Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overlever Dan – kortet?

Hvad sker der med Dankortet? I Danmark ønsker man ikke, at der skal betales afgift ved brug af dette. Men det er diskriminerende og imod diverse konkurrenceregler.

Det koster 600 millioner kroner årligt at drive Dan – kortet, og det skal forbrugerne betale mener bankerne. Finansrådet spår Dankortets undergang. Bankerne vil have kort, der giver mere fortjeneste.

Svenskerne er sure
Regeringen, De Radikale og Socialdemokraterne har netop vedtaget nye gebyrregler for brug af Dankort og internationale betalingskort.

Men svenske banker raser. De mener, at de danske regler er et brud på EU*s regler for det indre marked.

Turister betaler skyhøje gebyrer
I øjeblikket betaler turister, der betaler med internationale kort skyhøje gebyrer, når de besøger Danmark.

Forretninger, hoteller, restauratører m.m. betaler op til 3,75 pct. Dette går uden videre til Nets. Det er det nye navn for PBS.

En regning på 600 millioner kroner
Alene i 2009 lød gebyrregningerne på 600 millioner kroner. Der var 19 millioner transaktioner med udenlandsk udstedte betalingskort. Alligevel agter man ikke at dæmpe gebyrerne.

Og det som forbrugerne af Dankort ikke ved, er at nye gebyrregler rammer Dankort – brugere den 1. oktober. De skal betale en del mere for brug af kortet.

Dan – kort favoriseres
Men ligesom de svenske banker så mener brancheforeningen Finans og Leasing, at Dankort – brugere favoriseres. Så de vil indbringe sagen for EU.

Mange års samarbejde afbrudt
27 års samarbejde mellem politikere, banker, forbrugere og erhvervsliv synes at være sluttet i forbindelse med dankortet.

Årsagen er et slagsmål mellem økonomi – og erhvervsministeriet og bankerne. En frivillig aftale er kulsejlet. To gange er bankerne blevet afkrævet garanti for Dankortets fremtid.

Bankernes modstand skyldes, at de anklager regeringen for at løbe fra en aftale om at bankerne må udskrive kortgebyrer på dansk udstedte betalingskort, uden at regningen sendes videre til forbrugerne.

Bankerne oplyser, at det årligt koster 600 millioner kroner, at drive Dan Kortet. Dette forhold får bankerne til at tjene i alternative kort, hvor de kan tjene flere penge.

Finansråd spår dankortets undergang
Også Finansrådet mener, at Dankortet er på vej ud i mørket. Således vinder Mastercard mere og mere indpas.

Forvirring om Dankortet
EU Kommissionen, politikere og danske interesseorganisationer har derfor tømret en ny aftale sammen. Det bliver frit for banker og kreditkorts - selskaber at opkræve gebyr af butikker ved kunders brug af danske eller udenlandske kreditkort.
Butikker skal fremover sende regningen videre til forbrugerne.

Problemet er bare, at når butikker henvender sig til Nets, får de at vide, at gebyret ikke må sendes videre. Så længe Nets ikke har udviklet et system, er det butikkerne, der kommer til at betale. 

  • Længe leve Monopolet.

I øjeblikket er det en del forvirring m.h.t. Dankortet. Vi følger udviklingen


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16