Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Den sidste Bog

Boghandlerforeningen mener ikke, at boghandelen er en død branche. men man har unægtelig noget at kæmpe imod, supermarkeder, nethandel, der kryber i skattely og samme moms som alt andet. Forlagene er lige glade. De ser en ny fordel i e - bøger, der snildt kan sælges fra skatte - og momsly. Bogens økosystem har så sandelig ændret sig. Og når det helt store aktør, Amazon indtager landet, ja så vil udviklingen tage fart.

Store ændringer i Bogbranchen
Vi har her på siden beskrevet tilstandene i bogbranchen flere gange. Siden sidste artikel er endnu et par boglader lukket, og der er bebudet lukning af andre. Således lukkes den store Bog & Ide i Nørregade. Det er den tidligere Gad - butik. Den hyggelige Nyboder Boghandel er under konkursbehandling. Og branchens blad Det Danske Bogmarked er lukket. Forlagene svigtede bladet.
I Holstebro lukker Arnold Busck ved årsskiftet.

Boghandelen er ikke en død branche!
Men trods dårligdommene maner Boghandlerforeningen til besindighed. Herfra siger man, at Boghandelen ikke er en død branche.
Man erkender dog herfra, at det er svært at konkurrere med en nethandel, der kan krybe i skattely og samtidig sælge bøger med nedsat moms. Og nedsat moms på bøger har man stort set over hele Europa, bare ikke i Danmark.

Fra Boghandlerforeningen konkludere man, at selv om der er unfair konkurrence, så har man stor faglighed i bogbranchen. Man har godt købmandsskab, der hjælper tusindvis af kunder hver dag.
Det er stadig boghandelen, der sælger flest bøger til danskerne i dag. Og det er en overdrivelse, når såkaldte detailhandelseksperter påstår, at over halvdelen af bogsalget er overtaget af nethandelen. Boghandlerforeningen oplyser, at det samlede tal ligger på cirka 20 pct.

Nye boglader
Måske skal det lige nævnes, at der atter er boghandel i Korsør. Og så åbner der en ny boghandel i Tarup og yderligere en boghandel i Køge.
Men desværre oplever boghandlen lige som den øvrige specialvarehandel i Danmark i stigende grad ufaglærte deltids - ansatte. Nogle steder kan det knibe med fagligheden. Netop dette kunne være bogbranchens force mod nethandelen.
Selv om visse medier elsker, at kritisere fagligheden i bogbranchen så skal vi da herfra hilse og sige, at mange steder gør de det virkelig godt.

Kulturministerens initiativ batter ikke noget
Branchen havde anmodet kulturministeren om hjælp i en betrængt tid. Og svaret derfra, er et læserinitiativ på 20 millioner kroner. Initiativet skal løbe over fire år. Seks kommuner vil i efteråret blive udvalgt til læsekommuner. Hver af disse kommuner får 0,5 millioner kroner til over to år virkeliggøre deres ideer.
Dette initiativ vil næppe have den store virkning på branchen. Dette vil ikke være med til at sikre mangfoldigheden i branchen, og ikke hjælpe til indtjeningen.

Ændrede kulturvaner
Ændrede kulturvaner er noget branchen har haft svært ved at omstille sig til. Danskerne henter kultur og underholdning andre steder. Digitaliseringen buldrer derudaf.
Diskussion om bogbranchen præges stadig af påstand mod påstand. Og en mirakelkur synes ikke lige om hjørnet.

Mofibo
I mellemtiden har den initiativrige Morten Strunge, manden bag Onfone fået en god ide. For cirka 99 kr. om måneden vil han give danske læsere adgang til 6.000 e - bøger. Det er et selskab han har kaldt Mofibo, som betaler forlag og forfattere et fast beløb.
Man har kigget på musiktjenesten Spotify. Og de store forlag herhjemme har allerede sagt ja.
Salget af e - bøger er vokset kolossalt i udlandet. Så måske kan det smitte af på den nye tjeneste. Men hvor mange vil betale 1.200 kr. om året, for at kunne læse e - bøger, når gennemsnitsdanskeren kun køber 1 - 3 bøger om året?
40 pct. af danskerne læser aldrig eller sjældent skønlitteratur.

Ballade på biblioteket
I dag udgør e - bøger kun fem procent af bogmarkedet i Danmark. Bibliotekerne hilser den nye streamingstjeneste velkommen.
Folkebibliotekerne lancerede i november 2011 eReolen, hvor danskere kunne låne e - bøger ganske gratis. Ordningen blev så stor en succes, at nogle forlag frygtede for deres indtjening. Gyldendal og Lindhardt & Ringhof trak sig derefter ud af ordningen. De stiftede sammen med andre forlag eBib.dk . Her kan hver bog udlånes fire gange, hvorefter biblioteket må købe en ny licens.

Saxo kommer også med noget
Mofibo er ikke de eneste. Også Saxo er på vej med noget. Det kan være, at de nye systemer, ændrer den måde, vi forbruger bøger på. Og det er nok ikke en fordel for den fysiske boghandel.
Forlagene er lige glade med de boghandlere, der har solgt deres bøger i mange år. De er glade for udsigten til de nye medier, og ser gerne, at disse går uden om den fysiske boghandel. Og hvis tjenesten giver flere kunder og mere overskud, ja så jubler forlagene endnu mere.

Bogens økosystem i forandring
Bogens økosystem er så sandelig i forandring. Og Amazon har haft følere ude blandt de store i dansk boghandel. Tænk, hvis de også satser på dansksprogede e - bøger. Amazon er så store, at de kan dumpe priserne, bare for at få et monopol. De betaler ikke skat og slipper vel også for momsen. Når Amazon først dominerer, så er det frie bogmarked afskaffet. Det er nu, der skal handles, men der sker ikke noget.

Saxo.com slipper næsten for momsen
Danmarks netboghandel Saxo.com har netop flyttet salget af e - bøger til Luxembourg for at slippe for at betale 25 pct. moms. I stedet kan de nu slippe med 3 pct. derfor har netboghandelen nu igangsat prisdumping på e - bøger. I øjeblikket udgør Saxo.com's salg 75 pct. af det samlede e - bogs - salg i Danmark.
JP/Politikens Hus ejer 30 pct. af Saxo.com.

Færre udgivelser
Også i selve formidlingen sker der ændringer. I Dansk Forfatterforening skønner man, at der i år vil udkomme 100 færre skønlitterære titler, alene fordi forlagene Gyldendal, Lindhardt og Ringhof og Politiken har sagt, at de vil skære ned.
Jagten på bestsellere er i gang med at ødelægge bogformidlingen. Vi ser det på krimi - området.

Vil du læse mere om Bogbranchen her på www.norrebro.dk - Læs

  • Bogbranchen endnu et kapitel
  • Ingen hjælp til Bogbranchen
  • En Boghandel fylder 100 år
  • En branche i krise
  • Bogen er i krise
  • Bøger og leverpostej
  • Bogbranchen - handlingslammet
  • Nørrebro var et bogmekka

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16