Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bander på Nørrebro

Bandekonflikten er blevet optrappet. De interne overfald er taget til. Det er samme er skudepisoder og knivoverfald. På Blågårds Plads er der dannet en ny gruppe. Almindelige borgere bliver også inddraget. Der flere eksempler på afpresning. Og så skal politiet i Storkøbenhavn afgive 300 betjente. Når politiet stresser banderne, giver det mere sammenhold. Seks grupperinger dominerer i det Storkøbenhavnske.

Optrapning af bandekonflikten
På bare seks uger har der været 10 registrerede skudepisoder og en række knivoverfald i det storkøbenhavnske.
Hashhandel, gamle konflikter og hævnaktioner er blandt årsagerne til en optrapning af bandekonflikten i det storkøbenhavnske.

Pres betyder øget sammenhold
Når politiet prøver på at presse banderne i det storkøbenhavnske område, ja så styrker det sammenholdet i banderne. Og når der foretaget razzia, så finder politiet som regel pistoler, krystantemumbomber, narkotika og hash. Siden januar har politiet beslaglagt 21 skydevåben.
Også medierne omtale af banderne styrker sammenholdet.

Interne opgør er voldsomme
Når politiet skal overvåge banderne, så kræver det store ressourcer. Og det jo ikke lige det politiet har mest af.
Skudvekslinger er der blevet mindre af, og måske er der også blevet et mindre antal bandemedlemmer, men de interne opgør er blevet voldsommere.

Almindelige borgere bliver visiteret
Ejendomme i nærheden af skudepisoderne er også blevet ramt gentagende gange. Og almindelige borgere er også blevet visiteret af bandemedlemmer.
Når sådanne episoder optræder, kan man godt tale om en optrapninger. Den offentlige orden bliver ramt.

Sammenslutninger har etableret sig
Nye sammenslutninger har etableret sig på Blågårds Plads, Tingbjerg, Kokkedal og Skovlunde. En storbande som Loyal to Familia har etableret sig, og der er sket en udskifting blandt de ledende figurer er måske årsag til en skærpelse af konflikterne.
Således er Værebros Hårde kerne VHK dødsfjender med Familia.

Visitationsområder
Skærpelsen har betydet visitationszoner rundt omkring Nørrebro, Bispebjerg, Tingbjerg, Vanløse og Indre By. Nogle steder er disse i perioder blevet forlænget.
Områder der ikke før var hjemsøgt af bander, er nu blevet det. Og det appelleres nu til forældre til bandemedlemmer og komme på banen.
I forvejen arbejder Hot Spot, beboerrådgivning, kommune og politi i kampen mod
banderne.

Afpresning
På Nørrebro kan man møde den nye gruppering. De er iført sorte hættetrøjer og huer med store hvide bogstaver. Flere har desuden tatoveringer med LTF. Denne gruppe har også været involveret i flere episoder på Rigshospitalet og forsøgt afpresninger på bordeller.
Længe før en caféejer gik i medierne, fordi hun var blevet afpresset, gik det rygter på Nørrebro om, at nogle butikker var blevet afpresset.
Fornylig er handlende i Skovlunde blevet afpresset.

Seks store grupperinger
I øjeblikket er der ved cirka seks store grupperinger i hovedstadsområdet:

LTF – Loyal to Familia: Det er sådan den nye Blågårds Plads gruppe kalder sig. Det er en af de helt tunge grupper. Folk med tilknytning hertil har en del kriminalitet på samvittigheden. Det er lige fra drab og drabsforsøg til handel med hash og stoffer, indbrud og mindre forseelser. Tidligere var gruppen i konflikt med Hells Angels. Nu er den største fjende Værrebro Gruppen. Og det er hash – markedet, man strides om. Gruppen består af ca. 60 medlemmer.

Brothas: Gruppen har gennem flere år været aktiv i hele Storkøbenhavn og især især omkring Mjølnerparken. Har jævnligt været involveret i drabsforsøg og skyderier. Før var den største fjende gruppen på Blågårds Plads, men nu er det sluttet fred. Men gruppen har været plaget af interne konflikt, der har medørt skyderi.

Black Cobra: Denne gruppering holder til i det storkøbenhavnske. Der er afdelinger i Køge og Hundige. Den store fjende er gruppen Bloodz.

Værrebro – Gruppen: Værebro – gruppen holder til i Bagsværd. Er i konflikt med Blågårds Plads – gruppen. Dette har medført drabsforsøg og drab. Gruppen tæller 60 – 70 medlemmer.

La Raza: En forholdvis ny gruppe fra henholdsvis Valby, Sjælør og Hedehusene.

Bloodz: Gruppen har afdelinger i både Køge og Hundige. Flenden er især Black Cobra. Konflikterne opstår med jævne mellemrum.

Almindelige borgere bliver checket
Slappe våbenlove og fejlslagen integration af utilpassede indvandrerunge får skylden for, at bandemedlemmer nu også er begyndt at kontrollere almindelige borgers færden. Mange politikere taler om direkte udsmidning. Stadig ser man for eksempel på Nørrebro, at vagter kontrollerer et bestemt område. Man frygter et parallelsamfund.

Mindre antal betjente
Det kan synes mærkelig, at 300 betjente i det bandeprægede hovedstadsområde skal flyttes. Det kan kun betyde dårligere service over for borgerne og et problem, når banderne skal bekæmpes.
Politiet skal atter engang til at rationalisere og prioritere. I år har bandekonfliktet allerede kostet to mennesker livet og flere sårede.
Problemet er, at politiet inden 2015 skal spare en halv milliard kroner.

Antallet af klager over politiet er steget med 37 pct. klagerne drejer sig om racistiske, nedladende eller uhøflige ytringer fra politiet. Folk gider heller ikke høre dumsmarte bemærkninger fra betjentene.
Fra politiets side peger man på, at hverdagen er blevet mere stresset, og at den flinke betjent ikke har så meget tid.

Hvis du vil vide mere: Læs her på siden: 

  • Fokus på Bandekonflikten (2009) 
  • Skud på Nørrebro (2008) 
  • Bandevolden præger omsætningen (2009) 
  • Er Nørrebro tryg eller utryg? (2012) 
  • Hash, hykleri og handlingslammet (2012) 
  • Goddag det er politiet (2008) 
  • Hvor er Politiet? (2008) 
  • Stop, du skal visiteres (2013) 
  • Politiet: Vi prioriterer (2011) 
  • Afpresning på Nørrebro (2012) 
  • Hot Spot Nørrebro (2010) 
  • Afpresning frygtes i Erhvervslivet (2013)

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16