Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

En dør åbnes for Erhvervslivet

Overborgmesteren havde nedsat et udvalg, der skulle fremkomme med forslag til, hvordan erhvervslivet fik bedre vilkår. Desuden skal forslagene bruges til, at København udvikler sig hurtigere. Det kræver omstilling og en anden kultur i Københavns Kommune. For erhvervslivet opfatter Københavns Kommune som en stor labyrint, der ikke opfatter erhverv som vækst. Et par af forslagene ligner de forslag, som Nørrebro Handelsforening allerede for nogle år siden fremkom med, men som et flertal af politikere endnu ikke har værdsat.

Erhvervsråd nedlagt
Københavns Kommune har ikke gjort det så godt for erhvervslivet. Det har man også kunnet mærke i Nørrebro Handelsforening. En af årsagerne har måske været nedlæggelsen af Erhvervsrådet.

Trafikalt har man heller ikke rådført sig med erhvervslivet. Det er ikke meget indflydelse, man har fået. Det er flertallet, der har taget beslutningerne.

Det har dog hjulpet gevaldigt med nye planerne om nye p – pladser. Den beslutning er sikkert truffet på baggrund af, at regeringen har strammet skruen og truet med tilbagebetaling.

Godt med udvalg
Det tjener overborgmester Frank Jensen til ære, at han nedsatte et udvalg, der skulle komme med forslag til, hvordan man kan fastholde erhvervslivet og forbedre deres vilkår. Dette udvalg er nu færdig med deres arbejde og er fremkommet med hele 80 forslag til, hvordan man kan gøre forholdene bedre.

Arbejdsgruppen, der blev nedsat i foråret bestod af Leif Beck Fallesen, tidligere chefdirektør for Dagbladet Børsen, samt direktørerne for Nykredit, Siemens og Pension Danmark.

En stor kulturændring kræves
Gruppens hovedbudskab, er, at der skal ske en kulturændring i Københavns Kommune. København har således ikke det beste image i erhvervskredse.

Erhvervslivet føler sig ikke velkommen. De bliver heller ikke behandlet som vækstskaber af de kommunale ansatte.
En stor omvæltning kræves det, af de ansatte at omstille sig fra myndighedskultur til servicekultur.

Det er sjældent at erhvervslivet får en begrundelse for et afslag. Og endnu sjældnere er det, at kommunen giver forslag til, hvordan man evt. kan ændre tingene, så man kan give en tilkendegivelse.
Responstiden er også alt for lang.

Københavns Kommune – en stor labyrint
Virksomhederne opfatter Københavns Kommune som en kæmpe labyrint. Måske er det derfor at andre skandinaviske byer, som for eksempel Stockholm er løbet fra København.

20.000 nye arbejdspladser
En af målene for arbejdsgruppen var at skabe 20.000 nye private arbejdspladser og komme på omgangshøjde med den svenske hovedstad inden 2020.
Et andet af målene er at kravle op af Dansk Industris Erhvervsklima. Sidste år lå Københavns Kommune kun som nummer 83 ud af 96 kommuner.

Andre vækstmål
Arbejdsgruppen skulle desuden arbejde ud for følgende vækstmål:

5 pct. gennemsnitlig vækst i BNP frem mod 2020
4 pct. stigning i produktivitet frem mod 2020
8,5 pct. vækst i befolkningen frem mod 2020

Businesservice.
Det skal være en slags borgerservice for erhvervslivet. Her kan erhvervslivet nøjes med at komme et sted med deres problemer, i stedet for at blive kastet rundt i diverse forvaltninger med deres problemer.
Mange initiativer og byggeplaner bliver bremset af alt for meget administration.

Gratis Internet
København skal tilbyde gratis internet. Borgere og turister skal sikres bedre information. Der kan sikres nye forretninger på viden og data.
Staten har bebudet, at al statslig post skal ophøre. Det skal alt sammen foregå digitalt inden år 2015. Samtidig må de ældre medborgere betale fire gange så meget, når de vil lære om computerens mysterier. Det holder ikke. Et forslag herfra skulle da være, at man i Københavns Kommune foretager nogle initiativer i den forbindelse.

Lavere virksomhedsskat
Kommunen har landets niende laveste skatteprocent på personskatter. Kommunen skal have en ambition om, at være blandt 10 laveste på grundskyld og dækningsafgift.

Flere parkeringspladser
København skal lave en ny progressiv boligstrategi. Man skal gøre det lettere at bygge p – pladser i forbindelse med boligbyggeri. Dette skal øge lysten til at investere i familieboliger.

Engelske eksaminer
Der skal skabes større internationalt fokus i en ny offentlig international skole efter Europaskole – modellen for at imødegå manglen på internationale skolepladser. Det skal være et statsligt og kommunalt samarbejde.

Hurtigere beslutninger
Kommunen skal øge hastigheden for beslutningsprocesser og reducere anlægstiden på infrastruktur - projekter med 25 pct.

Bedre trafikforbindelser
København skal sikres gode internationale trafikforbindelser ved blandt andet at øge sit bidrag til fonden Copenhagen Connected og ved at kommunen agerer vært ved åbning af nye flyruter. Det foreslås, at halvere prisen over Øresund. En højhastighedsforbindelse til Hamborg med en rejsetid på to timer bør etableres.

Bedre Infrastruktur
København har alt for meget spildtid på vejene. Den kollektive trafik og infrastruktur skal generelt forbedres. Kommunen skal udvikle en applikation til mobiltelefoner med en oversigt over trafik – og parkeringssituationen i byen. Der skal bygges en havnetunnel, der kan dirigere den tunge trafik hurtigere og mere effektivt uden om Københavns centrum .

Dette forslag ligner et, som Nørrebro Handelsforening fremkom med for nogle år siden, men som indtil videre er afvist af et flertal af politikere.

Satsning på specielle virksomheder
København bør satse på virksomheder, der arbejder med it/finans, green tech, life science, det maritime og det kreative erhverv.

Fjernelse af gebyrer
København skal presse på, for at fjerne gebyrer ved indrejse i Danmark. For eksempel det gebyr, som udlændinge oplever, når de skal arbejde i Danmark, under den såkaldte greencard – ordning.

Generel tilfredshed
Socialdemokraterne, SF, Venstre og De Konservative erklærer sig klar til at se nærmere på alle forslag. Mange af disse kaldes konstruktive.

Enhedslisten meget negativ
Hos Enhedslisten er begejstringen nu til at føle på. Her vil man ikke have havnetunnel og bryder sig heller ikke om de andre forslag.

SF – lidt kritisk
Hos SF er man kritisk over for ideen med flere p – pladser. Her mener man, at der skal en diskussion til, hvordan man bruger byens rum. P – pladser skal ligge i p – huse og under jorden.

Konservative vil have mere forskning
De Konservative vil gerne have, at København udvikler sig til et kraftcenter inden for forskning. Desuden mener man i partiet at en havnetunnel skal prioriteres.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16