Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (34)

Den største trussel vi har, er cyberangreb. Nu er det snart slut med Pin – kode. Dit fingeraftryk er nok. Din virtuelle bagdør står åben. Hvad med DSB og persondataloven? Politiet må gerne bruge GPS, for at overvåge dig. Staten vil snart igen masseovervåge os på nettet. Små netbutikker’ s sikkerhed er mangelfuld. Pas på falske banker og kreative hackere. Køb en identitet på det sorte net for kun 98,- kr. Staten er ligeglade med loven. De har i 20 år købt deres ydelser hos den samme IT – leverandør. Skat har systemer, der går tilbage til 1970’erne. Dette og meget mere her i vores nyeste afsnit.

Statens ulovlige IT – indkøb skal kulegraves
Nu skal statens ulovlige IT – indkøb alligevel ikke kulegraves. Det var ellers ventet, at Rigsrevisionen skulle i gang med en tilbundsgående undersøgelse af disse IT – indkøb. Ulovlighederne i Skat har været kendt af politikerne siden 2000, uden at der sket noget. Siden er der brugt 1,5 milliarder kroner for at modernisere Skats IT – system. Og det fungerer åbenbart ikke endnu.

Der er brug for en total modernisering
I Skat er der 225 systemer. Mange af disse er bygget op af systemer fra 1960 erne og 1970 erne. Der er brug for en total modernisering.

At politikerne ikke har fokuseret på dette, skyldes sikkert at ikke er mange stemmer i IT. Men trods dette burde det have været politisk bevågenhed. Man skulle da også tro, at der var et ledelsesansvar.

Mange af IT – eksperterne hos Skat er i tidens løb overtaget af CSC, der kan tilbyde bedre vilkår.

Da Rigspolitiet havde besøg
Kan du huske, det store læk med vores CPR – numre, kørekortregister, pasregister, Schengen – informationsregister m.m, der blev lækket, fordi CSC ikke havde styr på sikkerhedssystemet. Hackeren kun frit bevæge sig rundt. Han kunne også give sig selv administrator – rettigheder, så han ikke kunne spores.

Overordentlig kritisabelt
Og disse sikkerhedsbrist får Rigspolitiet nu betaling for. Hvor meget, det vil Rigspolitiet dog ikke ud med. Men også de får en på kassen af Datatilsynet. Deres beskyttelsesniveau var overordentlig kritisabelt.

Statsgiganterne har fornyet 20 år i træk
Ja Politiet har i årevis være i konflikt med loven. Den store kontrakt med amerikanske CSC har aldrig været udbudt til CSC’ s konkurrenter. Man har bare hele tiden fornyet kontrakten uden at følge reglerne.

Statsgiganterne har bare fornyet 20 år i træk. Hos Skat har man fuldstændig mistet overblikket og kontrollen over deres egne IT – systemer. I løbet af fire år er priserne på markedet ellers faldet 33,3 procenter.

Ambassade og Udenrigsministeriet havde også besøg
Et uagtsomt klik gav sidste år en velorganiseret hackergruppe adgang til en computer på en dansk ambassade. I fire måneder kunne gruppen trække informationer ud fra ambassaden. Alt peger på, at en fremmed stat står bag.

Gruppen nåede også at sende 47 e – mails med virus til 9 forskellige e – mailadresser i Udenrigsministeriet.

Det gik mindst fire måneder før dette angreb blev opdaget. Hackergruppen har opereret fra et land i Mellemøsten. Selv om man fra ministeriets side fastholder, at der ikke er taget informationer ud, så siger eksperter, at dette har været muligt.

Økonomi – og boligforhold frit tilgængelig
En udenlandsk bruger har kopieret mere end en million danskers fortrolige oplysninger om økonomi – og boligforhold. De følsømme data er blevet stjålet fra den danske tingbog. Det er eb database, som den danske stat stiller til rådighed. Her ligger oplysninger om omkring 1,3 millioner ejerboliger og 200.000 andelsboliger i Danmark.

Dette betyder, at over en million personers oplysninger om lån og adresser er havnet i hænderne på ukendte gerningsmænd – ja også adresser på personer med hemmelige adresser.

Køb en identitet for 98 kr.
Måske bliver det lagt ind på Det sorte Net. Ja på dette kan du købe en dansk identitet for kun 98 kr. For dette beløb får du fødselsdato, adresse, telefonnummer, kodeord til en række hjemmesider, dankortoplysninger og sågar ip – adressen på vedkommendes computer.

Og vi kan takke staten for, at vores data flyder på nettet.

Det er inde på den illegale markedsplads AlphaBay, du kan få tilbuds alskens herligheder.

Masser af danskere udsat for misbrug på Nettet
Alene i 2014 vurderes, at over 34.000 danskere har været udsat for misbrug af id – oplysninger, mens knap 75.000 danskere har været udsat for misbrug af betalingskortoplysninger på internettet.

Hackere bliver mere og mere kreative
Hackere bliver mere og mere kreative. Politiet har således været ude og advare mod en mail fra Post Danmark. Og dette var en farlig virus. Du kunne risikere, at virussen stjal dine billeder. Og denne virus snød alle antivirus – programmer. Efter et stykke tid dukker der så en tekstfil op, hvis du har været så letsindig at åbne for fup – mailen og vedhæftede file.

Denne tekstfile beder dig om, at betale en løsesum, så kan det være at du får dine billeder igen.

Du kan måske hindre besøg
Hvad gør du for at forhindre dette, ja det er ingen garanti, men du kan minimere risikoen ved at: 

  • Regelmæssige sikkerhedskopier 
  • Opdatere antivirus 
  • Opdatere programmer 
  • Være kritisk

Pas på – falske banker
Også en falsk bank har været ude. Den har lokket med et lån på 100.000 kr. Den falske bank lokkede personfølsomme oplysninger ud af folk. Hackerne er blevet så kreative, at alle kan gå i fælden.

Små netbutikker har ikke styr på sikkerheden
Mange små netbutikker bliver hacket. Her har man ikke styr på sikkerheden, og det er kunder fra disse butikker der er flest af på undergrundsmarkedet.

83,5 pct. af danske virksomheder har ikke ”alarmklokker”
Dansk Industri lavede en undersøgelse blandt medlemmerne i januar 2015. Den viste, at 83,5 pct. af virksomhederne slet ikke har systemer, der kan opdage, at der har været hackere på besøg.

Staten vil masseovervåge os
Nu vil Staten igen masseovervåge os. Justitsministeren vil tvinge teleselskaberne til gemme informationer, hver gang vi har været på nettet. Data skal gemmes for om hver af de hjemmesider, du besøger. Man vil have at vide, hvor længe du var inden og hvilke artikler, som du ledte efter. Der skal også gemmes data omkring din færden på Snapchat, Skype, Facebook, Messenger og iMessage.

For at undgå, at staten overvåger dig, kan du downloade en Tor – browser. Den skjuler både, hvor du fysisk er, og hvilke sider, du har besøgt. Man kan også udstyre sin telefon eller computer med et såkaldt VPN – program.

En kriminel ved godt, hvordan han skal opføre sig
Problemet med sådan en overvågning er, at politiet kan tolke det forkert. Med andre ord, politiet bliver advaret hvis du besøger de forkerte hjemmesider. Det vil komme til at ramme helt almindelige borgere, der ikke har gjort noget forkert.

En kriminel ved godt, hvordan han skal begå sig på nettet. Han er allerede beskyttet på nettet. Og han ved, at det er ting, han ikke skal sige i en telefon. Og de mails han sender er krypteret. Ja kriminelle kan endda bruge andres computere til at foretage kriminelle ting.

Man kan således åbne dit trådløse net, når man skal handle med narkotika på nettet. Og så er det dig, der skal forklare dette over for politiet.

Det fungerede ikke før
Men vi har jo set dette før. Fem års netovervågning har været så godt som nyttesløst. Politiet har jo slet ikke de IT – kompetencer, der skal til. For politiet var det meste uanvendelig. Loginudstyret kostede teleselskaberne 200 millioner kroner og udgifterne beløber sig hvert år til ca. 50 millioner kroner. Og så kniber det også at få de forskellige teleselskaber til at levere tingene i samme data – format.

Og man kan stadig ikke bruge det eller forstå det.

Kun i tre sager i 2007 har man haft gavn af systemet. Og disse tre sager har ikke haft noget med terror at gøre.

Hvad med menneskerettighederne?
Spørgsmålet er, om det ikke krænker vores menneskerettigheder. Hvad siger retsplejeloven i grunden til dette?

Politi må bruge gps – system
Og når vi nu taler om retsplejeloven, så kan politiet helt lovligt sætte en gps – sender på din bil, og overvåge dig, så længe du kører på offentlig vej. Rigsadvokaten har endda udarbejdet en vejledning i, hvordan man slører, at der er anvendt gps – udstyr. Ja, forsikringsselskaberne gør det samme.

Denne overvågning sammenlignes med det en betjent kan se med sit blotte øje. Det er uvist, hvor længe politiet kan gøre brug af dette skridt.

Hvad med DSB og persondataloven?
Og det som DSB gør for svenskerne med ID – kontrol harmonerer ikke rigtig med persondataloven. Fordi alle registrerede skal have at vide, hvor længe de registeret og hvorfor de bliver registreret. Men man glemmer at orientere om dette, også med hvem, de deler oplysningerne med. Svenskerne har heller ikke meldt tilbage, hvad de gør med data. Men svenskerne melder pas. De siger, at de aldrig har bedt om et register. De har bare bedt om, at DSB skulle kunne bevise, at de har tjekket alle personer, der rejser via DSB til Sverige.

Hele sagen lugter af en overtrædelse af persondataloven.

Virtuelle bagdøre står åben
I fremtiden vil din mælk sende dig en sms, når den er ved at blive for gammel. Du vil kunne fjernstyre dit toilet og meget mere. Danfoss – termostat lukker automatisk for din radiator, når vinduet står åben. Den vil automatisk skrue ned for varmen, når husets beboere er på ferie.

Men alt dette betyder, at virtuelle bagdøre står åben, så hackere meget lettere kan komme til dine personlige oplysninger. Analyseinstituttet Gartner konstaterer at her i 2016 vil 6,4 millioner ting være tilkoblet internettet. Fjernsyn, webcams, sprinkleranlæg og meget mere. Og dette indebærer alt sammen en kæmpestor sikkerhedsrisiko.

Digitale sikkerhedshuller er efterhånden også et problem for bilfabrikanter.

Slut med Pinkode – Brug fingeraftryk
I fremtiden behøver du ikke at huske din pinkode. Dit fingeraftryk burde være nok. Du ligger bare din finger på et bestemt sted på kortet. Med andre ord. Dit fingeraftryk bliver fremtidens adgangskode.

Et fly stod parat
Den 25. juni 2013 landede et mystisk fly i Københavns Lufthavn. Ifølge det britiske onlinemedie The Register skulle det bruges til at flyve Edward Snowden tilbage til USA, hvis det lykkedes at kidnappe ham i Rusland.

Landingen blev godkendt af de danske myndigheder. Men kidnapningen lykkedes ikke. Flyet returnerede til USA i en højde af 14 kilometer.

Største trussel: Cyberangreb
Den største trussel mod Danmark i 2016 er cyberangreb. Dette handler ofte om spionage, og det er offentlige institutioner, der er under angreb. Terrorisme ligger faktisk kun på en fjerdeplads.

Hold øje med vores Facebook. Vi vender tilbage i næste måned med nye historier om Overvågning, Aflytning og Hacking. Gå ind i vores elektroniske arkiv og læs de foregående artikler.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16