Dårlig humor eller plat argumentation. Ja bedøm selv. I nogle af de borgerlige medier er Pinds angreb blevet kaldt fuld berettiget.

Skatteministeren i selvmodsigelser
Skatteminister Peter Christensen kunne oplyse, at seks europæiske lande havde døgnbemandet toldkontrol. Men det viser sig nu, at hans embedsmænd havde stillet et forkert spørgsmål på et for lavt nivue. For pludselig var der ingen døgnbemanding. Og Peter Christensens argument:

  • De tør ikke stå ved det, nu hvor der er kommet fokus på det

Han forsøgte også med et argument med, at der forelå en juridisk vurdering til grund for den omstridte grænseaftale.

Men her måtte justitsminister Lars Barfod afvise at der forelå en skriftlig redegørelse. Dog pointerede han, at der er foretaget en grundig juridisk vurdering. Det kan jo så undre en del, at der kun er foretaget mundtlige vurderinger.

Peter Christensen forsøgte også at overbevise danskerne om, at EU – kommissionen havde misforstået budskabet. Men det er blevet afvist. Fra EU´s side har man vanskeligheder ved at forestille sig, hvordan en permanent toldkontrol kan forhindre at man samtidig kontrollerer identiteten på folk.
Permanent og systematisk toldkontrol er ikke tilladt. Man må lave stikprøver og i en periode forstærke toldindsatsen, hvis der er særlige forhold, der taler for.

Verden holder øje med os
Og verden holder øje med Danmark. Fra USA til Mellemøsten. Hele verden får det indtryk at de yderste højre i Danmark har fået stor magt. Ude i verden fortæller Søren Pind glædeligt, at en forhøjet grænsekontrol er helt i tråd med Schengen – reglerne.

Die Dummen Dänen
Ikke underligt, at tyskerne igen kalder os for Die Dummen Dänen. I et tysk satireprogram kalder man Danmark for Legoland for Legolændere.

  • For mange rumænere, estere og lettere og røvere, siger en dansk kvinde til den tyske reporter fra ZDF, som er blevet sendt afsted til Europas bedst bevogtede grænse. En dansk mand beretter om polakker, der stjæler vore fjernsyn og biler og tager dem med til Polen. Til stor morskab for de tyske tv – seere.

Man sammenligner grænsebevogtningen med den gamle Øst – Vesttyske bevogtning. I satiren bliver hovedpersonen overhalet af en anden grænsekrydser, der bliver skudt ned på den danske side af grænsen.
Herefter forsøger reporteren forgæves at krydse en ganske ubevogtet grænsebom. Men må opgive på trods af ihærdig skubben i den ensomme bom, der dog går op af sig selv, da reporteren vender ryggen til.

Budskabet fra Politiet: ”Klar det selv”
Faktisk er dette et godt billede på situationen. Efter at undertegnedes familie havde fået stjålet 2 ½ cykel, opdagede vi en nat en polsk varevogn, hvor tre personer var i gang med at fylde bilen med cykler. Da vi endelig kom i forbindelse med politiet, fik vi at vide, at de ikke havde ressourcer til at klare opgaven. Klar den selv lød budskabet fra politiet.

Kriminaliteten bekæmpes ikke ved grænsen
Måske burde man investere i det europæiske politisamarbejde og på den måde komme den internationale kriminalitet til livs. Vi har i dag et retsforbehold. Det bremser dansk politis mulighed for et rigtigt grænseoverskridende samarbejde.
Politiet har således udtalt, at grænsekontrol ikke er den mest effektive måde at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet på.

Lad være
Det er også en fadæse af regeringen ikke på forhånd at have orienteret tyskerne. Det dansk – tyske forhold er en hjørnesten i Danmarks forhold til omverdenen. Havde vi talt med tyskerne inden, havde de sikkert sagt:

  • For Guds Skyld lad dog være

Hvorfor brugte man ikke diplomatiet?
Det kan undre, at spørgsmålet ikke er diskuteret med naboen i syd eller for den sags skyld med EU. Denne enegang får Danmark bestemt ikke topkarakter for. Havde man forklaret problematikken af diplomatisk vej, havde situationen set helt anderledes ud.
I stedet har man ladet Pia Kjærsgaard fornærme adskillige tyske politikere, og omverdenen har set hende i jubelscener.

Dansk enegang er højredrejning
Tyskerne mener, at Danmark underminerer hele ideen i EU med solidaritet mellem landene. Dansk enegang betragtes som en højredrejning.
Vi er et lille land der er afhængig af eksport og 20 pct. af al eksport går netop til Tyskland.

Tyskerne vil anerkendes
Tyskerne vil gerne anerkendes for deres diplomati og åbenhed. Nu bliver de pludselig gjort til en aggressiv stat. Diskussionen fra nogle danske politikere efterlader også Tyskland som en nation, der endnu ikke har børstet hele skidtet af.
Barske tyske reaktioner
Danmark leger med nationalismens ild, påpegede den tyske viceudenrigsminister, Werner Hoyer. Kritikken blev bakket op af den tyske ambassadør i Danmark. Og endelig meldte den tyske indenrigsminister, Hans – Peter Friedrich sig på banen:

  • Vi kan ikke acceptere, at Schengen – rejsefrieden med koldt overlæg og indirekte bliver undergravet.

Den tyske justitsminister Sabine Leutheusser – Schnarrenberger har udtalt:

  • Permanent grænsekontrol fjerne et af EU' s fremskridt.

Et skridt i den forkerte retning
Den symbolske betydning har stor betydning for Danmarks naboer ikke mindst for Tyskland, der får 20 år siden oplevede murens fald. For tyskerne er udviklingen et skridt i den forkerte retning. De har oplevet en deling og en samling af Tyskland. De har gjort op med deres fortid og vil anerkendes som en af de store nationer i Europa. Tyskerne spekulerer på, om den næste danske regering helt vil opgive Schengen – aftalen for at please Dansk Folkeparti.

Danmark i skammekrogen
Tyske politikere og lederskribenter er ægte vrede på Danmark. Vi er stillet i skammekrogen i de tyske medier. Et meget godt eksempel på dette er en artikel i Süddeutsche Zeitung, som er Tysklands største morgenavis:

  • Den angivelige misforståelse begyndte med at den danske regering troede, at de kunne sprede en hård version af sine planer i Danmark og en blid i Europa. Det vidner om en stor tiltro til landegrænser. Og en meget begrænset forståelse for, hvordan politik fungerer i fælles Europa.

I den venstreorienterede Berliner – avis Tageszeitung understreger lederskribenten

  • at Danmark ophæver Schengen – aftalen af indenrigspolitiske grunde. Det sker af hensyn til det racistiske parti, som regeringens overlevelse afhænger af.

Fornærmelse af Tyskland
Og den agressive retorik fra de danske politikere fortsatte. Således mente Pia Kjærsgaard: 

  • Det er ikke en EU – sag eller en Schengen – sag. Det er ikke en regionalsag, som danskere eller tyskere i Sydslesvig skal afgøre som rent regionalt anliggende, og det er slet ikke noget, som den tyske ambassadør i Danmark skal blande sig i.

Og for lige at gøre ydmygelsen total, vedr. brugen af ordet nationalisme får tyskerne denne bredside:

  • Ak ja, pudsige ord fra en tysk ambassadør, hvis lands historie ellers har budt på en del følelsesladet nationalisme.

Ligeglad med Schengen og EU
Pia Kjærsgaard har tidligere givet udtryk for, at hun er fløjtende ligeglad med EU – Kommissionen og Danmarks internationale forpligtelser:

  • At EU – kommissionen skaber sig, kommer ikke som nogen overraskelse. EU – kommissionen er sat i verden for at bevare, udvide og styrke EU og tilsvarende i konsekvens heraf for at udviske nationerne i Europa og de nationale særkender. EU – Kommissionen er unionens arrige terrier, der med gøen og bid skal kæppe forvorpne nationalister på plads, så EU – monsteret kan udvikle sig til Europas Forenede Stater.

Ketchup – effekt
Men Pia Kjærsgaard har måske en pointe, når hun skriver:

  • Sagen er jo, at EU er skræppeangst for at lille Danmarks nye toldkontrol vil rejse en dominoeffekt af lande i EU, der også alene ud fra en national pligt til at værne landet mod forbrydelser udefra af snart sagt enhver art vil kopiere vores kontrol.

Flygtninge fra Afrika vælter ind over Europa hver dag. Frankrig og Italien undergraver også på en måde Schengen – aftalen. Danmarks initiativ kan måske føre til en ketchup – effekt.

Fire ud af fem borgerlige siger nej
Og i Sønderjylland tager fire ud af fem borgerlige politikere afstand fra aftalen. Formanden for Erhvervsorganisationen DI`s forening, Mogens Therkelsen mener, at aftalen om grænsekontrol vil skade den borgerlige lejr i Sønderjylland.
Men Venstres førstemand i Sønderjylland, Carl Holst kalder sine tyske kollegaer for hysteriske. Her er han måske for hurtig. Det er jo en baggrund for, at tyskerne reagerer som de gør.

I grænselandet har forslaget berørt det dansk – tyske forhold. Dette forhold er blevet stærk forbedret gennem årene og udviklet sig særdeles positivt. Men Grænsebevogtnings – spørgsmålet har sat en uheldig debat i gang.

Formaninger fra EU
Formand for EU – Kommissionen, José Manuel Barroso har i et brev til Lars Løkke skrevet:

  • Medlemslande må ikke udføre systematisk kontrol ved EU`s Indre grænser, hverken for varer eller mennesker.

Chefen for den europæiske tænketank EPC i Bruxelles, Hans Martens har udtalt:

  • Folk har mistet troen på Danmark som det land, der altid følger reglerne og går foran

Grænsebomme er trafikbomme
Mens finansministeren afviste al snak om grænsebomme, ja så er de på vej til Frøslev. Dette projekt stammer tilbage fra 2008. Og man må ikke kalde dem for grænsebomme. Der skal bygges et anlæg ved Frøslev for at tolderne bedre kan foretage kontrol. Og disse bomme skal ifølge transportminister Hans Jørgen Schmidt kaldes trafikbomme. De lys, der bliver sat op vil heller ikke blive kaldt grænselys!!!!!

Hele fadæsen koster 150 mio. kroner i bygninger og IT – udstyr. Årligt vil det koste 119 mio. kroner i drift.

Ved motorvejen til Tyskland vil der komme seks baner. Der kommer desuden videoovervågning og mulighed for scanning.

Dengang vi blev visiteret af tyske toldere
Da vi som unge skulle over på den anden side for at få noget billig tysk prut eller deltage i en af de mange demonstrationer, vidste vi, at vi ikke skulle klæde os i cowboy – tøj eller komme kørende i et Folkevogns – rugbrød. Vi kunne være sikker på, at blive visiteret af de tyske toldere. I fremtiden bliver det omvendt.

Os der er opvokset i grænselandet kendte også udmærket de ubevogtede grænseovergange. Mon ikke også Forbryderne gør dette.

Kære læsere, dette var ikke et forsøg på slagtning af borgerlige idealer. Det var en beskrivelse af, hvor uheldig politik kan være. Dårlig håndværk, selvmodsigelser og manglende diplomati har ført Danmark ud i en krise.

Danmark har brug for eksport – fremgang og stigende turisme, for at få forbedret betalings – balance.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16