Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i juli 2016

Dyrere at sende breve. Spændende ny initiativ af Tiger. Danskerne vælger enten billigt eller bedre service. Kontantløse butikker nærmer sig. Dansk Supermarked har tabt kampen mod planloven. Bilka blev den bedste i Søndagsavisens pristest. Tilbudsaviser lokker med vildledende tilbud. Fremgang for Index Retail. Tilbagegang for Inter Sport. Mange medarbejdere snyder deres arbejdsgivere. Endnu et shopmekka kommer til hovedstaden.

Endnu et shopmekka
En nyt storcenter ankommer til hovedstaden. Det hedder Kronen Vanløse. Indkøbscenteret forventes at være færdig i efteråret 2017. Der bliver plads til 75 butikker, og 65 pct. er allerede udlejet.

Blandt lejerne er Føtex og H&M. Bygherren forventer årligt 4,3 millioner besøgende. Siden 2010 har beboerne på stedet oplevet en byggeplads, men nu sker der så endelig noget.

Slut med snyd med slik – og sodavandssvindel
Myndighederne er ved at være træt af den massive svindel med slik og sodavand. Et flertal i folketinget er parat med at giver bøderne et nøk op ad, så de bliver mindst dobbelt så dyre som i dag. I førstegangstilfælde kan butikkerne regne med en bøde på 10.000 kr.

Men hvis kiosken desuden har snydt inden for højtbeskattede områder som tobak, emballage, spiritus, øl og vin. Dermed kan en butik eller kioskejer komme af med 50.000 kr. ved førstegangstilfælde, Fjerde gang er bøden på 200.000 kr.

Bland – selv – slik – butikker sælger i København til urealistisk lave priser.

Mange snyder deres arbejdsgiver
Snyd med timesedlen, med kørepenge og med varer til privatforbrug er udbredt. Det er mange måder at snyde på fra ens arbejdsplads viser en ny undersøgelse gennem ført af Epinon for Deloitte.

Ifølge undersøgelsen indrømmer hver femte, at de har snydt eller stjålet inden for de seneste to år. Det er rigtig mange, der snyder i det små, fastslår undersøgelsen. Måske burde arbejdspladserne ganske tydelig melde ud med hensyn til regler og etik.

Intersport i kæmpe underskud
Intersport har i sidste regnskabsår haft et underskud på 10,4 millioner kroner. Dette betyder at egenkapitalen er barberet ned til 3,1 millioner kroner.

Index Retail har vist forbedring
Index Retail har i sidste regnskabsår vist en forbedring på 13 millioner kroner. Effektiviteten for hver ansat er forbedret med 12 pct.

Tilbudsaviser lokker med vildledende tilbud
Hver uge kan du se helt fantastiske tilbud og kæmpe besparelser. Men mange gange kan det være svært at gennemskue. Ved en stikprøve konstaterede overtrædelse retningslinjer for prismarkedsføring i DR’ s forbrugermagasin Kontant. Således reklamere man med samme vare i forskellig indpakning. I udsendelsen blev det vurderet at der er flere overtrædelser.

Bilka vandt Søndagsavisens pristjek
Højst overraskende vandt Bilka, Søndagsavisens pristjek i maj. På de andre pladser kom: 

  1. Bilka
  2. 1Netto 
  3. Rema 1000 
  4. Kiwi 
  5. Lidl

Dansk Supermarked strammer nu skruen efter at de kan se andre kæder har det svært. Man siger selv hos Bilka, at man er billigere end konkurrenterne på ca. 1,000 basisvarer. Den yderligere priskrig, der nu er startet vil på et tidspunkt få konsekvenser.

Hvis vi lige kigger på tre kæder, der de sidste tre år har kørt med massiv underskud, og som vi her lige påfører det sidste minusbeløb, så er det

  • Aldi – 297 mil. Kr.
  • Kiwi – 198 mil. Kr.
  • Fakta – 120 mil. Kr.

Grænsehandel op eller ned?
Det er bestemt ikke første gang at Skat og grænsebutikkerne er uenige om op – eller nedgang i grænsehandlen. Således er grænsehandlen i 2015 for første gang under 1 pct. Ifølge Skatteministeriet toppede den i 2005 og er siden faldet med næsten 50 pct. til 8,5 mia. kr. Alene de sidste to år er grænsehandlen faldet med 3 mia. kr.

Det er primært handlen med alkohol, sodavand og cigaretter, der falder. Grænsehandlen med chokoladevarer stiger, mens handlen med vin er konstant. Hos Grænsebutikkerne oplever man stigende omsætning, siger de selv.

Kampen om Planloven
Coop og købmændene blev de helt store vindere, mens Dansk Supermarked blev de store tabere i kampen om planloven. De Samvirkende Købmænd havde forudset en massiv butiksdød ved indførelse af de store hypermarkeder.

Kontantløs butik rykket nærmere
Butikker helt uden kontanter rykker nu nærmere. Det nyoprettede Betalingsråd nedsat af Nationalbanken kommer så tæt på en anbefaling som man kan. De har lige udgivet en rapport. Den fastslår, at kontanter er for dyre for butikker at håndtere, og det gør det muligt at håndtere sorte penge og kriminalitet.

Andelen af kontantbetalinger er faldet med 80 pct. siden 1991.

Forbrugerrådet Tænk mener modsat Dansk Erhverv, at det er en række svage grupper i samfundet, der vil få problemer med de kontantløse butikker. Det gælder ældre, handicappede og hjemløse.

Billig pris eller god service
De danske forbrugere vælger enten at se på prisen eller at vægte prisen og specialvidden. Det betyder, at enten dem der vælger det ene eller det andet, klarer sig godt. Dem, der vælger det midt imellem, klarer sig ikke så godt.

I dag, når kunder møder op i butikken er de godt orienteret via nettet. Derfor er det afgørende, at ekspedienterne her, kan give dem en orientering, som de ikke kan finde her. Det er derfor kunder vælger en specialbutik.

Spændende initiativ af Tiger
Tiger – kæden, der efterhånden rummer 600 butikker rundt om i verden er gået ind i musikbranchen. De relancerer i samarbejde med Universal Music i førte omgang LP – plader med 10 internationale kunstnere.

Alene i 2015 åbnede Tiger – kæden 174 nye butikker rundt om i verden. I alt i 27 lande har koncernen butikker.

Dyrere at sende brev
Ja dette kan i høj grad også få betydning for detailhandlen. Et dag – til – dag brev koster i dag 27 kroner. Men mængden af breve er faldet med 80 pct. siden 1999. Og så kan du risikere kun at få breve to gange om ugen. Det er så de breve, som der ikke betales så meget for. Og så skal postbudene nok gennem en rationaliseringsrunde mere.

Det var, hvad vi havde valgt at bringe denne måned. Vi er tilbage i nøste måned med besøg i detailhandlen. Husk at tjekke vores Facebook hver dag. Husk også vores nye historiske Facebook, som hedder 125 års Jubilæum Nørrebro Handelsforening. Og så kan du også finde ca. 4.000 artikler i vores elektroniske arkiv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16