Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågnings – samfundet

Jobformidlere og sociale rådgivere bruger 75 pct. af deres arbejdstid på at dokumentere, indberette og udfylde skemaer. Staten fortæller, hvilke pligter, du har. Du må ikke nægte Skat adgang til din bolig. Menneskerettigheder og Grundloven overtrædes gang på gang i Overvågnings – samfundet. Danskerne tager glædelig imod De vil os kun det bedste – de beskytter os mod terrorister. Du bliver fulgt fra vugge til grav. Hver dag samles der mindst 397 oplysninger om dig. Og du bliver ulovlig filmet på offentlige steder.

Filmet på kirkegården
For nogle år siden blev jeg overvåget, da jeg gik på kirkegården. Først var det med kikkert, siden blev jeg filmet. Jeg klagede selvfølgelig. Men det fik jeg nu ikke meget ud af. For fra den bygning det foregik, havde man åbenbart fået special tilladelse. På forsiden af bygningen var der nogle sten og ting, der kunne bruges til klatreredskaber – lige noget til parkour og lige noget for en 15 – årig pige. Hun blev smidt væk af vagterne inde fra bygningen, selv om hun befandt sig på et offentlig område.
Bygningen er Den amerikanske ambassade. Og kirkegården er Garnisons Kirkegård.

Skat angriber privatlivet
Skat forsøger på kant med loven at få dybt fortrolige oplysninger ud af teleselskaberne. De vil have adgang til disse oplysninger. Det er de samme oplysninger, som politiet får udleveret i sager med en højere strafferamme. Med andre ord, Skat angriber danskernes ret til privatliv.

Boligselskaber skal have fortrolige oplysninger
Når du bevæger dig rundt i nattelivet, så pas på. For du bliver både optaget på billede, men også på lyd.
Og nu forslår justitsministeren, at boligselskaber får udleveret politiets fortrolige oplysninger, så urolige beboere lettere kan smides ud. Velfærdssamfundet sørger så for, at andre får glæde af disse beboere.

Sociale medier begrænser ytringsfriheden
Når du surfer rundt på Nettet, er det mange, der holder øje med dig. Data udveksles uden at du aner det mellem forskellige firmaer. Facebook tilbyder forskellige annoncører nogle tjenester, der handler om overvågning. Akkumuleringen af data om netbrugernes liv og identitet er noget som Facebook og Google benytter sig af. Egentlig burde vi spørges først, inden man bruges vores data, men det glemmer man.
Rettigheder som ytringsfrihed og retten til privatliv kommer under pres. Sociale medier kan fjerne indlæg og billeder, som ikke lever op til virksomhedens regler og retningslinjer, uanset om de er lovlige eller ikke. Med andre ord, sociale medier kan begrænse ytringsfriheden.

Google idømt bøde
I Tyskland tolerede man ikke Googles gøren og laden. De blev idømt en bøde på en million kroner for ulovligt at indsamle massive mængder personlige oplysninger – herunder mails, adgangskoder og billeder.

Egen fortolkning
I Danmark har vi persondataloven, men når du bruger de sociale medier på Nettet accepterer du nogle andre rettigheder. De sociale medier har deres egen fortolkning når de udveksler og videregiver dine oplysninger.

Begrænset adgang i arkiverne
Når du kigger i arkiver, for eksempel efter hændelser i historien, er der nogle arkiver, der er åbne. Andre er lukket. Men du kan komme i den situation, at selv åbne arkiver bliver lukket. Det gør man meget smart fra myndighederne med bemærkningen Der er ikke mere at komme efter. Vi har undersøgt arkiverne for dig. På den måde bliver ytringsfriheden knækket, og sandheden kommer ikke frem. Vi er ellers meget hurtige fra dansk side, når vi fortæller andre landes gøren og laden under historien.

Masser af industrispionage
Den omfattende digitalisering af alle livets forhold kan være praktisk, men også farlig. Så let som ingenting kan Danmark blive lagt ned af såkaldte cyberkriminelle. Således er NemID blev lagt ned flere gange. Og det værste er, at man tapper dine konti for oplysninger.
Cyberspionage og cyberangreb er almindelig. En hær af kinesiske hackere har specialiseret sig i at stjæle statshemmeligheder og forretningshemmeligheder til en værdi af milliarder af kroner. Industrispionage er også ganske almindelig via Nettet.

Angreb på amerikansk infrastruktur
En fjende kan så let som ingenting ramme et helt samfund med en computervirus. Og det israelitiske efterretningsvæsen ramte det iranske atomprogram med sådan en virus.
Men ak, det amerikanske firma Telvent, der overvåger halvdelen af USA´s olie – og naturgasledninger blev for ikke så lang tid siden angrebet af kinesiske hackere. Ja i 2012 var der 198 angreb på det vigtigste infrastruktur – system i USA.
Danske computere er blevet brugt til at gå ind hos amerikanske sikkerhedsfirmaer, Coca Cola og andre. Danske servere bliver brugt som mellemlagring af stjålne data.

Cookies udspionerer dig
Det vælter ind med cookies på din computer. Den lille sag er en lille tekstfile med information, som automatisk bliver placeret i din computer, når du besøger en hjemmeside. Nogle af disse er blot placeret der, for at udspionere dig på vegne af Google og Adtech. Lovgivningen siger, at du skal have information om dette, men stort set ingen danske virksomheder eller myndigheder overholder dette. På den måde bliver du altså også overvåget.

Rejsekortet kan spore dig
Rejsekortet er ikke bare et uskyldigt plastikkort. Med korten kan politiet nu overvåge dig i den kollektive trafik. Men herregud. Overvågning er en del af det moderne samfund. Kun med en dommerkendelse kan politiet få oplysninger. Herregud, men mobiltelefon kan du jo let spores.
I Boligforeninger er der nu sat videoovervågning på, så man kan se, om du er i stand til at håndtere affaldssortering.
Hvert år kommer der tusindvis af nye kamaraer op på stræder og pladser, foran banker og i almindelige butikker. Danskerne nyder trygheden og beskyttelsen. De tænker ikke så meget på, at de bliver overvåget.

Et rejse – register
Og når vi nu taler om rejsekortet, så har EU´s justitsministre sagt ja til en kæmpe database, hvor alle indrejsende til EU skal registreres med fingeraftryk og andre personlige oplysninger.
Det kommer til at minde om USA´s kontroversielle indførsel af dataregistrering af alle besøgende til .
Alle rejsende fra ikke – EU – lande vil nu i praksis blive behandlet som mulig kriminelle. Man skulle så tro, at myndigheder og politi i EU – landene havde fri adgang til registrene, men det bliver ikke tilfældet. EU – borgernes retssikkerhed står for fald.

Hver dag samles, 397 oplysninger om dig
De fleste danskere er ret ukritiske over for den massive overvågning, som de er udsat for. Måske er det fordi, de ikke er klar over, at der hver dag samles 397 oplysninger ind pr. dansker. Siden september 2007 er dette sket.
Hver gang en dansker går på nettet og bruger sin elektroniske post, skal internetudbyderne indsamle oplysninger om, hvad vi besøger hvornår. Tilsvarende kortlægges samtlige telefonopkald. Alle oplysninger skal gemmes i et år, så efterretningstjenesterne , med en dommerkendelse, kan få adgang til dem.

De danske lovgivningsregler hviler på krav fra EU, men Danmark er gået langt videre og gemmer meget mere data om borgerne.

I 2012 gemte internetudbyderne 900 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoni og internet.

Det kostede 200 millioner kr. at indføre systemet og omkring 50 millioner kroner årligt. Regningen bliver i første omgang sendt til teleselskaberne, som så sender den videre til kunderne.

Også her er der tale om indgreb i helt grundlæggende frihedsrettigheder. Justitsministeriet og Politiet har erklæret, at systemet er fuldstændig ubrugeligt for dem. Hvorfor skal vi så have det?

Politiet lytter med
Politiet må gerne lytte med, når akut syge og tilskadekommende har ringet 112 og er blevet stillet videre til sundhedsfaglige eksperter for at få hjælp. Egentlig må politiet ikke lytte med, men de gør det. Det må være et brud på lægernes tavshedspligt. Men også her ser Big Brother gennem fingrene. Borgerne mister på den måde tilliden til sundhedsvæsnet. Hvor langt går politiets beføjelser? Hvor lang går myndighedernes beføjelser?

Klapjagt på sociale misbrugere
Er du havnet i det sociale system, så drives der klapjagt på dig. Diverse dataregister over dig bliver sammenkørt. Både offentlig – og naboovervågning er almindelig. Selvfølgelig kan misbrug af offentlig midler ikke tolereres. Kollektiv forargelse bliver spredt i diverse medier. Socialt bedrageri skal selvfølgelig anmeldes. Og det offentlige overvåger dig på grænsen af grundloven. Tænk hvis du fik uberettiget socialhjælp.

Kommunerne afgør selv
Kommunerne har en plan om uanmeldte kontrolbesøg. De vil udspørge naboer, tjekke kontoudtog og overvåge hjemmet. Man vil fratage borgerne deres mest fundamentale rettigheder, retten til et privatliv og retten til et hjem, der er ukrænkelig.
Det er ikke en uafhængig domstol, der afgør, om man er mistænkelig, det er skam kommunen selv.
Den mistænkte borger får ingen advokat og ingen retfærdig rettergang. Ja tænk politiet skal have en dommerkendelse. Det behøver kommunen ikke.
DR har beskrevet situationen. Men ingen har sat spørgsmålstegn ved om kommunen lever op til de demokratiske og juridiske regler, vi har her hjemme, ikke engang DR.

De følger med på Facebook
Og pas på. Kommunen følger med på Facebook. Det gør de i bedste Stasi – stil.
Kommunerne ønsker også adgang til mulighed for at se på kreditkort – betalinger. Fortsætter kommunerne i den stil vil det skabe dyb mistillid mellem det offentlige og borgerne. Var det ikke det vi så i bogen Fahrenheit 451.
Ifølge Grundlovens § 72 er boligen ukrænkelig, men kan brydes via en dommerkendelse.

En kontrolstat
Sociale bedragere er bestemt ikke hverdagens helte. Skal man have penge af det offentlige, må man have det hårdt. Dyre observationer skal også afgøre om borgeren har sort arbejde. Der skal afgøres om den pågældende er syg eller bare snyder. Nærmest retsmedicinske granskninger foretages. En velfærdsstat må nødvendigvis være en kontrolstat. Den holdning har de fleste danskere, indtil de selv havner i at blive kontrolleret.

Du bliver fulgt – fra vugge til grav
Udbetaling Danmark har fået øgede kontrolbeføjelser. Der vil ske krydstjek af borgenes personlige forhold. Man vil i rig mål gøre brug af kontrolvirksomhed. Et samfund med mindre snyd, kommer til at betyde massiv overvågning. Et dyrt kontrolapparat er sat op, og atter engang slækker man på retssikkerheden. Man kan kun gøre det, fordi danskerne ikke ser med bekymring på begrebet overvågning.
Udbetaling Danmark får adgang til millioner af danskers personlige oplysninger. Fra vugge til grav, bliver man nu fulgt. En omfattende sammenkøring af modtagernes forhold er sat i gang. Vi er i gang med elektronisk dyneløfteri. Ja man har sågar indført noget man kalder en undringsliste. Og den kommer du på, når der registreres uregelmæssigheder. Man bruger en sammenkøring mellem CPR og BBR samt registre fra Skat.

Du må ikke nægte Skat adgang
Uden retskendelse eller anden form for dokumentation kan Skat gå ind på din ejendom, hvis du f.eks er i gang med at male dit hus. De vurderer om det er af professionel karakter. Formålet er at finde ud af, om du er i gang med sort arbejde. Du kan ikke nægte Skat adgang. Det er kun krænkelse af privatlivets fred. Det er også brud på Grundloven. Begrebet om boligens ukrænkelighed er i forfald. Det er en central frihedsrettighed. Nægter du Skat adgang idømmes du dagbøder.

Er der grænser for kontrol?
Danskerne er i gang med at acceptere et fuldkommen overvågningssamfund, hvor alt er dokumenteret. Og netop dokumentation er nøglen til rationalisering.
Og stort set alle kommuner har på deres hjemmesider en sladrefunktion, som danskerne har taget til sig.
Dette er prisen for velfærdsydelser. Det koster åbenbart på frihedskontoen. Statslig og kommunal kontrol er betalingen.
Man skulle tro, at der i et demokrati var grænser for, hvor intensiv en kontrol kan være. Man må gå ud fra at demokratiet betragter den enkelte borger for et frit og selvstændigt væsen i forhold til det offentlige. Myndighederne har i dag mere vidtgående beføjelser over for borgerne end PET har over for terrorister.

Hvilket trussels - billede udgør jeg?
Måske er du havnet i et aller andet register. Du har ikke krav på, at få at vide, om du er, eller hvad der står om dig. PET har slettet flere sager, hvor fremtrædende danskere har optrådt. Der er ikke oplysninger om, hvorfor de er havnet her. PET må gerne føre et uberettiget registrering.
Tidligere har forsvarsministeren udtalt, at vi har et effektivt efterretningsvæsen med god demokratisk kontrol.
Gad da også godt at vide, i hvilket register, jeg havnede, da man filmede mig fra den amerikanske ambassade, da jeg befandt mig på et offentligt sted – på Garnisons kirkegård. Hvilket trusselsbillede udgør jeg. Ok, jeg skrev for en del år siden et par negative artikler om det amerikanske samfund!

Magthaverne har bøjet sig
Arbejdet omkring Den amerikanske ambassade og Politiets Efterretningsvæsen er så specielt, at magthaverne bevidst har bøjet gængse retsprincipper.
På papiret ser det ud som om Folketinget har kontrol med PET´s arbejde. Men der gives ikke nogle konkrete værktøjer til dette. Det er mere tale om kosmetik. Politikerne er afhængige af, hvilke oplysninger FE og PET i virkeligheden giver.

De vil os det bedste?
Er efterretningstjenesterne ikke bare en stat i staten? Stasi registrerede dengang hver tredje østtysker. PET har i løbet af årene fået flere beføjelser. Og danskerne er tilfredse med den mystik, der præger vores efterretningsvæsen. 

  • De vil os det bedste

Inflation i sikkerhedsgodkendelse
Ved udgangen af 2011 var 48.669 danskere blevet sikkerhedsgodkendt af PET. Et tal, der er steget med 4.000 personer på et år. Det er især IT – medarbejdere, der bliver kendt efter i sømmene. Det virker som om det er gået inflation i det.

Nordmændene har fået indsigt
I Norge har næsten 4.000 registrerede borgere fået adgang til arkiverne i perioden 1945 – 1996, og 379 nordmænd har fået erstatninger på i alt 11,2 millioner norske kroner for ulovlig registrering. Det burde danskerne også have.

Respekten for privatlivet
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i en række domme fastslået i hvilke kategorier af personer en efterretningstjeneste må registrere. Det handler om respekten for privatlivet. Men overholdes dette?

Politiet gemmer aflytninger
I en drabssag videregav politiet oplysninger til Skat. Mistanken om drab blev senere opgivet, men Skat tog med glæde imod oplysningerne. I retsplejeloven står der, at politiet skal destruere materiale fra telefonaflytninger og andre indgreb efter endt brug. Det sker så åbenbart ikke.

Syv efterforskere ved Fyns Politi gemte telefonaflytninger mellem en sigtet og dennes forsvarsadvokat. De blev ikke straffet. Begrundelsen var, at de ikke kendte loven. Jamen er det ikke det, man lærer på Politiskolen.

Menneskerettigheder overtrædes
Et hul i lovgivningen gør det muligt for PET at få adgang til danskernes telefonsamtaler. For Forsvarets Efterretningsvæsen kan uden videre gå ind og aflytte og checke kommunikationen på nettet. Disse oplysninger kan de lovligt give videre til PET. Her skal domstolene ikke spørges om lov.
Forsvarets Efterretningstjeneste ligger uden for retsplejelovens reguleringer. Men paragraf 17 i forsvarsloven strider imod den Europæiske menneskerettigheds – konvention.

EU – forordning underminerer dansk lovgivning
Eksperter frygter, at en ny EU – forordning vil underminerer den danske persondatalov og svække forbrugerbeskyttelsen – især i forhold til kreditor - oplysninger.
Forordningen skal beskytte EU's borgere på nettet, men for danskerne betyder det en svækkelse. I praksis kan det betyde, at du får nej til at købe på kredit, fordi du fejler noget bestemt eller bor i en kommune med dårlige betalere.
I EU – forslaget åbner man både for brugen af sundhedsoplysninger, oplysninger om politisk tilhørsforhold, fagforeningsmedlemsskab og strafbare forhold.
Danske borgere vil få en endnu dårligere retsstilling. Bliver forordningen til virkelighed bortfalder den danske persondatalov fra 1979.

FBI samler billed – materiale
FBI er i gang med at samle en gigantisk database. Man vil bruge ansigtsgenkendelse. Man gennemsøger alle sociale netværk, offentlige databaser ligesom systemet fodres med klip fra overvågnings – kameraer og andre kilder. FBI vil blande biometriske data fra civile registre med politi – databaser. Desuden er der planer om at udveksle data med andre lande.

Magten er ikke neutral
Hvis du ikke gør som staten siger, mister du dine ydelser. Og du skal huske, at melde dine naboer, når de er gang med sort arbejde. Påbuds – og overvågningsstaten har fået en klar moraliserende karakter. Staten fortæller, hvilke pligter vi har, og hvordan vi skal leve vores liv. Magten er aldrig neutral, den vil forme mennesker.

Vi finder os i det
Vi finder os i det. Den stigende kontrolkultur fører også til stigende behov for indberetninger, opgørelser, teammøder, skemaer, der skal udfyldes og videresendes. Ansvar skal fastlægges og fralægges. Socialrådgivere og jobformidlere bruger op til 75 pct. af deres arbejdstid på at udfylde skemaer og lave indberetninger.

Ordet tillid bliver efterhånden en mangelvare i vores kontrol – samfund. Og med kontrol følger bureaukrati.

Hvis du vil vide mere om Overvågning her på siden: Læs 

  • Mere overvågning på vej (2007)
  • Pas på – du er overvåget (2007) 
  • Videoovervågning af Nørrebrogade – nej tak (2007) 
  • Big Brother holder øje (2008) 
  • Big Brother udvider overvågningen (2008) 
  • Er mere overvågning – vejen frem? (2008)

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16