Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Stop – du skal visiteres

Nørrebro har igen haft den tvivlsomme ære, at være udnævnt som visitationszone. Egentlig har politiet ingen ret til at vistere uden begrundet mistanke. Men retsplejeloven er sat ud af kraft i en visitationszone. Politiet afviser at de diskriminerer i deres jagt efter våben. Almindelig og uskyldige mennesker har ikke noget frygte – eller? Vi giver her nogle nyttige tips, hvordan du skal forholde dig i sådan en zone. Du skal næppe gå rundt i hættetrøje. Og lad lige hobbykniven eller andet blive på dit arbejde. Lad vær med at blive stædig og nægte at oplyse dit navn.

Du skal visiteres
Jo jeg har oplevet det. Det var under nedrivningen af Ungdomshuset. Heinesgade var lige som mange andre gader afspærret. En morgen ville jeg møde tidlig på arbejde. En masse skulle klares, inden vi åbnede. Som sædvanlig mødte jeg op til afspærringen trækkende med min cykel. Normalt løftede jeg afspærringen, for at komme igennem efter et nik til en af betjentene. Men ikke denne morgen. En morgensur betjent, hvor jeg skulle hen. På arbejde, svarede jeg. Om jeg kunne bevise det. Jeg synes, han virkede meget ubehøvlet, sikkert træt af at stå de på vagt. Skal jeg gå rundt med hele min bogsamling, svarede jeg godt irriteret på den morgensure betjent. 

  • Stop stil din cykel fra dig, du skal visteres.

Jeg svarede hvis, at han skulle holde op med det pjat, hvorefter han tog en meget alvorlig mine op. Heldigvis kom nu en betjent til, som jeg havde passeret dagen før. Han trak sin kollega væk, og kommanderede, Fortsæt.

Visiteret tre gange
En ung pige i butikken har prøvet det tre gange. Hun tilhører absolut ikke målgruppen, men begår den kriminalitet, at hun har en hættetrøje.

Fyld selv bilen
Min pizza – leverandør med et sydlandsk udseende havde ikke været på arbejde i sit pizzeria, grundet ondt i ryggen. Han blev stoppet på Åboulevarden. De gennemrodede hans bil, tog diverse ting ud af bilen. Derefter visiterede de ham. Tilsidst bad de ham om, at tage alt ind i bilen igen inklusive de vinterdæk, som de havde taget ud. Han måtte selv fylde sin bil igen.

Rutinetjek
Atter en gang har Nørrebro været udset til visitations – område. Det mærkede en række unge mennesker en aften. Pludselig styrtede det ind med betjente. Der blev sat vagt ved dørene. Ingen kunne undslippe. Man kaldte det rutinetjek.
Man ledte efter eftersøgte, og kunne man nuppe et par, der røg joints ved samme lejlighed, så var succesen hjemme. Man fandt hvis ikke det man egentlig ledte efter, våben.

Bandekonflikten er optrappet, og området omkring Blågårds Plads og Nørrebroparken er udset til til disse specielle områder, grundet optrapningen i bandemiljøet.

Retsplejeloven ud af kraft
Egentlig sætter fremgangsmåden retsplejeloven ud af kraft. Uden konkret mistanke har politiet ret til at visitere personer og biler. Ifølge politiet bliver almindelig mennesker ikke visiteret. Men de kan godt blive stoppet. Og skulle det ske, får de altid en god forklaring, siger politiet. Det gælder for politiet om, at vise, at de er til stede.
Ifølge politiet praktiserer de deres gøren og laden i visitationszonerne med omtanke og gør alt mulig for at ramme de rigtige.

Brud på menneskerettighederne
Visitationszonerne er brud på den personlige frihed. En menneskerettighedsdom har underkendt det britiske politis brug af visitationszoner.
Modsat det engelske system, så skal der i Danmark være en konkret anledning til, at man indføre en sådan zone. Andre mener så igen, at det danske system ligner det engelske.

Racediskrimination
I 2011 konkluderede Dokumentations – og Rådgivningscenteret i en rapport om racediskrimination, at Københavns Politi diskriminerede ved bevidst at gå efter minoritetsdanskere i visitationszonerne. Politiet afviste, med den begrundelse, at visitationerne netop skulle modvirke et væbnet opgør mellem grupper med anden etnisk baggrund.

Kriminaliteten forsvinder
Men mange er også glade for politiets tilstedeværelse. De mener, at kriminaliteten forsvinder, når politiet er massivt til stede.

Vis hellere dit ID
Skulle du være så uheldig at blive udsat for en visitation, så har du pligt til at oplyse navn, adresse og fødselsdato. Du har ikke pligt til at vise ID. Men det er nok klogt, at du gør det. For hvis de er det mindste i tvivl om, hvem du er, har de ret til at anholde dig.

Må de kigge i din pung?
Når de går i gang med at visitere dig, så kigger de måske også i din pung, selv om de nødvendigvis ikke har ret til det. Det kan jo diskuteres om du har plads til et våben i en pung.

Husk din hobbykniv
Din taske og lommer bliver tjekket. Har du glemt at aflevere den hobbykniv eller almindelig kniv, som du bruger på arbejde, så indrøm med det samme, inden du bliver visiteret. Det kan være, at du kommer til at overtræde våbenloven.

Afklædning behøver ikke at være midt på gaden
Politiet kan bede dig om, at du skal tage tøjet af, for at sikre, at du ikke bærer våben. Her har du dog krav på, at forlange, at dette sker et andet sted, og ikke midt på gaden.

Muligvis ret til erstatning
Normalt tager en visitation ca. 10 minutter. Bliver du tilbageholdt i længere tid, og såfremt du ikke bærer ulovlige ting, har du sandsynligvis ret til erstatning.

Politiet kan få bonus
Og har du en klump, besidder hælervarer eller andre ulovligheder, samt ikke kan redegøre for ting, du bærer rundt med under en visitation, er det bare ærgerligt. Politiet betragter dette som en bonus – og det skal straffes.

Betjente skal oplyse navn
Betjente er forpligtet til at oplyse deres navn og tjenestested, hvis du spørger dem. Det ville den betjent som vi hører om i begyndelsen af denne artikel så i øvrigt ikke.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16