Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bestyrelsesmøde

Referat af bestyrelsesmøde i Nørrebro Handelsforening, afholdt den 11. september 2008 hos Rie Nielsen, Bureauets Bogføringscafe og Revision, Slotsgade 2,2 th. - 2200 København N

Offentliggjort 19. september 2008

Til Stede:
Rie Nielsen(RN), Anette Wegener (AW), Hans Mejlshede (HM), Jørgen Holm (JH), Johnny Beyer (JB), Uwe Brodersen (UB).

Afbud:
Kurt Scheelsbeck

Gæst:
Paul Knudsen (PK)

  1. Godkendelse af dagsorden

    Dagsorden blev godkendt.
  2. Godkendelse af referat fra 12. juni 2008

    Referat blev godkendt. Klik her
  3. Hvordan ”når ud” til medlemmerne v/ Paul Knudsen ChiiwlT Int.

    PK havde masser af erfaringer. Han er uddannet civilingeniør. For to år siden startede han sin virksomhed, der i dag har 8 ansatte i Danmark og Thailand.
    PK var inviteret for at vi kunne få et indspark. Vores medlemmer er meget inaktive, og vi føler ikke at ”vi når ud” til dem. PK zoomede ind på følgende områder:
    1. Hvad tilbyder Nørrebro Handelsforening?
    2. Medlemmerne
    3. Hvad kan man gøre?
    4. Fremtidens Handelsforening

Nørrebro Handelsforenings store aktiv er hjemmesiden. Foreningen repræsenterer handelen på Nørrebro. Man laver meget lobbyisme og er med i forskellige høringsindsatser.

Men de få medlemmer føler sig måske ikke som ægte medlemmer. De cirka 45 medlemmer er ikke særlig aktive. Man kan stille spørgsmål ved medlemskabets værdi. Hvis alt er gratis, er det jo ingen behov for at være medlem. Alt for mange detailhandlere på Nørrebro kører med på frihjul.

De meget små burde/kunne optages som medlemmer til en reduceret pris, mente PK.

Kigger man på de gule lokalsider er der mulighed for 2.393 medlemmer.
Andelen af medlemmer inden for nogle områder er forbavsende lille:

  • Advokater 15%
  • Banker 27%
  • Frisører 0,9%
  • Pizzariaer 0,0%

PK havde kigget på medlemsfortegnelsen på hjemmesiden. Vi har muligheder for en fremgang på 3.000 %.
Foreningen havde brugt særdeles meget tid på at få nye medlemmer. Det gav ikke meget respons. I Indvandrerbutikker blev man betragtet som en slags kontrol ting og de kender tilsyneladende ikke meget til fordele ved at være med i ”fællesskab”.

PK gjorde opmærksom på, at indvandrerbutikker ikke er vant til at betale for en ydelse på lang sigt. Man betaler hellere gang for gang, Jeg får noget NU og betaler NU. Man vil se udbytte/ydelse her og nu.

PK spurgte derefter om vore mål?

  • Vil vi have så mange medlemmer som muligt?

I øjeblikket er vi handlingslammet økonomisk, men ikke menneskeligt.

PK foreslog, at man betalte 50 kr. for at få adgang til vores hjemmeside pr. år. De ting, der lægges på siden bør gradueres. Medierne skal kun have adgang, mod medie – abonnement.
Hjemmesiden kunne have en markedsplads, hvor medlemmer indbyrdes kunne tilbyde varer og tjenesteydelser. Der kunne være et debatforum, og man kunne lave forskellige spørgeskemaundersøgelser. En afdeling for erhvervslejemål, burde der også være på siden. Man burde tilbyde et prøvemedlemsskab til evt nye.

JB konstaterede, at vores største aktiv, hjemmesiden, udgjorde under 10% af vores samlede budget. Man kunne udvide med at have en side med love og bekendtgørelser.
UB advarede mod, at medierne skulle betale for oplysninger, som vi selv var interesseret i skulle videreformidles. Han efterlyste andre initiativer end hjemmesiden.

Man kan ikke bare bygge på en hjemmeside, der udgør 10%, mente UB. Det er bl.a. butikkernes kunder, der kigger på siden, og det skal de blive ved med, mente UB.

I forvejen blev der brugt ”oceaner af tid” på siden.

UB fortalte, at embedsmænd og andre tror, at man bare kan gå til møder m.m. midt i arbejdstiden, når man arbejder for Nørrebro Handelsforening. Vi er stort set ulønnede. Alle har deres virksomhed eller job at skal passe.

PK fortsatte med at tale om Fremtidens Handelsforening.

Det er en erhvervsforening med professionel ledelse. Han nævnte her Frederikssund FETC, Hillerød C 4, Helsingør Udvikling Nord, Næstved NEU.

Her tilbyder man mere end bare medlemskab. Det kræver en helt anden indstilling. Og kendetegnende for eksemplerne er, at kommunen økonomisk bakker op om initiativerne og driften.

PK mente, at brokvarterne ville stå stærkere, hvis man havde en samlet handelsforening, både medlemsmæssigt og økonomisk. Det er begrænset, hvor meget frivillighed man kan forlange af aktive erhvervsfolk. Skridtet videre kræver ansatte, og dette ville øger aktivitetsniveauet, mente PK.

Det egentlige tilbud som PK kunne tilbyde var et værktøj til at ”nå ud” til flere. Værktøjet, der it – baseret er i udviklingsfasen Nye funktioner og gode ideer efterlyses. Der var tre pakkeløsninger 20.000 kr. – 25.000 kr. – 30.000 kr. Det koster det ”IT – mæssige”. Dertil kom det driftsmæssige, og det var en fast pris plus betaling efter antallet af medlemmer.
Startomkostningerne var forholdsvis store, men kunne forhandles. PK oplyste, at Nørrebro Handelsforening er et godt navn, at have med på grund af foreningens engagement i medierne, så start prisen kunne forhandles.

Konklusion. Vi kan stadig sætte vores præg på siden og skrive direkte. Siden kan aktiveres på forskellige niveauer. Efter forskellige kriterier. JB og RN forhandler videre med PK.

  1. Nyt fra Formanden
    1. Diverse Informationer:

      Askovgårdens Videnscenter
      vil indgå et samarbejde, der drejer sig om sårbare borgere i beskæftigelse. Det er kontanthjælpsmodtagere, drenge med psykosociale vanskeligheder, piger med spiseforstyrrelser m.m. Man søger så gennem Nørrebro Handelsforening mulighed for arbejde til disse. Det kunne eventuelt være praktikpladser m.m.

      JB vil skrive tilbage, at vi ikke har mulighed for at deltage i det praktiske, men gerne vil give en støtteerklæring.

      Styregruppe ”Ung i Job”. En gruppe på Nørrebro med bla. leder af Nørrebro Nærpoliti Søren Viborg vil have os med i en styregruppe, der skal beskæftige sig med kriminelle unge. JH vil gerne deltage. Det første møde er blevet afholdt uden vores deltagelse.

      Dialogbænke. Vi har fra Eline Feldman, integrationskonsulent ved Københavns Kommune fået henvendelse om dialogbænke. Det handler om et rummeligt arbejdsmarked, bedre integration m.m. Et sponsorat koster 4.500 kr. Vi har i foreningen ikke økonomisk mulighed for at indgå i et sådant sponsorat, men vil gerne skrive om projektet på vores hjemmeside. Dette har JB meddelt Eline Feldman.
      Piet Paaske har fået arbejde nord på. Han er ikke mere med i bestyrelsen.
    2. Nyt fra ELO
      Foreningen har fået ny hjemmeside – skrevet af jurister.
    3. Nyt fra Danmarks Handelsforeninger
      Her forelå der intet nyt.
  2. Nyt fra Afviklingsselskabet

    AW forklarede, at der var afleveret en ”replik” fra vores side. Nu afventer vi så en ”duplik” fra modpartens side. Bolden er i øjeblikket hos modparten. Derefter er det rettens afgørelse. Afgørelsen kommer til juni, og det er jo interessant i forhold til, at der er kommunalvalg til juli.
  3. Hvad sker der med Nørrebrogade?
    UB forklarede, at Borgerrepræsentationen havde vedtaget, at iværksætte forsøget med begrænsning af trafikken på Nørrebrogade i oktober, november, december.

    Det sker efter plan 4, som offentligheden endnu ikke har haft adgang til. En undersøgelse fra Københavns Kommune viser, at den gennemkørende trafik på Nørrebrogade udgør 15%. Men et flertal i Borgerrepræsentationen mener, at trafikken på Nørrebrogade skal begrænses med op til 50%. Man mener dermed, at kunne opnå fordele for miljøet, for bedre fremkomst for busserne, og bedre forhold for cyklisterne.

    Der skal opstilles bussluser ved Elmegade, og ved Nørrebrohallen, samtidig skal der fra sidegaderne være forbud mod at køre ind på Nørrebrogade.

    Problemet er bare, at miljøet ikke blive bedre. Trafikken vil sprede sig til sidegaderne, ligesom de mest trafikerede gader som Jagtvejen, Åboulevarden og Tagensvej vil blive endnu mere trafikeret.

    Bussernes fremkommelighed på selve Nørrebrogade vil blive forbedret med 10 %, men fra nytår har Movia bebudet besparelser på 10%. Den gennemkørende bustrafik vil grundet mere trafik, få vanskeligere kår.

    For den ”tunge” detailhandel vil det få katastrofale følger. Man gennemfører forsøget i en periode, hvor størstedelen af detailhandlen har deres største omsætning.

    Der vil blive vanskeligere får forældrene at aflevere deres børn. Håndværkerne vil blive forhindret i deres arbejde, taxaer vil få det vanskeligere og hjemmeplejen får det hårdt.

    Det er selvfølgelige nogle virksomheder, der ikke mærker stramningerne.

    UB gjorde opmærksom på, at der er tegn på, at forsøget gøres permanent efter nytår, og at detailhandelens argumenter ikke vægter særlig højt. Fra foreningens side har vi deltaget i en del møder og gjort opmærksom på, at der skulle laves en konsekvensberegning. Dette har man afslået fra kommunens side. Desuden har informationsniveauet fra kommunens side været på lavpunktet. Først 14 dage før forsøget indkalder man med en uges varsel til møde. Det er for dårligt.

    Vi får hverken opbakning fra de lokale områdefornyelser eller fra Nørrebro Lokaludvalg. De er begejstret for planen.

    HM undrede sig over, at man ikke havde fået et uafhængig selskab til at lave projektet.

    Hvad gør vi ?
    • JB laver et formular til underskriftsindsamling
    • Dette formular mangfoldiggøres og lægges ud på vores hjemmeside
    • Butikker skal have mulighed for at downloade flere blanketter
    • På blanketten skal deadline anføres og hvor og hvordan blanketterne kan afleveres.
    • HM ønsker pdf – file, og mangfoldiggøre den selv
    • UB forfatter et følgebrev (færdig inden mandag)
    • Hver forretning får følgebrev og fem underskriftsblanketter
    • HM og en af hans lærlinge, AW, JH og RN deler tingene ud. Vi kunne godt bruge nogle flere.
    • UB forfatter en presseinfo (færdig inden mandag)
    • UB laver en kronik til JP, men JB som medforfatter. (færdig inden mandag)
    • HM sender inspiration vedr. håndværkernes vilkår til UB
    • Mandag sender JB – kronik og presseinfo
    • Vores hjemmeside skal kun indeholde ”trafikartikler” på forsiden.

En tv – udsendelse på enten DR eller DR 2 følger i begyndelsen af oktober. Det handler om Nørrebrogade, om demokrati eller mangel på samme. JB og UB medvirker.

  • JB har efterfølgende fortalt, at en større virksomhed på Nørrebrogade havde forespurgt, hvad vi ville foretage os. Et kvarter efter meldte firmaet sig ind i foreningen.

Måske kan vores aktion medfører medlemsforøgelse, men forhåbentlig kommer butiksejerne op på mærkerne.

  1. Nyt fra kassereren

    RN uddelte en liste med anførelse af periodens resultat og de likvide midler på de forskellige konti. JB vil i løbet af et par dage gennemgå regnskabet, for så sammen med RN at foretage det fornødne disponering af midlerne.
    RN efterlyste større gennemsigtighed med hensyn til ejendommens regnskab.
  2. Nyt fra Lokaludvalget
    HM fortalte om det nye Lokaludvalg.
    Man havde været på Dortheavej, hvor 5 smadrede thermovinduer mødte forsamlingen. Der var masser af ny graffiti og træplader for vinduerne.

    I lokaludvalget havde der været kampafstemning om formandsposten. Man har diskuteret problemet med Nørrebroparken som byggeplads. I udvalget undrer man sig over, at Banegrunden ikke kan bruges.
    Det vælter ind med ansøgninger om støtte. Der skal afholdes fremtidsseminar over en weekend. Og måske overtager Lokaludvalget ansvaret for de Kulturelle Markedsdage.
    Nørrebro Lokaludvalg er det største, og der er to ansatte i sekretariatet.

    HM oplyste, at der er masser af konstruktive debatter, men at han ofte er i mindretal, når han skal forsvare erhvervslivets interesser.

    JB foreslog, at Lokaludvalget overtog ansvaret for julebelysningen og bevilligede en underskudsgaranti på 200.000 kr. Desværre kan vi ikke nå at sende en kvalificeret ansøgning, men HM blev bedt om, at nævne forslaget.

    Der er møde den 15. september og igen den 21. oktober.
  3. Områdeløft Mimersgade
    Områdeløftet har holdt sommerferie. Problemet er at nogle af møderne foregår i UB ’ s arbejdstid, så derfor er han nødsaget til at melde afbud. Næste gang er der møde med Partnerskabet og orientering om DSB – grunden, Superkile – projektet og Nørrebro – hallen.
  4. Nørrebro Handelsforening i medierne
    Siden sidst har vi haft det andet læserbrev i Lokalavisen for Nørrebro omkring lukning af Nørrebrogade. Desværre har andre butiksindehavere ikke bakket dette brev op.

    I TV 2 – Lorry medvirkede UB i et indslag om at politiet ikke dukker frem i forbindelse med butikstyveri.
  5. Hjemmesiden
    Hjemmesiden har været lukket i 14 dage grundet tekniske vanskeligheder hos udbyder. Hvad årsagen har været, vides ikke helt nøjagtig. Men man kan se på besøgstallet, at den har været lukket. Det er stadig medlemsfortegnelsen, de islamiske og de lokalhistoriske artikler, der har størst publikumsinteresse. Der er lige lagt nye artikler ind:
    • Hvordan har økonomien det egentlig?
    • P – afgifter, der må være en øget grænse
    • Er nethandel farligt?
    • Nye eventyr på cykelstien
    • Smiley har salmonella
    • Uncle Sam holder øje
    • Historier fra det gamle Nørrebro
    • Konservative: Ja eller nej til Lukkeloven?
    • Nørrebro – til grin
    • Hvad er Jihad
    • Postmad Per – på Postevand
    • Hitzb – ut – Tahrir må stadig marchere

UB oplyste at han barsler med flere artikler om trafikken på Nørrebro og bandekriminalitet på Nørrebro. Endvidere kommer der en artikel der hedder ”Farvehandleren, der ville købe Nørrebrogade” (det er ikke JB)

  1. Nyt fra Loppemarkedet

    UB havde talt med Gunnar, der gene ville have en tilbagemelding om juleloppemarked/juletræ/musik/sponsorgaver. Problemet er dog, at et træ på Runddelen koster i nærheden af 40.000 kr. Loppemarkedet har kun 18.000 kr. i overskud. RN og JB kontakter Gunnar i denne forbindelse.
    En afgørelse omkring opstilling af et juletræ, blev ikke vedtaget.
  2. Diverse

    HM beklagede at arrangementet med havnerundfart grundet manglende tid ikke var blevet til noget. Arrangementet vil dog blive udskudt til senere.

    UB roste værtinden for et godt traktement.

    JB meddelte, at han nu endelig havde taget den beslutning, at han ville gå som formand ved næste generalforsamling. Han kan ikke mere bruge de kræfter, som en formandspost kræver. Hans tre butikker og malervirksomhed tager det meste af hans tid. Han foreslog UB som den bedst egnede til at fortsætte på formandsposten. Men UB afslog grundet hans arbejdssituation.

    JB vil gerne fortsætte i bestyrelsen og som ”chef” for Afviklingsselskabet.
    Det er meget vigtigt at formandsvalget diskuteres på næste bestyrelsesmøde.
  3. Næste møde
    Næste møde blev fastsat til Torsdag den 4. december

Ref. UB 15.-09-08


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16