Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel - i Marts 2014

Igen skal vi høre om apotekermonopollet. Lars Larsen er ikke særlig populær i Tyskland. Politiet har anholdt polakker, der havde en liste med 80 varehuse, hvor der var mulighed for tyveri. Det brød vi køber i Netto, er ikke altid fri for bakterier. Det går godt for Dansk Supermarked og mindre godt for Coop. Nethandel går udenlands. Butikker er trætte af talentløse musikere. Og så skal vi alle have nyt Dankort. Og dette kort kan danne grundlag for fuldstændig selvbetjening i supermarkeder. Og så må lønmodtagere vinke farvel til feriepenge, når de bliver selvstændige. Dette og meget mere kan du læse her.

Husk Generalforsamling den 27. marts
Medlemmer af Nørrebro Handelsforening har fået tilsendt indbydelser. På Generalforsamlingen bliver et af emnerne sikkert opgravningen af næste etape af Nørrebrogade, og et andet, udvidelse af julebelysningen næste år. Men dette kræver en helt anden opbakning fra detailhandlere og andre på Nørrebrogade.

Retten til Feriepenge forduftet
En kvinde har mistet retten til feriepenge, efter at hun har startet sit eget rengøringsfirma. Hun må vinke farvel til 12.000 kr. før skat. Man har åbenbart ikke ret til dette, når man bliver selvstændig. Ifølge kvindens fagforening er sagen ikke enkeltstående. På den ene side lover politikerne initiativ og selvstændighed, men på den anden side straffer man så åbenbart dem, der går i gang. Ifølge A - kassen Ase må 400 selvstændige hvert år vinke farvel til feriedagpenge, fordi de er gået fra ledighed til selvstændighed.
Det er jo ikke statens penge, der drejer sig om. det er jo penge, som den enkelte har sparet op, derfor virker det grotesk.

Sådan bliver det nye Dankort
Fra 2016 kan betalingskortet bruges uden direkte kontakt med terminalen og ved mindre indkøb uden kode. Og her troede vi, at der ikke vil ske nogen udvikling med betalingskort. Vi har tidligere i artikler henvist til bankernes mobil - systemer.
Men nu kan ny teknologi så åbenbart gør det hurtigere og nemmere, at betale med Dankort landet over.
Men alt dette betyder, at omkring fire millioner Visa/Dankort skal udskiftes. De skal alle have ny chip.
Det nye system vil faktisk føre til, at man kan etablere selvbetjening ved udgangskasserne. Set ud fra indtjeningen, så kan det nye system spare medarbejdere, og kunderne risikere mindre kødannelser. Men på den anden side, har butikkerne efterhånden ikke reduceret til et minimum. Skulle man ikke hellere frigøre personale til anden servicering.

Nets indgår stor aftale med danske banker
Nets skal fortsat håndtere internationale betalingskort for 70 banker. Aftalen løber til 2018. Nets oplyser, at aftalen sikrer selskabet et trecifret millionbeløb.

På Frederiksberg er man trætte af P - gæster
På Frederiksberg er man godt trætte af, at pendlere og andre parkere, fordi det er billigere. Man mener her, at København skal klare deres egne p - problemer. Men Københavns Teknik - og Miljøborgmester, Morten Kabell mener, at man på Frederiksberg "skal tørre øjnene og tag en tudekiks". De burde komme i gang med at løse deres egne trafikproblemer. Han tager heller ikke kritikken af, at han skulle være cykelfikseret særlig tungt. 

  • Vi laver en helhedsbetragtning, når vi tager trafikale beslutninger.

Vi lader lige bemærkningen stå en ekstra gang!

Butikker træt af talentløse gademusikere
For mange butikker i Indre By kan det godt være en plage at høre på en, der puster i en blokfløjte en hel dag, uden at eje en tone i livet. Talentløse gademusikere er efterhånden blevet en plage. Københavns City Center foreslår, at musikerne skal bevise deres musikalitet, inden de får tilladelse til at spille.
Problemet er bare, at der ikke kræves nogen tilladelse til at spille i byens gader. Man skal dog flytte sig mindst 100 meter en gang i timen. Og man kan bede musikerne om at flytte sig. Nægter de dette, kan ordensmagten tilkaldes. Politiet vil først skride ind over for gademusikanterne, når de er til væsentlig gene.
Meget tyder på, at mange er organiserede tiggere. Noget tyder da på at de forretningsdrivende og deres kunder skal fortsætte med at lide/nyde musikken alt efter talentet.

Handelsforening holder stormøde om overfald
I de seneste år har Østerbros forretningsliv været plaget af dramatiske overfald i butikker. Det bør det tages hånd om, mener man i Østerbro Handelsforening. Foreningen har 65 medlemmer, og på den netop afholdte generalforsamling diskuterede man hvordan man skal lave aktiviteter.

DI spår 5.000 nye job om året
Produktiviteten i industrien er forbedret så meget, at beskæftigelsen vil stige de næste år. Dansk Metal og DI lover, at der skabes 5.000 nye jobs om året frem til 2020.
Produktiviteten inden for industrien er steget med 30 pct. siden 2008 - 2009. Alene sidste år steg den med 5,3 pct.
Men der er dog langt igen. I tiden op til finanskrisen blev der månedlig lagt 30.000 nye jobs på nettet.

Nethandel går udenlands
Danske butikker går glip af milliarder, fordi forbrugernes nethandel i udlandet boomer. Sidste år købte danskerne for hele 17 milliarder kr. i udenlandske netbutikker. Det er en fordobling i løbet af to år. Udviklingen lægger pres på den danske nethandel og ikke mindst dansk detailhandel.

Indtjeningen halveret hos Coop
Indtjeningen i koncernen er halveret. Dette skyldes uheldige investeringer i Tyskland og Indien. Men der har også været problemer i Fakta og Kvickly. Og den nye bank skaber lidt flere problemer end antaget. Der blev ellers varslet forbedringer i 2013, men de kom ikke. Driftsindtjeningen faldt fra 287 mio. kr. i 2012 til cirka 100 mio. kr. i 2013. Det er det dårligst resultat i mange år, hos koncernen, der omsætter for 40 mia. kr. eksklusive de selvstændige brugsforeninger.
Ved årets udgang skulle der have været 70.000 kunder i banken, men der var kun 20.000. Og så kunderne utilfredse med Fakta. For tredje år i træk kom Kvickly - kæden ud med underskud.
Satsningen syd for grænsen har hvis heller ikke været den succes, som man har udråbt den til. Det skyldes at en tredje Fakta - butik, der skulle åbne dernede er løbet ind i juridiske problemer.
Flytningen af bogholderiet til Indien har vist sig at have en stor fejlrate, og mange af opgaverne er vendt tilbage til Danmark, hvor man nåede at opsige 200 medarbejdere.
Fremgang i Dansk Supermarked
Dansk Supermarked har til gengæld kunnet løfte deres driftsindtjening med 41 pct. til 2,4 mia. kr.
Omsætningen landede på 56,9 milliarder kr. mod 55,6 milliarder kr. året før. Man har styrket indtjeningen ved hjælp af bedre indkøbsoplevelser og konkurrencedygtige priser. Væksten skyldes i høj grad øget salg i Netto. De to butikskæder Føtex og Bilka opnåede det man kalder stabilt salg.

Dårlig reklame for Jysk
Dänisches Bettenlager ejet af Lars Larsen som har 900 butikker i Tyskland var i et tysk tv - program udsat for massiv kritik. Koncernen blev beskyldt for at presse lønningerne helt i bund. desuden så man skævt til fagforeninger. Man udnyttede desuden praktikanter som billig arbejdskraft.
En tidligere ansat fortalte, at hun var blevet fyret, fordi hun meldte sig ind i en fagforening og dernæst forlangte overenskomstmæssig løn.
Ifølge udsendelsen går koncernen langt for at holde personaleomkostningerne i bund.
Irma åbner Flagskibsbutik
I et nyt samarbejde med Landbrug & Fødevarer åbner Irma en ny flagskibsbutik på Axeltorv midt i København. Den skal stå klar i januar.
Butikken åbner i stueetagen i den historiske bygning Axelborg. Mindre fødevareproducenter vil få plads i butikken og præsentere deres produkter. Ambitionen er at ændre forbrugernes adfærd, så de bliver mere kvalitetsbevidste. Irma har planer, at udvide antallet af butikker fra 83 til 90 butikker. De har beliggenhed i Nordsjælland og København.

Samme vare til to priser
Søndagsavisen har fundet ud af, at mange supermarkeder sælger samme vare til forskellige priser. Til avisen, fortæller pressechef hos Dansk Supermarked: 

  • Vi har begge slags varer, fordi der er kundeefterspørgsel efter begge varianter. Vi ville snyde forbrugerne, hvis ikke vi solgte begge dele. Via private label - varerne er vi med til at øge konkurrencen inden for hver varekategori. det er til gavn for kunderne. Alternativet ville være, at der kun var mærkevarer.

Søndagsavisen lavede en test under devisen:
1. Er producenten den samme?
2. Er ingredienserne de samme?
3. Er fordelingen af proteiner, fedt og kulhydrater ens?

Og avisen kommer frem til spændende sammenligninger, mellem den dyreste og billigste vare:

  • Havregryn 14 pct.
  • Frikadellepølse 19 pct.
  • Pastaskruer 254 pct.
  • Sukker 20 pct.

Hvornår er fremstillingsdatoen?
Metroexpres fortæller, at flere supermarkeder undlader at skrive fremstillingsdato på spiseklare fødevare. Manglende regler gør det umuligt for kunden at vide, hvornår maden er tilberedt.
Forbrugerrådet mener, at der burde være et lovkrav om at sætte fremstillingsdato på færdiglavet mad.
I Coop fører man mærket C. Her er varerne markeret med sidste anvendelsesdato, men ikke fremstillingsdato.

Tag - selv - brødet er klamt eller?
Man ser de indbydende Durumboller, Kanelboller eller Franskbrød. Man ifører sig de gule handsker. Men gjorde de andre det også? Vi befinder os foran en af Nettos indbydende brødskabe. Metroexpres har lavet en test, der viste, at hver tredje ikke tog handsker på. Og det kan godt give problemer.

Det nybagte brød er et kæmpe plus i forhold til supermarkedernes industribrød. Brødet fra Lidl og Fakta er fremstillet efter bakeoff - metoden, hvor dybfrossen og delvis bagt brød bages færdigt i butikken. I Netto kommer det nybagte brød fra firmaet Kohberg, mens Rema 1000 får brød fra forskellige bagere rundt omkring i landet.

Manipulation
Danskerne skal spise mere fuldkorn og vælge magert kød hedder det i nye kostråd. Men fødevareindustrien har tolket disse udsagn ret så kreativt. To nye produkter fra henholdsvis Tulip og Marabou slår nærmest plat på dette. Det ene produkt Marabou Choco Grain markedsføres som Endelig! Fuldkorn som smager mmm. Den anden vare Tulip fedt produceret bacon slår på 30 pct. mindre fedt og bacon på den lette måde.

Polakker havde liste
Midt - og Vestsjællandsk Politi anholdte tre polakker i en bil fyldt med tyvekoster. Med i bilen var en fortegnelse over 80 varehuse, hvor man havde tænkt sig at aflægge et besøg. politiet antager, at de også sover i bilen. Desuden er det indtrykket, at når bilen er fyldt kører de til Polen, og vender derefter tilbage.

Matas vil have apotekermonopol ophævet
Vi har tidligere i artikler beskrevet problemerne vedr. apotekernes rolle. Nu har informations - og miljøchef i Matas, Henrik Engberg Johannsen haft et indlæg i Politiken. I indlægget fortælles, at der i Danmark er et apotek for hver 17.000 indbyggere. Dermed har Danmark taberrollen i det regnskab. Vi får at vide, at hver apoteksejer i gennemsnit har et overskud til sig selv på 1,4 mio. kr. Monopoler giver ikke altid garanti for høj faglighed, kvalitet eller service siger Matas informationschef.
Jo flere velfungerende apoteker, der er i landet, jo mere kan apotekerne bidrage til sundhedsvæsnets forebyggende indsats i form af f.eks. medicingennemgang, kurser i førstehjælp og rygestop, samt screeninger. Samfundet ville kunne spare samfundet for store summer til behandling af sygdomme som unødvendigt er nået til en kritisk fase. Men apotekerne må aldrig overtage lægernes rolle. Man skal bidrage til, at borgerne opsøger lægerne i tide.
Og det er nok ikke det sidste vi har hørt i striden om apotekermonopollet.

Vi vender frygtelig tilbage i april med mere om livet i detailhandelen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16