Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Fra Kloakvand til Kildevand

”Først stjæler I vores regnvand, nu stjæler I også vores kildevand”. Det var en bemærkning undertegnede hørte i en Intercity – Lyn, hvor der ikke blev serveret kaffe, grundet manglende rent vand. Der blev hentet kildevand til Nørrebro til den store guldmedalje. Masser af rent vand blev leveret til kommunens institutioner. For detailhandelen betød manglende rent vand store problemer. Og mange steder på Nørrebro fik man serveret ”kaffe – under eget ansvar”. Årsagen til balladen var et hul i et vandrør ud for Nørrebrogade 60. Læs denne situationsrapport fra et kriseramt Nørrebro.

Travl tid for Føtex
Det sker en gang imellem, at bestyrelsesmedlemmer i Nørrebro Handelsforening optræder i medierne. Det skete også for Palle Koch. Gennem en hel weekend optrådte han i radio og tv. Cirka hver halve time kunne man se ham slæbe kildevand i TV 2 News. Palle er leder af den store Føtex på Nørrebro. Her havde man særdeles travlt med at skaffe kildevand til borgerne på Nørrebro.

Allerede efter få timer var hylderne og pallerne med kildevand tomme hos Føtex og andre butikker, efter nyheden om forurenet vand.

Alarm fra torsdag
Budskabet om forurenet vand bredte sig som en steppebrand i store dele af København og hele Frederiksberg.

Embedslægen havde påbudt, at alt vand, der skulle drikkes, bruges til madlavning eller opvask skulle koges. Der var fundet e – coli – bakterier i mindst en vandprøve taget på Nørrebro en torsdag morgen.

Nye prøver blev taget om fredagen, hvor advarslerne gik ud.

Overarbejde
For Føtex og de andre store supermarkedskæder blev fredag nat en meget travl nat. Der skulle skaffes vand til hele hovedstadsregionen. Efterspørgslen var enorm. Og der var dømt overarbejde til medarbejderne.

Hjermmesider gik ned
Befolkningen fik at vide, at de skulle søge information på et par hjemmesider. Men disse gik periodevis ned. Medierne var dog utrolig hurtige til at informere.

I første omgang var 3 – 400.000 borgere ramt af forureningen.

Ingen krisestemning på Nørrebro
Nu herskede der dog ikke den store krisestemning på Nørrebro. De fleste tog det med ro. Nogle vaskede dog deres poder i kildevand. Man kunne jo aldrig vide.

Lægevagten fik travlt
Lægevagten fik også ekstra travlt. Der var op til 40 pct. flere henvendelser. Men der var ikke flere syge end normalt, folk var blot bekymrede.

Mange borgere var berørt af situationen. Og i skrivende stund er 40.000 borgere stadig berørt. Det er indbyggere på Indre Nørrebro og en del af Indre By.

Rent vand til institutioner
Københavns Kommune fik i hast leveret mellem 30.000 til 50.000 liter vand til plejehjem, folkeskoler og lignende. Cirka 45 institutioner var berørt.

Cappuccino – under eget ansvar
Nu var det ikke alle cafeér, der tog situationen lige alvorlig. Nogle steder serverede man kaffe, latte og cappuccino under eget ansvar. En espressomaskine varmer kun op til 72 – 93 rader og det er ikke nok til at slå bakterierne ihjel.

Andre steder på Nørrebro blev almindelig kolbekaffe serveret med mineralvand. Andre steder igen var slukket for maskinen. Man sagde, at man var udgået for kaffe og lignende produkter.

Og så var der steder, hvor man kogte man vandet tre gange, for at være sikker. Men det var ikke så travlt, som det plejede. Beboerne tænkte sig om to gange, inden de gik ud og investerede i vandbasserede drikke.

Importerede isterninger
Isterninger blev importeret fra Nordsjælland og en bager bagte brød med kildevand.

Ingen kaffe i toget
I Intercity – Lyn mod Århus var der ikke mulighed for kaffe og te i de tidlige afgange om lørdagen. Åbenbart havde man heller ikke mulighed for at få tilført rent vand fra stationer undervejs.

En vittig jyde kom med en rammende bemærkning: 

  • Først tager I alt vores regnvand, nu tager I også alt vores kildevand

Et budskab fra HK
Og fra HK lød budskabet: 

  • Det er arbejdsgiverens pligt at sørge for, at den ansatte under arbejdet har adgang til rent sundt vand. Både til at drikke og vaske fingre i.

Om fredagen stod pludselig næsten alle arbejdspladser på Nørrebro uden vand. Pludselig fik virksomhederne at vide, at de også skulle have et kriseberedskab klar. Det kom nok bag på de fleste. Vandkogerne blev fundet frem af gemmerne.

Gode råd fra Fødevarestyrelsen
Husk lige, at du som forretningsdrivende skal tage særlige hensyn i denne situation. Prøv at gå ind på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.fyst.dk

Fødevarestyrelsen advarede mod at bruge espressomaskiner. Drikkevandet skal koges i mindst to minutter ved 100 grader.

Spiseklare grøntsager som salat eller agurk skal skyldes i kildevand fra flaske eller i kogt vand. I retter som tomatsovs eller i bagt brød må det forurenede vand godt bruges, så længe det har været opvarmet i 100 grader i mindst to minutter.

Rengøring af gulve og vægge må gerne ske med det forurenede vand, men borde skal afsprittes efter at være blevet tørret af med en klud.

Og fisk fra fiskehandleren, som har ligget på is, skal man ikke spise. Isterninger og saftevand skal man selvfølgelig også holde sig fra.

Og så må man gå ud fra, at alle fødevarer, der blev skyllet med vand om torsdagen var blevet kasseret på Nørrebro.

Årsag til forureningen
Og hvad var årsagen til forureningen?
Københavns Energi oplyser, at det var en kombination af reparation af et ødelagt vandrør ud for Nørrebrogade 60 og et skybrud. Dette var årsag til, at der kom forurening ind i vandsystemet. Hullet var blevet lukket den 17. august.

Kritik afvist
Anlægsarbejdet på Nørrebro er blevet kritiseret af Nørrebro Handelsforening. Detailhandelen er ikke blevet godt nok informeret. Mange mener desuden at arbejdet har været udført hensigtsmæssig. Og mange kunder, der kommer kørende Nørrebro er efterhånden blevet trætte af trafikafviklingen, så de har fundet andre steder, at handle

Men kritikken er blevet afvist af kommunen. Ja det er ikke første gang og nok heller ikke sidste gang, man afviser kritik fra de”besværlige detailhandlere på Nørrebro”. Denne problematik kan du læse et andet sted her på siden.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16