Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (32)

Udviklingen af Internettet er ved at køre af sporet. Vi bliver i fremtiden født med GPS! Dine bankoplysninger bliver nu tilgængelig. Amerikanske statsborgere bliver ikke mere automatisk aflyttet. Men det bliver vi. Nye former for kriminalitet opstår på det hemmelige net, Tor. Børn udsættes for digital fare. Persondataloven overtrædes uden risiko for forsikringsselskaberne. Man gradbøjer retsplejeloven. Hver gang efterretningstjenesterne fejler, bliver der bevilget flere penge og beføjelser. Hackere fik adgang til 40 millioner amerikaners kreditkort.

Udviklingen er ved at køre af sporet
Internettet er efterhånden blevet underlagt et helt overvågningsregime. Mange har forsøgt at demokratisere internettet, men forgæves. Ja tænk, dem der forsøgte at gøre noget ved det, lever i dag i angst for deres liv. Udviklingen er ved at køre af sporet. Vi har nu i 32 artikler fortalt om udviklingen og har haft masser af eksempler på, hvordan vi bliver styret af internettet.

Vi bliver født med GPS
Vi er blevet robotter af internettet, vi bliver og lader os styre af det. Vores samfund har brug for flere mikrofoner, flere kamaraer og mere dataindsamling. Tilgangen til at spore os alle sammen, kriminelle og ikke kriminelle skal gøres endnu lettere.

Hvorfor sender vi ikke bare vores data til NSA og PET med det samme. Vi kan lige så godt få indopereret chips med automatisk GPS med det samme. Og DNA til staten bør tages ved fødslen.

Vi undergiver os mere og mere. Tænk engang, at Internettet kunne have været en opblomstring af demokratiet og den rette fordeling i verden. Men sådan er det ikke mere.

Dine bankoplysninger bliver frit tilgængelig
Dine peronlige bankoplysninger, der viser, hvor meget du får i løn, hvad du betaler i husleje, og hvor du får leveret din mad fra eller hvor du daglig får din frokost, vil snart være tilgængelig for diverse virksomheder.

Amerikanske statsborgere bliver ikke automatisk aflyttet
Man kan da sige, at Snowden har fået gennemført noget. For amerikanske statsborgere ikke længere bliver aflyttet på telefon. Det er kun alle os andre – ikke amerikanere. Hvis amerikanske myndigheder fremover vil se telefondata af deres egne statsborgere, så kræver det en dommerkendelse. Noget andet er så alle os andre.

Men helt arbejdsløs bliver NSA ikke. De overvåger trods alt stadig på nettet og specielt de sociale medier.

Nye former for kriminalitet
Men nu kan den nye kriminalitet også have sine udfordringer. Således er nye generationer af kriminelle blevet meget bedre organiseret. Og kun et nært samarbejde flere lande imellem kan knække disse kriminelle. Således fandt man frem til et omfattende porno – net på det hemmelige net, Tor.

Sporene pegede på at en af hovemændene kom fra Randers.

30 børn reddet fra menneskehandel
I en anden organiseret indsats var hele 34 lande organiseret. Over 1.000 personer blev anholdt, Cannabis, Heroin og Kokain blev beslaglagt og 30 børn blev reddet fra menneskehandel.

Sagen havde også forbindelser til våbenhandel, skattesvindel, kopivarer, illegal migration og kriminalitet på nettet.

4.000 kriminelle organisationer
Tænk engang cirka 4.000 kriminelle organisationer findes der inden for EU. Og mange af deres aktiviteter foregår via det hemmelige Tor – net.

Unge cyber – gutter tjener masser af penge hver weekend fordi de forstår at omgå sikkerhedskoder i banker eller kreditselskaber. De er ligeglade med grænser.

70.000 søgninger i Europol – register
Dansk Politi oplyser, at de foretager 70.000 søgninger i det såkaldte EIS – systemer i Europol. Det er et kæmpe lagersystem. Og man skal hele tiden spørge, om man må komme videre.

Børn udsættes for digital fare
I en ny undersøgelse fortæller et stigende antal forældre, at deres børn har mødt farer på Internettet. 59 pct. af forældrene er bekymrede. Men kun halvdelen af forældrene har talt med deres børn om farerne. De lader sig forblænde af at deres poder er teknisk dygtige. De har ikke fortalt, at deres personlige oplysninger ikke nødvendigvis skal deles af alle og enhver. Jamen hvad bliver børnene udsat for? 

  • Digitale børnelokkere 
  • Billeder og film uegnet for børn 
  • Skriftlige konflikter med kammerater på nettet, der eskalerer 
  • Digital mobning 
  • Online stress

Stakkels de 4,2 pct.
Fra 1. december er 23 nye digitale selvbetjeningsløsninger blevet obligatoriske for borgere. Dermed er der nu 89 områder, hvor det offentlige kun tager imod digitalt. For langt de fleste af os, er det helt naturligt at bruge internettet. 89 pct. af os er tilmeldt Digital post fra det offentlige. 79,2 millioner digitale breve har det offentlige sendt ud. Og 4,2 pct. af de borgere, der er tilmeldt, har ikke logget ind i deres postkasse. Dette kan få katastrofale følger for dem.

11 pct. er af forskellige årsager blevet fritaget for digital post.

Persondataloven overtrædes af forsikringsselskaberne
Når forsikringsselskaber sporer kundernes biler foregår det ofte med GPS. Men egentlig er det ikke tilladt ifølge persondataloven. Men de slipper åbenbart godt fra det. Hvor udbredt denne overvågning er vides ikke. Formålet er at finde ud af, om kunderne snyder deres forsikringsselskab. Og metoden er i strid med persondataloven godkendt af branchen.

Forsikringsselskaber ser også Facebook
Og så skal du igen passe på, hvad du laver på de sociale medier. For såfremt så lægger fotos ud, hvor du ser veltrænet ud og smiler, så ryger din pension måske. For pensionsselskaber, forsikringsselskaber m.m. kigger også efter dig på de sociale medier. Der er åbenbart tilladt at vurdere en persons medicinske tilstand ud fra feriebilleder. Det virker dybt useriøst, men også det slipper de godt fra.

Utroligt at man tillægger billeder på nettet så stor betydning uden at analysere mere. Det er jo kun et brudtykke af det virkelige liv.

Privatdetektiver og videooptagelser bruges også
Privatdetektiver og videooptagelser er også noget, som bruges. For forsikringsbranchen og andre mener, at de har særlige beføjelser ved bestyrket mistanke. Så mener man, at kunne bruge mere indgribende metoder.

Man tillægger Facebook stor betydning
Man tillægger åbenbart Facebook stor betydning. Det gør man også fra de danske myndigheder. Således har man sendt 58 pct. flere udleveringskrav til det sociale netværk. Også i Frankrig, Tyskland og Storbritannien står man i kø for at få data udleveret.

Europol håber på, at få særbehandlingen hos Facebook.

Hemmelige agenter under klimatopmøde
Man har længe haft mistanke om, at PET havde placeret hemmelige agenter under klimatopmødet i København i 2009. Nu indrømmer etaten, at en navngiven tysk person har spioneret for dem. PET havde ikke oplyst politiet om dette, så hun endte med at blive anholdt. Hvad hun egentlig lavede, vil PET ikke give oplysninger om.

Stigende problem med hackere
Forsvarets Efterretningstjeneste hyrer nu hackere i deres forsøg på at afsløre udenlandske hackere, der bryder ind i danske institutioner. Problemet er stigende og et stigende antal virksomheder har desuden haft digitale indbrud. Ofte er det udenlandske statsstøttede hackere, der bryder ind.

Men det er også tiden, hvor cyber – kriminelle udnytter det stigende brug af kreditkort gennem kasseapparaterne. Kreditkort – informationer er guld værd for de kriminelle.

Man gradbøjer lige retsplejeloven
FE får med et genfremsat lovforslag adgang til at indhente oplysninger om danskere i udlandet via teleselskaber i Danmark viser nye oplysninger fra Forsvarsministeriet. Dermed får tjenesten lettere adgang til danske borgers teleoplysninger end politiet. Uklart er om teleselskaberne skal assistere FE i aflytningen.

I Retsplejeloven står der således: 

  • Bestemte grunde til at antage

Men fremover må FE bruge en mere lempelig fortolkning, idet de må bruge: 

  • Bestemte grunde til at formode

Nu er det sådan at PET og FE frit udveksler oplysninger, så mon ikke retsplejeloven hermed er udsat for gradbøjning.

Teleselskabernes datasalg beløber sig til 160 milliarder kroner
Men nu er teleselskaberne nok heller ikke så uskyldige, som det ser ud til. Teleselskabernes datasalg ligger i dag på 160 milliarder kroner. Og dette tal er nok tredobbelt inden 2020. Det er markedsføringsselskaber og supermarkedskæder, der gerne vil betale for de ydelser, som teleselskaberne kan bidrage med.

Nu ligger markedet for datasalg hovedsageligt i Nordamerika og i Asien, da eksempelvis EU – lande som Danmark er underlagt strikse regler for databrugen og herunder kundernes databeskyttelse.

PET får adgang til passagerlister – uden dommerkendelse
PET har via et samarbejde med Skat haft adgang til passagerlister uden en dommerkendelse. Man har benyttet sig af en smutvej i Terrorpakke 2. Det forekommer lidt mystisk, at man ikke har benyttet sig af en dommerkendelse.

Er du ekspert i kryptering kan du sagtens få arbejde
Og er du ekspert i kryptering, vil du sikkert kunne få et job hos PET, CIA, FBI og NSA. Brugen af kryptering er nemlig stigende. Derfor kan det være svære at opklare planlægningsfasen i en terroraktion. Islamisk Stat mestrer også dette.

Men det er nu langtfra dette, som er årsag til kryptering. Virksomheder ved efterhånden, at de bliver udspioneret, derfor bruger de denne form.

Hver gang man fejler, ydes der flere penge
Egentlig er lidt absurd, at hver gang efterretningsvæsnet fejler, så bemyndiges der flere penge og beføjelser til dem. Man får flere penge til mandskab og teknisk udstyr til overvågning. Egentlig er reaktion forståelig. Men man tænker ikke på, at de måske burde have været lidt mere smart. Men hvad stiller et efterretningsvæsen i grunden op over for ensomme ulve?

Statens håndtering af data er katastrofal
Rigsrevisionen har flere gange kritiseret 14 statslige institutioners håndtering af borgenes data. I den senere tid har der også været sikkerhedsbrister i hospitalsvæsnet. Og åbenbart har medierne fri adgang til disse oplysninger. Det er ikke særlig rart for kendte mennesker.

Tilgangen til disse it – systemer er åben for ret mange og passwords til disse er ofte over 7 år gamle. Det er vel ikke noget at sige til, at vi efterhånden mister tilliden til det offentliges håndtering af vores data.

Fremtiden ser lys ud for hackere
I fremtiden vil det være sådan, at når du står ud af sengen, så er din bruser klar med varmt vand. Lyset bliver antændt i den rigtige belysning og radiatoren indstilles på den rigtige temperatur. Kaffemaskinen går automatisk i gang med at brygge kaffe. Hvordan kan det lade sig gøre? Ja de forskellige enheder bliver efterhånden tilknyttet internettet.

Du vil sikkert tænke, hold da op, hvor behageligt. I 2020 vil 25 milliarder enheder være tilknyttet nettet. Ja mange ting er allerede nu tilknyttet. Og tænk når brødristeren også automatisk går i gang.

Men stop. For denne udvikling er en guldgruppe for hackere. Hackeren får nu meget let adgang til dit hjemmenetværk. Han kan nu meget let aflure de informationer du sender på din computer og pludselig har han adgang til dit kreditkort.

Markedsplads for stjålne kreditkort
På det skjulte Tor – net er der ligefrem en markedsplads for stjålne kreditkort. Man kan nu misbruge kortene til at købe ting og oprette lån.

Hackere har således brudt ind i detailkæden Targets 1.797 amerikanske butikker. Det lykkedes at aflure 40 millioner menneskers kreditkortinformationer samt adresser på andre 70 millioner kunder. Hackerne tjente mange millioner på det sorte marked.

Kære læsere, det var hvad vi her i december havde udvalgt til dig inden for kategorien Overvågning, Aflytning og Hacking. Gå ind i vores elektroniske arkiv og læs de foregående 31 artikler om emnet. Vi vender frygtelig tilbage i januar med nye historier om emnet.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16