Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Distortion 2016 – på Nørrebro

Brokker man sig over de unges gøren og laden, får man at vide, at man er en sur gammel mand, der burde flytte ud af byen. Man er ikke rummelig, nærmest småborgerlig. Københavns Politi uddelte ikke tisebøder, og toiletforholdene var i den grad mangelfuld. Forskellige anti – tisse anordninger var konstrueret. Disse skulle forhindre at tis løb ned i kældre og kælderbutikker. Vagtmandskab var indkaldt i diverse beboerforeninger. De skulle forhindre, at festdeltagere løb ind i deres gård eller ejendom. De hårdtprøvede redaktør var også til stede, da rengøringen skulle have været tilendebragt.

Har Nørrebro taget festen til sig?
Siden 2008 har Distortion hyldet det københavnske gadeliv. Arrangørerne mener selv, at Nørrebro – borgerne har taget festen til sig. Men har de nu det?

Det skaber omsætning siger politikerne
Atter engang hjemsøgte Distortion, Nørrebro. En masse unge mennesker strømmede til. De morede sig og lyttede til god musik. Men skal de ikke have lov til det? Det skaber omtale og omsætning, siger politikerne.

En del butikker lukkede
Den udsatte redaktør var på stedet i hvert fald i begyndelsen og bagefter. En række fastfood og madbutikker havde dog også en pæn omsætningsfremgang. Men en del havde valgt at lukke deres butik.

Plastik og træ – værn mod pis
Et sted svarede de, at de ville ikke have deres udstillede varer overpisset. Andre steder havde man barikeret sig med træplader og plastik. Man ønskede ikke igen en gang at have overpisset butikken. Det havde man oplevet så mange gange før. Man havde klaget, men folk havde bare trukket på skulderen.

Butiksejer: Hvorfor kan de ikke holde det på en mark?
Hos en anden butiksejer, der var ved at lukke butikken længe før normal lukketid var bemærkningen: 

  • Hvorfor kan de ikke bare holde deres fest på en mark langt ude for byen, hvorfor skal vi rydde op og fjerne pis for dem? 
  • Vi bliver aldrig spurgt om vores holdning, og der ikke nogen, der betaler for vores omsætningstab?

Specielle anordninger
Andre steder, som vi lige nåede at besøge, inden der blev lukket var det undren over, at kommunen kan finde midler til sådan noget svineri, når der skulle spares andre steder.

En del steder har man konstrueret specielle anordninger, der skal forhindre pis i at løbe ned i kældre eller butikker. Man har haft dårlige erfaringer

Vagtmandskab
Andre steder på Nørrebro havde beboerne etableret vagtmandskab, der skulle forhindre de unge i, at komme ind i gårdene eller i ejendommen for at forrette deres nødtørft. Mange af de lokale Nørrebro – borgere har fået nok af alkohol, slagsmål og stoffer.

En beboere mente, at højtalerne bliver større og større og larmen mere og mere uudholdelig. Hun var glad for, at Distortion kun var en gang om året.

En sur gammel mand
Nu vil den gamle Redaktør ikke fremstå, som en gammel sur mand, selv om han på Facebook er blevet tilsvinet for at gengive Nørrebro Handelsforenings holdning til en bil, der næsten blev total ødelagt.

Vi skal glemme, at der atter engang lå afføring, urin, stoffer m.m. i Nørrebros gader. Ja vi så også diverse rester af lækkerier fra de butikker, der tjente ved de unges fest. Og disse ting observerede vi efter, at oprydningen skulle have været tilendebragt. Ja vi fandt såmænd også beklædningsrester, brugte kondomer og tamponer.

Nu gælder der ingen regler
Men vi skal som sure gamle mænd ikke gå imod det spontane, det frie, det kreative, det naturlige det firkantede og meget mere. Måske er gadefesten et modsvar på disciplin, ordentlighed og anstændighed, samfundets normer og værdier, borgerlig kultur?

De unge har behov for at fejre friheden og komme hinanden ved. Man pirrer ved vildskaben, for nu gælder der ingen regler.

Vi gamle, viser ingen tolerance
Vi bliver bebrejdet, at vi står i vejen for menneskets udfoldelse i alle livets forhold. Vi bliver bebrejdet, at vi ikke viser nok tolerance.

Ingen tissebøder fra Københavns Politi
Det er klart, at der hvor der kommer sprit ind, skal der også sprit ud. Og så skulle man tro, at man havde sørget for masser af toiletter. Men ak nej. Det var nu ikke ret mange at se. Og så stod de unge mennesker og pissede. De mente, at de var i deres fuld ret.
Ved den årlige karneval i Aalborg uddelte politiet 150 tissebøder a 1.500 kr. Men Københavns Politi prioriterede anderledes end deres kollegaer. De mente, at når 100.000 var forsamlet skulle der udvises en hvis form af rummelighed. Burde Nørrebros detailhandel ikke også vise det?

For politiet drejede det sig om at prioritere. Og her havde sikkerheden højere prioritet end tissetrangen.

Bil brugt til dansescene
Politiet kunne dog ikke forhindre, at unge mennesker klatrede op i lygtepæle og op på containere med fare for at falde ned. Man brugte også en grå Berlingo – bil til diverse udfoldelser. De bliver nok ikke til bil igen. Bilen stod meget uheldig ved Daily Dak scenen ved Slotsgade.

Der blev da også sendt civilt politi ind for at jage de unge mennesker væk fra bilen. Men politiet blev overdænget af øldåser. Og da politiet anholdte dem, der smed disse øldåser endte det med tumult.

Inden situationen udviklede sig, trak politiet sig på grund af fare for liv og helbred. Så var vejen banet for at de unge mennesker kunne fortsætte deres hærværk mod den grå Belingo.

Der findes en video af de mennesker, der ødelægger bilen. Gad vide, om denne vil blive brugt mod de unge mennesker.

Rygterne går så også på, at bilen alligevel skulle til skrot. Måske dukker sandheden snart frem.

Er det butikkernes eget ansvar?
Spørgsmålet melder sig nu. Er det også butikkernes ansvar, at få fjernet ting, der kan bruges til hærværk. Nu er det klart at bilejeren sikkert havde glemt, at lige der skulle der være Distortion. Og de unges forhold til den private ejendomsret er i dette tilfælde meget løst. Respekt for andres ting gælder ikke i disse situationer.

Flyt ud af byen, du er ikke rummelig
Og hvis vi brokker os, bliver vi opfordret til at flytte uden for byen. Og de beboere, der brokker sig på Nørrebro bliver kaldt småborgerlig og slet ikke rummelig.

Man kan vel på en måde godt forstå, at planlæggerne og de unge godt kan lide det uforudsete og det piratagtige i stedet for en kommunal byfest. Men er der ikke en øvre grænse?


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16