Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, aflytning og hacking (6)

Overvågningen er blevet uoverskuelig. Det ser ikke ud til, at nogen som helst har et samlet overblik. Statens IT - leverandør er selv dybt involveret og har et tæt samarbejde med NSA. Og indbyrdes blandt de allierede foregår der også spionage. Den danske holdning er ret vattet. Det kan skyldes at vi skal please amerikanerne. Men så har vi også priviligeret adgang. Og hvad koster det af adgang for amerikanerne. NSA er åbenbart også involveret i industrispionage af danske firmaer.

Danskerne er blevet mere bevidste
Da vi startede vores artikelserie var danskerne ikke særlig bevidst om, at de blev aflyttet og overvåget. Holdningen var nærmest, at hvis de gjorde det, ja så var det godt for samfundet og så var det for at forhindre terrorisme.
Man havde vel også kun et smil til overs, da undertegnede kunne fortælle, at jeg blev filmet mindst to gange fra den amerikanske ambassade, da jeg besøgte min afdøde kones grav på Garnisons Kirkegård. Den eneste forbrydelse mod den amerikanske stat har hvis nok været et par anti - amerikanske artikler i dagbladet Arbejderen for ca. 19 år siden.

Kun 18 pct. tror på Regeringens forklaringer
Men mon ikke de fleste danskere har føler, at overvågningen kommer tættere på. Undertegnede er i gang med en række historiske artikler om begivenhederne efter besættelsen, og her er der i den grad overvågning og kontrol over tingene. I en ny undersøgelse foretaget af Wilke for Jyllands Posten tror kun 18,1 pct. af danskerne på regeringens forklaringer om, at der ikke er foretaget ulovlig overvågning af danske statsborgere.

Ulovligheder i PET
I PET's arkiv findes stadig rapporter og udskrifter af aflytninger, der er foretaget under Den kolde krig. Af hensyn til Statens sikkerhed er personer, hvis udtalelser ligger i arkivet ikke blevet underrettet. Stik imod grundloven er personer, der har været udsat for aflytninger i 1970erne og 1980erne ikke blevet underrettet.

35 statsledere aflyttet
Gennem det sidste halve år, er der fremkommet en mængde afsløringer om aflytning og overvågning. Snowden's afsløringer har ikke været forgæves. Og åbenbart er ingen gået fri. Selv Frau Merkel's mobil er blevet aflyttet.
Ifølge The Guadian er hele 35 statsledere blevet aflyttet.
Hvem tror på statsminister Helle Thorning - Schmidt's forsikring om, at der ikke er foregået ulovlig aflytning i Danmark.

Har NSA frit spil?
Åbenbart er der ingen der har kontrol med omfanget af overvågning eller udenlandske efterretningsvæsners gøren og laden i Danmark. Og det lader også til, at PET selv har foreløbig let spil.
Vores IT - systemer her i landet er så gennemhullet, at det er forholdsvis let at komme ind. Det gælder også statens IT - systemer.
Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har åbenbart frit spil, når det gælder indhentning af data over danskere.

CSC dybt involveret i NSA's arbejde
Således er den it - virksomhed, der behandler danskernes mest personfølsomme oplysninger dybt involveret i NSA's arbejde. Og det er den amerikanske it - virksomhed CSC, som i en årrække har haft et tæt økonomisk og efterretningsmæssigt samarbejde med NSA. Ja den amerikanske IT - virksomhed har i høj grad bidraget til NSA's aktiviteter.
CSC håndterer 202 databaser, blandt andet for Rigspolitiet, Skat og Forsvaret. De behandler borgernes CPR - numre, helbreds - og foreningsforhold, ligesom de har adgang til politiets databaser.

En opgørelse til Folketing har vist, at staten i 2010 købte IT - ydelser fra CSC for 742 millioner kroner. Til sammenligning leverede CSC 28 gange så meget, det vil sige for 20,5 milliarder kroner til det amerikanske forsvar i 2012.
Og dette samarbejde omfatter ikke kun IT. Således afslører dokumenter, at CSC stillede private fly til rådighed for CIA's hemmelige fangetransporter af terrormistænkte over europæisk territorium i 2004 og 2005.

Hemmelig datacenter i Danmark
New York Times referer en intern NSA - liste, hvoraf det fremgår datacentre blandt andet befinder sig i Danmark, Tyskland og Polen. I hemmelighed bruger efterretningsvæsener såkaldte frontselskaber til at skaffe sig plads på servere i datacentre. Gang på gang understreger NSA at de overholder amerikansk lovgivning, men de overtræder jo gang på gang de nationale lovgivninger.

Priviligeret adgang
Danmark hører sammen med Norge lige under det såkaldte Five Eyes - netværk. Det betyder, at vi arbejder meget tæt sammen med amerikanerne. De fem øjne er USA, Canada, Storbritanien, New Zealand og Australien. Ja Danmark arbejder åbenbart med i det der også bliver kaldt De ni øjne. Dermed får vi priviligeret adgang, men skal så til gengæld også aflevere noget igen.

Kan Danmark undgå overvågning?
Meget udsædvanlig fremkom FE`s (Forsvarets Efterretningstjeneste), Thomas Ahrenkiel med en udtalelse om, at der kun bliver aflyttet samtaler i konfliktområder som for eksempel Afghanistan. Hvis data udleveres til amerikanerne bliver de renset for date fra danske statsborgere. Men hvem tror egentlig på det? Hvorfor skulle Danmark være det eneste land, hvor der ikke foregik ulovlig overvågning?
Således viser dokumenter, at der bare på en måned blev overvåget 33 millioner norske mobil - samtaler.

Latinamerika overvåget
I centrum af Miami i Florida ligger en kridhvid bygning. Her er masser af parabolantenner, og tre massive radarkugler. Bygningen bærer navnet Network Acces Point of Americas. Her bliver 90 pct. af al datafabrik fra hele Latinamerika omdirigeret. Det drejer sig om 20 lande og 600 millioner mennesker.

Kontraspionage
Åbenbart har NSA en aftale med det britiske efterretningsvæsen om overvågning af britiske statsborgere. Men også i Tyskland er der en omfattende kontraspionage i gang, venner og fjender bliver overvåget i ukendt omfang.
Den britiske ambassadør blev kaldt til samtale til udenrigsministeriet i Berlin. Han skulle gøre rede for rygter om at ambassaden var en sand spionrede.

Dobbeltmoral
Barack Obama og andre amerikanere ved ikke, hvor mange skandaler de skal igennem med hensyn til lækkede dokumenter. Embedsmænd ved simpelt hen ikke, hvor mange dokumenter Snowden har fået downloadet.
Amerikanerne har svært ved at komme yderligere skandaler i forkøbet. Og landet har problemer med at få skabt tillid til sine allierede. Lidt dobbeltmoralsk er det, at både Frankrig og Tyskland og sikkert også Danmark bruger NSA's oplysninger.

Industrispionage
Men den omfattende spionage drejer sig jo ikke kun om terror, således benytter amerikanerne oplysninger for egen vindings skyld. Det er kommet frem, at der gennem NSA også sker en omfattende industrispionage sted. Og dette udnytter amerikanerne i den grad. NSA har blandet sig i kommercielle anliggender. Dokumenter viser, at man har spioneret i et brasiliansk olieselskab, i forsvarsordre, og i kampen mellem Airbus og Boeing.
Mon ikke NSA ved, hvis en dansk vare, der er bedre end en tilsvarende amerikansk er på vej. Selv med omfattende datasikkerhed kan man nok ikke holde NSA ude fra en virksomhed. Industrispionage er blevet en alvorlig trussel. Ja, et firma som Lego er konstant under overvågning. Det samme gælder Novo Nordisk.

Rig mulighed for billig overvågning
I dag er det mulighed for at spore medarbejdere i en virksomhed ved hjælp af en mini - computer til kun 500 kr. Det sker via medarbejdernes mobiltelefoner, og medarbejderne er ikke selv klar over det. Systemet kan spore en medarbejders hverdag, hvor personen befinder sig og hvilke cafeér vedkommende besøger. Almindelige mobiltelefoner efterlader spor. I Danmark har syv ud af ti voksne en smartphone, som altid kan spores uden det store udstyr. Med den nyeste teknologi er det mulighed for altid at spore folk uden de overvågedes viden. meget tyder på, at sikkerheden i forbindelse med dette, slet ikke kan følge med. Og måske gælder det samme for lovgivningen på området.

Bankkonti lænset for 248 mio kr.
En cyberbande nåede at lænse bankkonti for 248 mio. kroner, inden de blev opdaget. Det lykkedes dem, at få placeret en kode i bankernes computersystem, og så gik det ellers hurtigt. Fem mand og en kvinde blev efterfølgende anholdt.

Adobe hacket
Ja og den store softwaregigant Adobe har været udsat for et hackerangreb. På den måde er 300.000 danske e - mails blevet lækket. Måske er tallet væsentlig højere.

Ja kære læsere, sådan kunne vi fortsætte i en uendelighed. Men glæd jer til næste afsnit i vores næste udgave.

Gå ind på vores søgefunktion og elektroniske arkiv og find flere artikler om overvågning og overvågnings - samfundet

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16