Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Fra Julebelysning til Butikslukninger

Generalforsamlingen i Nørrebro Handelsforening var præget af langvarige diskussioner om julebelysning og butikslukninger. De forsamlede undrede sig over politikerne og embedsmændenes ligegyldighed over for bydelens problemer i detailhandelen. Man håber på bedre dialog, når næste etape af Nørrebrogade iværksættes. Nogle butikker har bebudet lukning, når busslusen etableres. En ny Nørrebro Pris etbaleres måske i samarbejde med Nørrebro lokaludvalg når juristerne har talt. De sidste økonomiske tvister er afsluttet efter et uheldigt samarbejde med Københavns Kommune.

De lukkede butikker
Ved Nørrebro Handelsforenings netop afholdte generalforsamling udspandt der sig lange diskussioner blandt de forsamlede. Størst opmærksomhed var der omkring de mange lukkede butikker på Nørrebrogade.
Situationen har også betydet medlemsflugt fra handelsforeningen, blandt andet fordi butikker er lukket, og fordi andre butikker mener, at foreningen ikke har gjort nok for at forhindre den opståede situation på Nørrebrogade.

Vi har gjort meget, for at forhindre det værste
Der var i den forbindelse drøje hug til politikere og embedsmænd i Københavns Kommune , fordi de ikke har villet lytte til foreningen. Således udtalte formanden, Hans Mejlshede: 

  • Vi har gjort meget for at forhindre det værste,

Næstformanden Johnny Beyer kunne fortælle den undrende forsamling, at han var blevet inviteret til at vise embedsmænd fra Københavns Erhvervscenter rundt blandt de lukkede butikker på Indre Nørrebro.
Der er åbenbart stor uenighed mellem foreningen og embedsmænd/politikere, hvad der har forårsaget det store antal butikslukninger på Nørrebrogade. Foreningens medlemmer føler ikke, at der egentlig har været en dialog. Som næstformand Johnny Beyer udtrykte det: 

  • Før i tiden havde vi et par gange om året møde med overborgmesteren, hvor vi diskuterede erhvervslivets problemer.

En bedre dialog ønskes
Næste etape af Nørrebrogade skal nu igangsættes. Også dette er noget som foreningens medlemmer bestemt ikke er begejstret over.
Således er foreningens største medlem med 250 arbejdspladser meget spændt på fremtiden, når busslusen etableres ved Højbanen. Og en anden ting, som foreningens medlemmer gruer for, er informationen fra kommunens side. Den var for detailhandelen på Indre Nørrebro kaotisk, da de forskellige anlægsarbejdere blev iværksat. For detailhandelen så det meget uorganisatorisk ud. Og informationen var lig nul. Sådan håber man ikke, at det vil komme til at se ud, når næste etape igangsættes.

Desværre har et par butikker på Ydre Nørrebro allerede nu bebudet, at de vil lukke, når busslusen iværksættes.

Et dyrt samarbejde
Formanden, Hans Mejlshede kunne oplyse om, at de sidste udgifter til advokater nu var betalt i forbindelse med afslutningen af Handelsstandens Indkøbsordning. Dette samarbejde med Københavns Kommune havde været et dyrt bekendtskab for Nørrebro Handelsforening. Pludselig ændrede Københavns Kommune i kontrakten. Handelsstandens Indkøbsordning kunne derefter ikke få det økonomisk til at hænge sammen og blev tvunget til at sælge men gjorde det på en måde, så det ikke gik ud over de ældre brugere af ordningen. Sagen kørte fra Byretten til Landsretten. Og retten erkendte, at kommunen havde brugt et forkert beregningsgrundlag og ikke kunne ændre i kontrakten. Trods dette blev kommunen ikke dømt.
Ordningen fungerede så godt, at Handelsstandens Indkøbsordning på et tidspunkt modtog Københavns Kommunes Erhvervspris.
Også den dag i dag modtager Nørrebro Handelsforening tilkendegivelser på, at det havde været den bedste ordning for de ældre.

I forbindelse med afviklingen af selskabet takkede formanden, Hans Mejlshede de bestyrelsesmedlemmer, der havde brugt timer og atter timer gratis i at udrede trådende.

En ny Nørrebro Pris?
Civilretsdirektoratet har bedt Nørrebro Handelsforening om at opløse foreningens fond. Men det er ikke helt ligetil. Da vedtægterne er stærkt forældede er det sin sag, at administrere dette. En af ideerne er i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg at oprette en Nørrebro Pris. Den skal så udloddes i potioner af evt. 100.000 kr. Fondens indestående er p.t. på 450.000 kr.
Den må ikke direkte komme medlemmer af Nørrebro Handelsforening til gode. Foreningen vil nu sammen med Civildirektoratet og jurister finde ud af, hvordan den bedst kan komme bydelen Nørrebro til gode.

Delte meninger om julebelysning
Der var delte meninger om julebelysningen. Den blev kun muliggjort ved hjælp af Nørrebro Lokaludvalg. Det var skuffende med bidrag fra detailhandelen, men måske skyldtes dette, at man kom for sent i gang.
Det er håb i Handelsforeningen om, at julebelysningen kan udvides næste år, og så i tredje år udvides endnu mere, men dette forudsætter den samme hjælp fra Lokaludvalget og større støtte fra detailhandelen.
Der var enkelte ryster fremme om, at julebelysning ikke trak kunder til. Man skulle hellere arrangere julemarkeder. Det ville trække kunder til. I forsamlingen var der kræfter fremme, som gerne ville arbejde videre med dette.

Andre er velkommen til at deltage
Også i år var der i den lokale presse ryster fremme, at den julebelysning, man havde på Nørrebro var for dårlig. Nørrebro Handelsforening inviterer gerne de andelsboligforeninger med, der blandt andet har butikker boende i stueetagen, men også andre er velkommen til at bidrage.

Helt udsædvanligt fik juletræet ved Runddelen lov til at stå. De foregående år var træet blevet væltet flere gange, da der var nogen på Nørrebro, der ikke mente, at der skulle fejres jul.

Tak til mange
Der var tak til Palle Kock fra Føtex for mange fornøjelige medlemsarrangementer. Palle forlade nu Nørrebro til fordel for Føtex.
Der var stor ros til Johnny Beyer og Uwe Brodersen for foreningens hjemmeside, der kan præstere et stigende besøgstal.

Formanden takkede de afgående bestyrelsesmedlemmer for deres indsats, Annette Wegener, Jørgen Holm og Martin Godske.

Nørrebro Handelsforenings nuværende bestyrelse
Nørrebro Handelsforenings bestyrelse ser nu ud som følger: 

  • Formand, låsesmed Hans Mejlshede 
  • Næstformand, malermester Johnny Beyer
  • Kasserer, bogholder Matilde Overgaard 
  • Sekretær, boghandler Uwe Brodersen 
  • Apoteker, Majiid Sairafianpour

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16