Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

København boykotter regeringens spareplan

Det er lagt op til, at Københavns Kommune skal punge ud med en kvart milliard kroner. Men flere udgifter venter. Det vil overborgmester Frank Jensen ikke finde sig i. Politikere fra støttepartierne til omprioriteringsbidraget er ude med dødsmarte bemærkninger, selv om de burde vide at de største kommunale udgifter går til kernevelfærden til ældre, børn, handikappede, børnehaver og skoler. KL mener, at det er alene kommunerne, der har bidraget til besparelser. Staten har ikke bidraget.

København skal af med ¼ milliard
Det er barske ord, Københavns overborgmester Frank Jensen kommer med. Regeringens nye spareplan kalder han for tyveri. Han stiller sig i spidsen for en landsdækkende protest mod regeringen. Det er det såkaldte omprioriteringsbidrag på 1 pct. det drejer sig om.

Landets kommuner skal aflevere 2,4 milliarder kroner til staten. Københavns Kommune skal af med 247 millioner kroner af bidraget.

Overborgmesteren: De må selv tage skraldet
Overborgmesteren mener, at de politikere, der vedtaget dette selv må lægge ansigt til, hvis der skal laves besparelser i kernevelfærden. De må selv tage skraldet, siger han. Og det er nok igen børn, ældre, psykisk syge og handikappede, der må lægge ansigt til.

Flere borgmestre er utilfredse
Flere borgmestre – blandt andet i Aalborg, Ringsted, Albertslund, Høje – Taastrup og Helsingør givet udtryk for, at de deler utilfredsheden med besparelserne.

Avis: København på dyre studieture
Men i Danmark skal man som bekendt ikke stikke hovedet for lang frem. Således angriber BT straks kommunen. Borgmesteren og hans forvaltning har således brændt mere end 3,3 millioner kroner af på 12 ture i 2014 og 2015. Det har været til så fjerne destinationer som Sydafrika, Singapore og Sydkorea.

Avisen fortæller, at man har været på en ti – dages studietur i New York og San Fransisco. Det har kostet skatteyderne alene 666.771 kr.

Venstre: Kommunen har selv iværksat effektiviseringer
Venstres politiske ordfører, Jacob Jensen henviser til, at Københavns Kommune selv har iværksat effektiviseringer for 315 millioner kroner.

DF: København er usolidarisk
Kristian Thulesen Dahl fra DF peger på, at Københavns Kommune ikke er solidarisk med de kommuner, der økonomisk er dårligere stillet end hovedstaden. Man modsatte sig også udflytning af statslige arbejdspladser. Frank Jensen nægter også at pege på, hvor der kan spares. Kristian Thulesen Dahl spørger om man i København er blevet lidt for selvtilstrækkelig. Og så peger han på, at omprioriteringsbidraget er en omfordeling mellem kommunerne. Det skal så komme de kommuner, hvor økonomien er virkelig trængt til gode.

De Konservative: Giv Ungdomshuset 0 kr.
De Konservatives Ramus Jarlov opfordrer Københavns overborgmester, til at skære tilskuddet til Ungdomshuset til 0 kr. Partiet har tidligere forgæves talt for en lukning af huset på Dortheavej i Nordvest. Heller ikke Gay – priden skal ifølge Rasmus Jarlov have tilskud. Han opfatter den som et rent reklamefremstød for Københavns Kommune.

Liberal Alliance: Frank Jensen er en tyveknægt
Joachim B. Olsen fra LA kalder Frank Jensen for en tyveknægt. Det mener han fordi Frank Jensen bruger flere penge, end regeringen siger, han må bruge.

Kommunernes Landsforening: Kommunerne har taget slæbet
Formanden for KL, Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg mener, at Frank Jensens reaktion skal ses som en afmagt over for overmagten. Siden 2010 er det stort set kun kommunerne, der har taget slæbet for at genoprette dansk økonomi.

Årlig besparelse på 11 milliarder – 28.000 færre ansatte
Kommunerne har sparet 11 milliarder kroner om året siden 2010. Og der er 28.000 færre ansatte. Og det kan for eksempel ses i ældreplejen. Staten bruger stort set det samme.

Der skal findes yderligere besparelser
Regeringens diktat betyder, at kommunerne over de næste tre år skal finde yderligere 7 milliarder kroner i besparelser. Dertil kommer indkvarteringer af et stort antal flygtninge uden hjælp fra staten.

Dødsmarte bemærkninger
Foruden de anførte bemærkninger, ja så har politikere fra støttepartierne været ude med bemærkninger som at kommunerne jo bare kan spare på selvlysende bænke, kultur, marmorfortove m.m.

Er kommunernes selvbestemmelse i fare?
Den største andel af de kommunale udgifter går til ældre, handikappede, skoler og børnehaver.

Noget tyder på, at selvbestemmelserne i kommunerne er ved at forsvinde.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16