Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvorfor skal det gå ud over sagesløse?

Atter var der skyderi på Nørrebro. Denne gang i forbindelse med en religiøs fest. Reclaim the Streets holdt denne gang fest på Christianshavn efter at de i august havde holdt fest på Nørrebro. Og som sædvanlig endte det med bål, brand og vold. Atter engang udtalte politiet, at det var en brutal adfærd. Og atter engang gik det ud over sagesløse. Nej, RTS er andet end sandkasser og musik, som fremkommer, når man slår gruppen op på Nettet. Vi kigger her i artiklen på, hvad gruppen egentlig vil, og hvad de står for. De har en helt speciel holdning til privat ejendomsret og til etik og moral. Og detailhandlen på Nørrebro spørger: ”Hvornår holder gruppen igen fest på Nørrebro”

Forsikringsselskaber vil ikke længere være med
Så oplevede vi det igen. Skud på Nørrebro. Heldigvis var det kun op i luften. Men det var ved at opstå lynchstemning. Og dette skete under en religiøs demonstration. Gennem tiden har mange brugt eksempelvis Nørrebrogade og Blågårds Plads for at markere synspunkter.

For det meste forløber disse demonstrationer fredelige. Men en del gange er det modsatte tilfældet. Det er ikke nyt. Hvis du går ind i vores arkiv vil du kunne finde masser af tilfælde, hvor demonstrationer har udviklet sig. Det har resulteret i hærværk, plyndring, ødelæggelse af personlige ejendele og meget mere.

Og det er ikke altid, at forsikringsselskaberne bare erstatter det, som er ødelagt. Det tror politikerne og melder det ud til befolkningen. I den forbindelse blev Den Gamle redaktør således for nogle år siden truet af en tidligere overborgmester. Vedkommende havde udtalt sig i Radioavisen. Og det var bestemt ikke korrekt. Vi fik i Nørrebro Handelsforening meget hurtig via vores kontakter fat i et referat. Og ganske hurtig viste det sig, at vi havde retten på vores side.

Mange butikker er lukket
Der er også mange butikker, som lukkede på Nørrebro, da det gik hedest til. Deres udgifter til vinduer, tabt omsætning, chikane, hærværk m.m. blev simpelt hen for store. De måtte lukke deres butik.

Ofte kan man med småt læse, at forsikringen ikke dækker i bestemte postnumre.

Desværre er det ofte helt sagesløse, der går ud over, når der aktioneres. Arrangørerne bag demonstrationerne mister derfor sympati i den brede befolkning.

Man var klar til efterfesten
Det er ikke længe siden, det atter gik ud over uskyldige handlende på Nørrebro, da Reclaim the streets holdt fest. Festen skulle foregå på Nørrebros Runddel. Men åbenbart havde man forberedt sig til efterfesten. Spraymalingen var også taget med. Uromagerne smadrede efterfølgende butiksvinduer, forøgede hærværk mod banker og ejendomsformidlere m.m.

Dans og sandkasser
Slår man op på Wikipedia får man et helt andet indtryk af Reclaim the Streets, end det man ser på Nørrebro. Her står, at man primært er imod elites økonomiske globalisering og især bilernes udelte magt over gaden. Ja så er det mærkeligt, at man har valgt Nørrebro.

Deres aktioner er ofte spektakulære og farverige kulturelle begivenheder med dans, sandkasser for børn at lege i, gratis mad og musik. De fleste gange vælger aktivisterne ikke – voldelig civil ulydighed.

Den enkelte betjent er i livsfare
Politiet blev sat ind, og den enkelte betjent var i direkte livsfare med det kasteskyts, der blev anvendt mod dem. Ofte kommer betjente også til skade efter disse aktioner. Efter den religiøse demonstration på Nørrebro blev en betjent overfaldet af em gruppe på fire.

Forleden var der så fest igen. Denne gang på Christianshavn. Mange sagesløse mistede deres cykler og andre ejendele, der blev brugt som brænde til bål. Disse ting bliver ikke bare erstattet af forsikringsselskaber, som politikerne forsøger, at bilde befolkningen ind. Bor man i et bestemt område må man selv tage risikoen.

Skruen uden ende
Det er som en skrue uden ende. Og arrangørerne bag balladen på Christianshavn fortæller også, at grunden til opstanden er en konsekvens af politiets: 

  • Vilkårlige repression i form af ransagninger, sigtelser og chikane som politiske aktivister og københavnere bliver udsat for på daglig basis, samt den repression vores kammerater blev udsat for efter den sidste Reclaim the Streets – gadefest (den på Nørrebro). Vi er mildest talt pissetrætte af at se vores kammerater blive brugt som syndebukke af et statsapparat, der efterhånden kan betragtes som en politistat.

Ja sådan stod det at læse på Facebook. Videre kunne man så læse dette budskab: 

  • Når beslutningstagerne står målløse tilbage, er det kun et tegn på, at vi kun kan råbe dem an, når der er bål i gaderne. Lad det være en advarsel til politikerne på borgen, at når I skubber os ud af vores kvarter og bydele, skubber vi i dén grad grusomt tilbage. 
  • Fuck politiet! Fuck Søren Pind! Og fuck de rige røvhuller, som ikke bare truer vores levegrundlag, men også vores blotte eksistens.

Ikke alle venstreorienterede er enige
Inden vi nu er dybt forarget på alle venstreorienterede, skal vi lige huske, at ikke alle venstreorienterede er med på den hærværk, der forøges på sagesløse. De er heller ikke tilhænger af at gadefesterne ender i krigszoner. Men frem for alt så er de bestemt heller ikke tilhænger af, at festerne altid går ud over sagesløse.

”Rige Røvhuller” er detailhandlere
Og når aktivisterne næver Rige røvhuller, ja så mener de detailhandlen, som de betragter som kapitalister, der udnytter de fattige.

Seks betjente blev under stor jubel ramt
Festen på Christianshavn startede foran hovedindgangen på Christiania, hvor der blev etbleret brændende barrikader på vejen. Og festdeltagerne var klædt sort med tørklæder foran ansigtet eller hætten snøret sammen, så de ikke kunne genkendes. Så blev der ellers affyret kanonslag og kastet med brosten, molotovcoctails og røgbomber mod politiet.

Efter politiets opfattelse var optøjerne noget af det mest voldsomme, vi har set længe. Politiet er også af den opfattelse, at det er en personkreds omkring Pusherstreet og det autonome miljø, der havde slået sammen.

Atter engang udtalte politiet 

  • Der er nogle mennesker, der har en dagsorden om at skade politifolk. Det er fuldstændigt uhørt.

Det var omtrent sammen kommentar, politiet kom med efter urolighederne i august på Nørrebro. Spørgsmålet er så, om det kun er et dødsfald, der kan stoppe denne vandalisme.

Seks politifolk blev til stor jubel for de aktionerende ramt af kasteskyts. To af dem måtte behandles på skadestuen.

Skal man så igen vente på ”smadrede butikker, hærværk, graffiti, bål og vold
Christianitterne fralægger sig et hvert ansvar i forbindelse med episoden. Til gengæld bebrejder de politiet, at de uretmæssigt på selve Christiania havde brugt tåregas.

Kun fire mand blev anholdt efter urolighederne.

Spørgsmålet er så, skal forretningsdrivende og andre sagesløse så bare vente på, hvornår Reclaim the Streets igen finder på at afholde fest på Nørrebro med det forventede resultat: 

  • Smadrede butiksruder, hærværk, graffiti, bål og vold.

Brug andre metoder til at vise utilfredshed
Som en væsentlig organisation på Nørrebro er vi da heller ikke altid tilfreds med udviklingen på Nørrebro. Vi brokker os konstant personlig til politikerne eller gør det i diverse artikler samt der, hvor vi kan få indflydelse.

Vi kan forstå at Reclaim the Streets er imod den udvikling, der foregår på Nørrebro. De synes, at det går i den forkerte retning. Men hvilke initiativer har gruppen selv sat i gang, bortset fra skader på sagesløse. Fint nok, at man er imod byudviklingen. Det kan man have flere årsager til.

Politi og butikker symbol på kedlig samfundsudvikling
Men åbenbart er politi og butikker blevet et symbol på en kedelig samfundsudvikling. Gruppen har tidligere proklameret, at: 

  • Man ikke ønsker Nørrebro med udbyttere som ejendomsformidlere og banker. Nørrebro skal ikke være hipstercafeer og dyre forældrekøbte lejligheder og sociale kapitalbutikker.

Kampen mod kapitalismen sker ikke gennem rudeknuseri
Og de metoder, man så bruger er langt fra demokratiets etik og moral. Man er ligeglade med andres følelser og ejendele. De har deres egne regler, og det er de gældende. Man tager ikke ansvar for egen skyld. Det er nemlig altid de andres skyld. En lille bitte brøkdel smadrer bydele. Og hver gang bryster man sig med, at man nu atter engang har vundet et gadeslag mod politiet. Men hvordan komme man så nærmere målet?

Kampen mod kapitalismen (detailhandlere) kan ikke vindes ved rudeknuseri. Sådan får man ikke folk over til de revolutionære ideer.

Et specielt forhold til begrebet ejendomsret
Gruppen har også et specielt forhold til begrebet ejendomsret. 

  • Arbejdsgivernes ejendomsret til maskiner og virksomheder, der gør dem i stand til at udnytte andre og tjene profit på andres arbejde. Den private ejendomsret sikrer deres magt og privilegier.

Er afstandtagen helhjertet?
De venstreorienterede eller i hvert fald dele af den, har tidligere taget afstand fra de metoder Reclaim the streets bruger. Men er denne afstandstagen helhjertet. Og hvad med de venstreorienterede medier?

Respekten for det offentlige rum skal genskabes
Justitsminister Søren Pind har tidligere bebudet, at han vil fremsætte en ny lovgivning, for at genskabe respekten for det offentlige rum. Politiet har også truffet forholdsregler til at minimere skaderne på Nørrebro ved næste fest. Det siger de i hvert fald selv.

På vores hjemmeside har vi beskrevet tidlige episoder med RTS. Gå ind i søgefunktionen og dermed i vores elektroniske arkiv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16