Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skal du ikke have en elev?

Det er med at holde tungen lige i munden, når man skal finde ud af de nye EUD – regler. Vi giver her en kort oversigt over de nye regler i den fremtidige elevuddannelse. Men skal du have en helt eksakt orientering, er det bedst du kontakter din organisation. Vi har her forsøgt at sammenfatte reglerne.

Vi udvælger nogle af de spørgsmål, vi bliver stillet, og laver så artikler ud fra emnet. Et af spørgsmålene går på de nye regler omkring elever. Og det har vi dukket ned i. Det er positivt, at detailhandlen stadig vil uddanne elever.

Faglig kendskab kan være en vej frem i kampen mod Nethandel. Men desværre ser vi i dele af detailhandlen en sand affolkning af faglig uddannet arbejdskraft.

Tre forhold, du skal være opmærksom på
Den nye erhvervsuddannelseslov betyder, at du skal være opmærksom på tre forhold, når du ansætter elever. Har eleven

  1. Det rigtige grundforløb 
  2. De rigtige fag 
  3. Den rigtige grundforløbsprøve

Den nye EUD – reform
Den nye erhvervsuddannelseslov træder i kraft den 1. august i år. Den indeholder en række overgangskrav, som eleverne skal have fulgt og bestået. Det skal de for at kunne starte direkte på deres uddannelsessted i virksomheden.

Det er vigtigt, at virksomheden undersøger, om deres kommende elever opfylder de overgangskrav, der gælder for den enkelte uddannelse.

Det er også vigtigt, at virksomheden aftaler med den kommende elev, om eleven skal tage andre fag og grundforløbsprøve, inden eleven kan starte i virksomheden.

Ansættelse af HG elever
Virksomheden kan fortsat ansætte elever med det hidtidige 2 – årige merkantile HG til detailhandelsuddannelsen, handelsuddannelsen, kontoruddannelsen og eventkoordinatoruddannelsen uden, at eleven skal opfylde de nye overgagskrav.

Det gælder både de HG elever, der tidligere gennemførte en HG, for de elever, der bliver færdige i sommeren 2015, og for de elever, der først bliver færdige med deres HG i sommeren 2016. Erhvervsskolerne kan også have igangsat januar hold, der då først vil være færdig med deres HG i januar 2017.

Ansættelse af elever og lærlinge med et teknisk grundforløb
På samme måde kan virksomhederne fortsat ansætte elever og lærlinge med et gammelt grundforløb uden, at disse elever og lærlinge skal opfylde de nye overgangsbestemmelser. Det gælder for alle tekniske erhvervsuddannelser, f.eks. bager, slagter, tandtekniker, urmager, godschauffør, persontransport, it – supporter og data fagtekniker

Ansættelse af elever med et nyt grundforløb
Fra januar 2016 vil virksomheden kunne møde elever, der søger praktikplads med et nyt grundforløb. Alle elever skal have gennemført Grundforløb 2 og have bestået grundforløbsprøven i den uddannelse, som eleven søger lærerplads inden for.

Det betyder, at elever der har taget det nye grundforløb inden for henholdsvis detailhandelsuddannelsen, handelsuddannelsen, kontoruddannelsen eller eventkoordinatoruddannelsen ikke opfylder overgangsbestemmelserne til en af de andre uddannelser.

Disse elever skal have undervisning i det uddannelsesspecifikke fag i deres kommende erhvervsuddannelse – ca. 5 uger, samt i manglende grundfag – og bestå grundforløbsprøven, inden de kan påbegynde deres uddannelsesaftale i virksomheden. Virksomheden kan under ansættelsessamtalen sikre, at eleven når at skifte grundforløb eller uddannelsesretning, inden afslutningen af grundforløbet. Alternativt kan virksomheden vælge at lade eleven gennemføre de ekstra 5 ugers undervisning og grundforløbsprøven som led i uddannelsesaftalen, der så forlænges tilsvarende.

I de tekniske erhvervsuddannelser skal virksomheden ligeledes være opmærksom på, at den nye elev eller lærling har fulgt og bestået det grundforløb, der hører til uddannelsen. Ellers må eleven tage et nyt grundforløb, der giver adgang.

Ansættelse af elever med en gymnasial uddannelsesbaggrund
I de tekniske elev – og lærlingeuddannelser kan virksomhederne blive ved med at ansætte elever, der har en forudgående studentereksamen eller f.eks. en HTX efter samme regler som i dag.

I de merkantile erhvervsuddannelser har den ny erhvervsuddannelseslov, gjort det vanskeligere for virksomhederne at ansætte elever med gymnasial uddannelse.

Elever med studentereksamen, en HF eller en HTX skal alle følge det nye 10 ugers HGS forløb for studenter. Også her er det vigtigt, at eleverne følger det rigtige grundforløb, og går til grundforløbsprøve inden for den erhvervsuddannelse, eleven skal i lære i. Det er omtrent som i dag, hvor studenterne skal have et 12 ugers HGS forløb inden ansættelsen. Den væsentligste forskel er nu, at eleverne skal have den rigtige grundforløbsprøve for at kunne påbegynde sin uddannelsesaftale.

Det er muligt at ansætte eleverne af praktikadgangsvejen, hvor virksomheden indgår en uddannelsesaftale på 2 år og 10 uger med eleven. Eleven skal så gå i skole i de 10 uger, de mangler. Virksomheden vil modtage lønrefusion fra Arbejdsgiverens Uddannelsesbidrag for de 10 ekstra ugers skoleophold.

Ansættelse af elever med Højere Handelseksamen HHX
Som noget nyt skal elever med en HHX også have gennemgået det uddannelsesrettede fag i den kommende uddannelse og have bestået grundforløbsprøven, før eleven kan påbegynde sin uddannelsesaftale. Der søges samtidig etableret en mulighed for, et eleven kan gå til grundfagsprøve efter en uges undervisning. Den sidste model kan både gennemføres af eleven, forud for påbegyndelse af hovedforløbet, eller som ekstra skoleforløb i hovedforløbet, hvor virksomheden betaler løn til eleven og modtager lønrefusion fra AUB.

Ansættelse af elever med EUX
Elever kan ligeledes påbegynde den nye EUX uddannelse fra august 2015. EUX er en uddannelse, hvor eleven både opnår en faglig uddannelse og en studiekompetencegivende uddannelse. Det betyder, at de færdiguddannede elev kan læse videre på baggrund af en EUX.

I de tekniske EUX uddannelser veksles der mellem et halvt år på skole og et halvt år i praktik i læretiden, der samtidig bliver længere. I de merkantile EUX uddannelser tager eleven sin studiekompetencegivende eksamen før eleven starter i virksomheden. I kontoruddannelse med speciale kan eleven kun indgå en uddannelsesaftale på grundlag af en EUX eller en gymnasial uddannelse.

De første elever med en merkantile EUX er færdige i juni 2016, og vil søge praktikplads i foråret 2016. Også her gælder det, at eleven skal have det rigtige grundforløb for at kunne påbegynde sin uddannelsesaftale.

Ansættelse af voksenelever
Uddannelse af voksenelever og voksenlærlinge kan fra 1. august i år kun ske på baggrund af de nye overgangskrav til hovedforløbet, som eleven skal opfylde. Dette gælder dog ikke elever, der har taget en HG – Voksen eller er i gang med at tage en. De kan fortsat gå i lære efter hidtidige regler.

Alle voksenelever skal, før de indgår uddannelsesaftale, have gennemført en realkompetenceafklaring, der skal klarlægge, hvor lang tid den voksne elev skal være i lære, og hvor meget skolegang eleven skal have.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16