Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Den fysiske bog har det godt

Den var ellers dømt ude af diverse medier. Men den lever og har det godt efter 550 år. Det vil sige, at den ikke har det så godt på Hovedstadens Biblioteker. Her er den på vej ud. Her lader man et stykke kulturarv forsvinde. Og nu skal du ringe eller sende en mail på forhånd, hvis du vil have vejledning. Så er det da godt, at vi stadig har den fysiske boghandler. Og boghandleren kan tilbyde flere titler nu end for eksempel i 2007, Og så er det noget særligt ved den fysiske bog. Se hvad det er i vores artikel. Jo bogen er sikret de første 50, ja 100 år. Det interessante er, at antallet af selvudgivere er stærk på vej ud.

Bogen har overlevet
Bogbranchen og den fysiske bog er endnu ikke afgået ved døden. Medierne havde ellers spået det. Bogen har indtil nu overvundet stort set alle konkurrenter. Og det kunne der også konstateres den 23. april på Verdens Bogdag.

Bogen er i dag 550 år gammel og har endda overlevet boghadede regimer, radio, tv, e – bøger, internet og meget mere. Ja, der er aldrig trykt flere bøger end nu. Og der bliver læst bøger, som aldrig før. Nu er det bøger alle steder. De står ved siden af leverpostejen ved siden af leverpostejen.

Boghandleren tjener ikke mere på en bestseller
Dengang glædede boghandleren sig, når det kom en bestseller, så kunne han rigtig score kassen. Men den går ikke mere. For supermarkedet bruger altid en bestseller til lokkemad. Ja så må boghandleren også dykke med ned i prisen.

En bog kan mange ting
Siden bogtrykkerkunsten blev opfundet er der blevet udgivet bøger. Og det samme vil være tilfældet om 50 og 100 år. Herhjemme hos Den Gamle Redaktør er der ikke plads til flere bøger. Egentlig er de gode til at isolere. Og de gode til at samle støv. Læsningen er faktisk kun halvdelen af glæden.

Man skal aldrig smide bøger væk
Man skal aldrig smide bøger væk. Giv den til naboen, til genbrugsbutikken eller til loppemarked. For der er flere, der kan få glæde af bogen. Og glæden når nye højder, når man lige finder den bog, som man har ledt efter i årevis. Jo en bog kan mange ting.

Gutenberg var to år om at lave en bog
Bogen kræver ikke, at der er god mobildækning. Og hvis man ellers har kendskab til gotiske bogstaver, kan man læse en bog, der er et par hundrede år gammel. Bogen giver ro og fordybelse. Og det er vigtigt i vores stressede verden.

Det tog Gutenberg to år at lave en 42 siders bibel. Ja inden den trykte bog var det lertavle og papyrusruller. Men med tiden er det også skrevet på skaller, træ bambus, silke, knogler og meget mere.

Da pocketbogen kom
I mange hundrede af år var bogen som så meget andet kun tilgængelig for eliten. Og i 1970erne opstod nogen revolutionerende – pocketbøgerne. Læsernes behov blev nu dækket. Og det helt nye er de såkaldte selvudgivere.

Og sjov nok står forlagene i dag i kø for at genudgive klassikere som vi andre for længst har læst.

Opslagsværker på PC
Inden nettet var en af min bedste bøger i begyndelsen af min skoletid, det lille leksikon, Focus. I dag har de studerende alle disse opslagsværker på computeren uden en følelse af vægten og arbejdet af sådan et værk.

Desværre har supermarkedernes indtog i bogbranchen bevirket en trend til bestsellere. Der er i dag trange kår for kvalitetslitteratur og oversatte bøger.

Bibliotekerne fjerner de trykte bøger
E – bøgernes komme var vel forudset. Dette har betydet, at bibliotekerne fjerner de trykte bøger i massevis. Det fremgår at retningslinjerne i Kassations – og magasineringspolitik for materialer i Københavns Biblioteker, at materialer, som ikke har været udlånt i to år, skal kasseres. Endvidere at, fysiske materialer, der er erstattet af elektroniske ressourcer skal kasseres.

Hele 470.000 bøger/cd’ er m.m. makuleres
Den store bogbrænding er i gang på de københavnske biblioteker. Hele 470.000 bøger, cd’ er og tidsskrifter med begrænset udlån kasseres. For ganske få år siden var der ansat 200 bibliotekarer i København. I dag er der 150, men nye besparelser er varslet.

Et stykke kulturarv ødelægges
Det kan betyde, at snart kan Løgn over Løgn samt andre klassikker ikke mere kan lånes på biblioteket. Kortsynede og historieløse besparelser ødelægger et stykke kulturarv. Man ødelægger bogsamlinger, som man har været årtier om at opbygge. Det bliver ikke let for os ældre lånere i fremtiden.

Fleksibel og tilgængelig vejledning?
Dramatiske forringelser og besparelser er pakket ind i ord som værdiskabelse og målrettet fokus. Ja øget selvbetjening hører med til effektiviseringen.

Nu er det efterhånden kun i bogladerne, hvor der heldigvis findes masser af bognørder, man stadig kan få en god faglig betjening. Der bliver i hvert fald mindre personlig betjening på bibliotekerne. Nu skal man sidde derhjemme og booke en tid med en bibliotekar. Ja det lyder godt nok utroligt.

Og det hedder så i bibliotekssprog: 

  • Vi skaber en mere fleksibel og tilgængelig vejledning. En del af den personlige betjening af borgerne flyttes derfor til et nyoprettet kontaktcenter, Biblioteket Online. De kontaktes via telefon og mail og på længere sigt også via interaktive skærme opstillet i fysiske biblioteker.

På biblioteket har den trykte bog det ikke godt
Offentligheden har ikke fået at vide, at omlægningerne på Københavns Biblioteker er en besparelse. De har kun fået at vide, at åbningstiderne er udvidet.

Man kan også vende det om, og sige, at på bibliotekerne i hovedstaden har den trykte bog det ikke godt. Men måske kan det så styrke bogen i de fysiske boglader.

Salget af e – bøger i USA er stagneret
Den moderne teknologi gør det muligt at fremstille billigere bøger.

I USA er salget af e – bøger stagneret og de udgør kun 15 pct. l af det samlede antal bøger. Salget af Amazon’ s e – bogslæser er faldet med en tredjedel siden 2011.

Flere bogtitler i 2014 

  • I 2014 udkom der i alt 18.451 bogtitler, heraf 12.572 trykte titler 
  • Det er en fremgang fra 13.607 titler i 2007 
  • Cirka en tredjedel af udgivelserne er skønlitteratur, typisk romaner og noveller. Resten er faglitteratur 
  • Fire ud af fem skønlitterære udgivelser er førsteudgaver.

11 pct. er selvudgivere
Det interessante er, 11 procent af nyhederne i 2014 er selvudgivere. Og her er måske en udfordring til forlæggerne m.h.t. vejledning i opsætning, markedsføring, salg, distribution og datahåndtering. Her lurer de store spillere på det globale marked, Google og Amazon.

Mange forlag har trukket deres e – bøger fra biblioteket
Og egentlig var tanken, at man på bibliotekerne skulle kunne låne e – bøger, nu hvor de smider de trykte bøger ud. Men mange forlag har trukket deres e – bøger ud af bibliotekerne, herunder Gyldendal. De mener, at det er umuligt at tjene penge på det, når folk kvit og frit kan låne e – bøger.

Parterne, som er forlagene og e – reolen kan åbenbart ikke få løst den gotiske knude. Politiken, Modtryk og Gad har også trukket sig, mens man godt kan låne Lindhardt og Ringhof’ s e – bøger.

Lindhardt og Ringhof – satser på det digitale
Forlaget, Lindhardt og Ringhof har investeret et to cifret millionbeløb for at blive Danmarks digitale forlag nummer et. Trods denne massive investering kunne man præsentere det bedste regnskab nogensinde. Forlaget er i stand til at lave 120 e – bøger om ugen.

Vil kunder betale for e – bøger?
Og boghandlerne ser sådan på det, at hvis man kan låne de nyeste e – bøger gratis på biblioteket, hvem vil så betale for dem.

For 200 kr. om måneden har du adgang til 43.000 bøger
Alt imens uenigheden breder sig på bibliotekerne lancerer Mofibo et vanvittigt tilbud. For 200 kroner om måneden får man gratis adgang til alle Mofibo’ s 43.000 bøger. Foruden taletid og gratis magasiner.

Antallet af boghandlere, der lukker er faldene
Antallet af fysiske boglader går stadig tilbage men længe ikke i samme tempo som i 2012 og 2013. Mens der i 2010 var cirka 417 fysiske boghandler i landet var der i 2015 cirka 335 tilbage.

Du kan læse mere om Bogbranchen og de udfordringer branchen står over for i vores elektroniske arkiv. Brug søgefunktionen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16