Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bogbranchen – endnu et kapitel

Politikere har bildt os ind, at aldrig har så mange læst bøger. Men sandheden er en anden. For femte år i træk er bogsalget på tilbagegang. Danskeren købte i 2012 hele 1,8 millioner bøger færre end i 2011. Fortsætter udviklingen vil udenlandske netudbydere etablere sig i Luxembourg, skabe et monopol, og overtage bogbranchen i Danmark. Politikere mener, at branchen som alle andre skal klare sig selv. I udlandet er der speciel bogmoms.

Tak for kig
Det sker skam ofte, at folk kommer ind i boghandelen og kigger på en bog, blader den igennem, siger tak for kig, og går hjem og bestiller den på Nettet.

Har du set deres Bogmoms, kulturminister?
Kulturministeren mener, at der bliver givet nok til litteraturen i Danmark. Det er primært til forfattere, der kan få arbejdslegater, biblioteksafgifter med mere.
Boghandlerne skal finde ud af, hvordan de kommer igennem, for alle brancher er ramt af det digitale, siger ministeren. 

  • Sverige, Finland og Island har længe haft frie bogpriser, og ingen af dem er ulande, ja sådan sagde ministeren. Men har hun lige set på disse landes bogmoms?

Og egentlig må der jo være en årsag til, at så mange lande har en speciel bogmoms.

Bogbranchen skal selv kæmpe sig ud af de udfordringer, der ligger i øget priskonkurrence, boghandlerdød, internationale netboghandlere og omsiggribende digitalisering. Man glemmer bare, at adskillige lande har specielle støtteforanstaltninger som for eksempel lavere bogmoms.

Ansæt faglærte
Man kunne måske i boghandelen begynde at ansætte faguddannede, der vidste en masse om bøger, som et alternativ til Nettet.

En boglov kunne give dispensations – muligheder, så også støtte til eksponering og distribution kunne gives.

Boghandlere ønsker bedre betingelser
Vi ønsker bedre betingelser fra forlagenes side. Sådan er budskabet fra Indeks Retail, der sidder på 40 pct. af boghandlerne i Danmark. Man ønsker bedre rabatter, bedre betalingsbetingelser og bedre leveringsbetingelser.

Politikere taler ”usandt”
Politikere har fortalt, at det går godt for litteraturen i Danmark. Aldrig har så mange læst så mange bøger.

Men det er ikke rigtigt. Værst er det gået ud over skønlitteraturen. Den gik tilbage med 11,4 pct. Fagbøger faldt med 5,5 pct.

Bogsalget faldt for femte år i træk. Danskerne købte i 1,8 millioner bøger mindre i 2012 end i 2011. Bestseller stjal billedet, og det giver ekstra udfordringer for den smalle litteratur.

Færre udgivelser
De tre største forlag herhjemme har bebudet færre udgivelser og mindre risikofyldte satsninger. Den helt fri konkurrence vil betyde en krig på, at udgive flest bestsellers.

Salget til boghandlere faldt med 4,6 pct., mens salget til supermarkeder faldt med 11,4 pct. Dette skyldes, at både Coop og Dansk Supermarked har reduceret deres boglager og købt mindre ind.

Som vi tidligere har berettet, så nægtede politikerne, at give en hjælpende hånd, ved at genindføre de faste priser i en kort periode.

Dette var for at forhindre, at supermarkeder skulle bruge bogen som slagvarer, og så i stedet tjene penge på vaskemiddel, kaffe og leverpostej.
Man ville forhindre prisdumping i de første måneder efter udgivelsen.

Digitale udgivelser stiger
De digitale udgivelser begynder efterhånden at sælge i Danmark. I 2012 udgjorde de 4,9 pct. Omsætningen omfatter dog også undervisningsbøger.
E – bøger forventes om fem år, at fylde en femtedel af bogmarkedet.

Anonyme forfattere og bøger har det uhyggelig svært i dag. Det gælder om hele tiden at optræde i medierne.

Hver femte engelske boghandel forsvundet
Også i England er der problemer. Hver femte boghandel er lukket. Her er Amazon, den store konkurrent. En af grundende er, at det britiske selskab af Amazon ejes af en enhed i Luxembourg, der har en langt mere lempelige skatteforhold. Hver gang, der sælges en bog i England, skal den engelske boghandler betale 20 pct., mens Amazon kan nøjes med 3 pct.

Herhjemme er dele af saxo.com flyttet til Luxembourg, og betaler også en mindre skat. I hvert fald er de gået i momsly.

Amazon vil få et monopol
Om fem år har Amazon også etableret sig Danmark sikkert via et selskab i Luxembourg. Internationale aktører vil vinde indpas på det danske marked.
Amazon kan sagtens i indkørings – perioden køre med underskud. Formålet er at udkonkurrere forlag og boghandlere. Så kan man få en monopolstatus og hæve priserne igen.

Kære læsere, det var ikke sidste kapitel. Og siden sidst er endnu nogle boglader lukket, blandt andet i Brønshøj.

Hvis du vil vide mere om Boghandel: Læs 

  • Ingen hjælp til Bogbranchen 
  • En Boghandel fylder 100 år 
  • En branche i krise 
  • Bogen er i krise 
  • Bøger og leverpostej 
  • Bogbranchen – handlingslammet

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16