Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandelen i Februar 2013

Politikere mener, at der er kommet 15 pct. flere kunder på Indre Nørrebro. Det er bare ikke noget butikkerne har mærket til. Lukkeloven sætter sine spor, og supermarkeder opgiver at handle med elektronik. Handel for 3 milliarder kroner flytter grundet lukkeloven. Et pizzeria fortsætter trods 19 sure Smileys på et år. Der var stillet store forventninger til julehandelen, men den forblev 3,5 pct. lavere end sidste år. PFA dropper at investere i Walmart, grundet dårlige arbejdsforhold. Og kunder er sure over, at Netto vil satse på polske vare.

15 pct. flere på Nørrebrogade?
Politikere er ude med meldinger om, at der efter omlægningen på Nørrebrogade er 15 pct. flere mennesker, som skulle give 15 pct. flere tegnebøger. Desuden får vi, at vide at cyklister og gående handler for 90 pct. på Nørrebrogade. Mens bilisterne kun udgør 10 pct. af handelen. Derfor skal hele Nørrebrogade lukkes for at hjælpe detailhandelen, fordi vi har fået lukkelov og ændrede købsvaner.

Sjovt nok har butikkerne ikke mærket de 15 pct. Og inden omlægningen var Nørrebrogade en blomstrende handelsgade. Gør man opmærksom på dette, får man af politikerne at vide, at grunden til de massive butikslukninger og omsætningsnedgang er krisen.
Vi får også at vide, at det er de færreste, der har noget imod Nørrebrogade som handelsgade. Har man spurgt detailhandlerne?

Sløv julehandel
Detailsalget var 0,1 pct. lavere end i november. I varegruppen, beklædning steg salget med 2,4 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Renset for prisudvikling var detailsalget i december 3,5 pct. lavere end i samme måned sidste år.

Rema 1000 på toppen
Rema 1000 har overhalet Netto, som danskernes foretrukne discountbutik. De dækker nu 80 pct. af kundernes behov. For Rema 1000 har liberalisering af lukkeloven betydet en pæn omsætningsfremgang.

Forbruger imod Polske varer
I jagten efter lave priser bebudede Netto, at de ville sælge flere polske fødevarer i Danmark. Små danske leverandører ville blive vraget. Nu behøver polske varer nødvendigvis ikke være af dårligere kvalitet. Det nationale særpræg ville blive neddroslet. Men det afstedkom kraftige reaktioner fra kunderne. Og reaktionen kom åbenbart bag på Netto.

Tyve i supermarkedet
En dyr culottesteg kan let ryge ind under frakken i supermarkedet. Det er tyvenes foretrukne tyverier. Men også kaffe og slik ryger ind under frakken. Og på de efterfølgende pladser kommer barberblade, parfume og teknik. Butikkerne er begyndt at låse disse varer ind i skabe m.m. Også hængelåse på kølemontren, kan man nu opleve.
Således bliver der brugt forede sportstasker, så alarmen ikke går i gang. Man har oplevet, at varene bliver videresolgt på gadehjørner, p – pladser eller den lokale bodega.

Burger med hestekød
Hesteskøds - skandalen fra England har nu bredt sig til Danmark. Har du været i Burger King, har du måske sat tænderne i en hakkebøf, hvori der er puttet hestekød.
19 sure Smileys – Pizzeria fortsætter
Sidste år fik pizzeriaet Yellow Rose 19 sure smileys. Det blev politianmeldt 15 gange, uden at det blev lukket. Noget tyder på, at de bryder lovgivningen gang på gang. Fungerer vores fødevarekontrol, når lovgivningen overtrædes gang på gang.

Lukkeloven sætter sine spor
Små nærbutikker lukker efterhånden. De kan ikke klare sig, efter at lukkeloven, så godt som er afskaffet. De kan ikke holde døgnåbent og kan ikke klare sig mod gratis p – pladser fra centrene.
Konkurrencen er skærpet betydelig. Konsekvenserne bliver store. Indkøbsmønstre er i opbrud.

Handel flytter milliarder
Liberaliseringen af lukkeloven flytter handel for milliarder. Kæderne kæmper indædt om kunder og markedsandele. Efter den nyeste prognose vil discountbutikkerne inden 2020 opnå 45 pct. af markeds – andelen. Coop har taget konsekvensen og omdannet 15 SuperBrugsen til Fakta – butikker. Og Føtex og DagliBrugsen er blevet tvunget til at sænke priserne.

Men tilliden hos forbrugerne ligger fortsat underdrejet. Både omsætning og lønsomhed er under pres. Især sidste halvdel af 2012 var hård. Dagligvarebranchen har udsigt til den laveste indtjening i flere år. Liberalisering af lukkeloven vil betyde, at der vil blive flyttet omsætning for 3 milliarder kroner.
Dansk Supermarked har meldt ud, at de er blevet styrket og har taget markedsandele.

Søndag bliver stor i stormagasinerne
Der bliver satset stort i magasiner og centre. Alle sejl er sat til, for at få folk til at handle om søndagen. Og det ser ud til, at Familien Danmark bruger søndagen til store udflugts – indkøbsdag. I Københavns City Forening har man anbefalet at butikkerne holder åbent hver søndag. Her tiltrækker stormagasinerne mange kunder.

Matas klarer sig mod fransk kæde
Den franske kosmetikkæde Sephora har åbnet butikker i Illum og Fields. Men det har ikke skadet Matas. Også butikken i Fields er uberørt af åbningen. Tyske Schlecker forsøgte at få fodfæste i Danmark, men måtte rejse hjem efter, at have åbnet 50 butikker. Også den situation klarede Matas. Europas største kosmetikkæde Douglas nåede, at åbne 5 butikker, inden de også måtte pakke sammen. Læs artiklen Apoteker – krigen.

Matas har begået en brøler
Matas er ved en fejl kommet til at sende tusindvis af mails ud til deres kunder med besked om, at de er blevet smidt ud af deres kundeklub Club Matas. Kundernes opsparede bonus – point er røget ved samme lejlighed. Kunderne har dog efterfølgende fået at vide, at det hele var en fejltagelse.

Et stik i Matas
Siden september har unge kvinder kunnet blive HPV – vaccineret i fitnesscentre og Matas. Problemet er bare, at disse stik ikke bliver registreret. Mister man sit vaccinationskort og har glemt, hvor mange af vaccinens tre indsprøjtninger, man har fået, kan man nemlig ikke få hjælp af sin egen læge.

Større bøder
Bøden for at sælge sprut og smøger til unge under 18 år vil blive fordoblet. Det er butikkernes pligt, at checke gyldig billed – ID. Dansk Erhverv bakker op om initiativet, men fastslår, at det er forældrenes pligt og ansvar, at de unge ikke drikker og ryger.
For første overtrædelse, slipper butikkerne med en bøde på 5.000 kr. Derefter fordobles bøderne.

Cepos: Giv LO – familierne billigere varer
Cepos mener, at den eneste rigtige vej ud af krisen og sparke gang i væksten, er at sætte skatter og afgifter ned.

De gråhårede bruger flere penge
De 65 – 72 årige har ændret forbrugsmønster siden år 2000. De bruger flere penge på ferie og fritid. De har sparet op gennem et langt liv og deres udgifter falder. De har en større nettoformue og en betydelig mindre gæld end den yngre del af befolkningen. Men det er som om, at de ældre er glemt i detailhandelen.

Guiders skattesnyd interessant i Norge
For et stykke tid siden berettede vi her på siden om kinesiske guider, der fik penge af luksusbutikker i Indre By. Men de glemte lige at betale skat af det. Problematikken har vakt norsk interesse. De danske skattemyndigheder har fundet ud af, at 50 – 60 kinesiske guider har unddraget den danske statskasse for 25 millioner kroner. De kinesiske guider har ligefrem truet københavnske butikker med, at hvis de ikke betalte, ja så blev butikkerne boykottet.
En enkelt dansk butik er blevet hævet i Landsretten og tvunget til at udpege guiderne. Butikken har udbetalt ca. 2,5 millioner kr. i anvisnings - provision. I Norge støder sagen mod norsk konkurrencelovgivning. Det er åbenbart ikke tilfældet i Danmark.

Udenlandsk arbejdskraft er konkurrenceforvridende
Man har kendt det i lang tid inden for håndværkerbranchen – udenlandsk arbejdskraft. Det er nemlig billigere end dansk arbejdskraft. Også inden for butikssektoren er de på vej. Selv om en butiksansats løn ligger på et lavt niveau, så er udenlandsk arbejdskraft også på vej her. Men der er kæmpe problemer med både skatteindbetaling og arbejdsmiljøregler.

850 udenlandske firmaer snuppet
En særlig enhed inden for Skat, har inden for det seneste år fundet 850 udenlandske virksomheder, som ikke er registreret og dermed arbejder ulovligt i Danmark. De har ansat både EU – borgere og borgere udenfor, der ikke havde papirerne i orden.

Elektronik væk fra supermarkeder
Salget af billig elektronik fjernes i øjeblikket fra supermarkederne. Markedssituationen har forandret sig. Supermarkederne har mærket faldende omsætning på disse produkter. Kun Bilka har fastholdt deres markedsandele. Elgiganten har med sin e – butik fordoblet sin omsætning. Den er nu oppe på 4,2 milliarder kroner. Alene i Netto er slaget af elektronik dukket med 20 – 30 pct.

Banker vil skære 2.400 arbejdspladser
Krisen kradser i bankerne. Ikke nok med at kunderne skal til at betale gebyr for at have en bankkonto, men nu lukker et stigende antal filialer. Også døgnboks – lukninger kommer til at genere erhvervslivet. Bankerne vil desuden skære 2.400 arbejdspladser væk. Tendensen er, at hver gang tre går på pension, så ansættes der kun en. Det virker voldsomt, og der ingen tvivl om, at bankfolk skal til at løbe stærkere.

Ikea vil åbne flere danske varehuse
Ikea buldrer afsted. Tre milliarder kroner omsættes der for i de danske møbel – varehuse. Og grunden til den voldsomme fremgang er, at Ikea er gode til at finde andet en møbler til deres varehuse. Og nu er man så klar til at åbne flere varehuse i Danmark.

PFA blacklister Walmart
Dårlige arbejdsvilkår for de ansatte i verdens største detailkæde, får nu PFA Pension til at droppe investeringerne. Der blev senest sat fokus på lav løn og dårlige arbejdsvilkår. Walmart er kendt for at modarbejde organisering på arbejdspladsen og ansatte, der har påtaget ringe arbejdsforhold. Påtaler man disse forhold, står man til fyring.

Julemad endte i skraldespanden
Danskerne har smidt julemad ud for 1,5 milliarder kroner i skraldespanden. En dansk gennemsnitsfamilie har således smidt mad ud for 1.000 kroner. Det er normalt grøntsager, mejeriprodukter og brød, der ryger i skraldespanden.

Over 3.000 havde uddannelsesaftale
Mens store dele af detailhandelen lider, så er der indgået 4 pct. flere uddannelsesaftaler i detailhandelen i september 2011 end samme periode sidste år. I alt er der indgået 3.794 uddannelsesaftaler (Kilde: Dansk Handelsblad).

Hennes & Mauritz udvider
Et skuffende kvartalsregnskab slår ikke Hennes & Mauritz ud af kurs. Tværtimod, i år vil de åbne 325 nye butikker. Det sker blandt andet med kæden, Other Stories.

Sværere, at klage over skatten
I fremtiden bliver det sværere at klage over skatten. Inden længe fremsætter skatteministeren et lovforslag, der skal gøre det betydelig sværere, at klage over skatten. Omkostninger ved en sag, kan fremover blive meget større.

EuroPark har ophævet 125.000 ulovlige gebyrer
Opkrævning af rykkergebyrer for p – bøder er ulovlige alene på baggrund af en papirlap anbragt i forruden på en ulovlig parkeret bil. Så nu skal man igennem 125.000 sager. Sø – og Handelsretten skal betale gebyrerne tilbage.

Billigere at bruge Dankortet
Transaktionsprisen for køb på nettet for 100 – 500 kr. bliver sat ned. Med andre ord, det bliver billigere for folk, at handle på Nettet.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16