Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hærværk og grafitti på Nørrebro

En fornyet grafitti – og hærværksbølge har ramt detailhandelen på Nørrebro. For de gamle, der endnu holder ud, er det ikke nyt. Men for de mange nyetablerede butikker og caféer, er det et chock. Nørrebro Handelsforening håber, at man trods ressourceproblemer og lempelser i straffeattesten kommer problemerne til livs. Hvis ikke, vil nye virksomheder holde sig væk fra Nørrebro.

Politi var træt af 7eleven
Der har altid været masser af hærværk og grafitti på Nørrebro. De ved alle dem der har eller har haft butik på Nørrebro.

Således talte www.norrebro.dk forleden med en tidligere bestyrer af en 7eleven – butik på Nørrebros Runddel. Han forklarede, at politiet efterhånden var træt af ham, når han skulle anmelde rudeknuseri. Men han blev nødt til at anmelde det af hensyn til forsikringen.
Efterhånden var kemien mellem den daværende bestyrer og politiet blevet lidt tyndslidt.
De ville hellere ikke mere komme forbi, når han ringede efter dem. Det var i de glade Ungdomshus – dage.

Grafitti – problem vokset
Dengang var det folk fra Ungdomshus – miljøet, der fik skyld for at lave grafitti. Går man i dag en tur ned ad hele Nørrebrogade, vil man hurtig opdage, at problemet i hvert fald ikke er blevet mindre.

50 – 60 butikker ødelagt på en nat
Det var ikke unormalt dengang, at Nørrebro Handelsforening på en rundtur om morgenen kunne konstatere 50 – 60 mere eller mindre ødelagte butikker, efter diverse demonstrationer eller optøjer.
Dengang interesserede det ikke medierne så meget, nok fordi det ikke var en sjælden begivenhed.

Fæstning efter fyraften
Mange butikker ligner i dag også nærmest fæstningsværker efter lukketid.

Banker får kærligheden at føle
Banker på Nørrebrogade har ofte fået kærligheden at følge. Men Nørrebro Handelsforening har kendskab til butikker, der simpelthen er holdt op. De orkede ikke mere oprydning og diskussioner med deres forsikringsselskab.

Vagtværn for de forretningsdrivende
På et tidspunkt for en del år siden talte man i Nørrebro Handelsforening om at etablere et vagtværn bestående af forretningsdrivende.

Er der sammenhæng?
Den nyeste form for hærværk kunne tyde som en form for systematik. Politiet er i gang med at efterforske, om der er sammenhæng mellem den udbredte form for hærværk.

Problemer med specielle caféer
En overgang gik det ud over specielle caféer, der forsøgte at etablere sig. De fik konstant ødelagt deres virksomhed. De måtte simpelthen opgive.
Men der er stadig masser af problemer.

Smadret vinduer otte gange
Cykelbanditten nede mod Dronning Louises Bro har på syv måneder fået smadret vinduerne otte gange.
Joe and the Juice har tre gange på to måneder oplevet at få kastet sten gennem vinduet. Butikken er også blevet oversprøjtet med grafitti flere gange.

Omkring Runddelen
På et stykke af Nørrebrogade mod Nørrebros Runddel er butikkerne også udsat for hærværk.
Og grafitti er så godt som alle butikker på Nørrebrogade udsat for. Det er et stigende problem.

En ny cykelbutik på den anden side af Runddelen er fornylig også blevet ramt. Og ridser på forretnings – vinduer er også et problem.

Hærværk kan blive et problem
Efterhånden som de gamle etablerede butikker lukker grundet diverse problemer som for eksempel trafikordninger og reguleringer, dukker nye butikstyper op. Det vil være trist, at disse også bør lukke, grundet hærværk.

Tag problemerne alvorlig
Nørrebro Handelsforening håber at politiet i en tid med ressourceproblemer og lempelse af straffeattesten tager alle anmeldelser alvorlig.

Nørrebro skal ikke ende som et sted, hvor det er umuligt at drive detailhandel grundet det ene og det andet.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16