Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (42)

800 gange om dagen bliver danske PC’ er ramt af gidsel angreb. PET skal først slette data efter 15 år. Skal Snowden benådes? Igen fejl med sundhedsdata. Tusindevis af danskers dankort spærret. Medicinlister fra danske ol – deltagere hacket. Hackere overtog Tesla bil. Facebook er kommerciel og tjener milliarder på dine data. Se og Hør sagen og meget mere.

Se & Hør Sagen
Det var ikke alle, der mente, at det som tys – tys kilden lavede var ulovligt. Det var netop ham, der afslørede hvor de kendte brugte deres kreditkort. Og det var ham, der afslørede prins Joachim’ s og prinsesse Marie’ s bryllupsrejse. Dette gav den øvrige sladderpresse baghjul. Man aftalte at tys – tys kilden skulle have et månedligt beløb på 10.000 kr.

Men tippet om bryllupsrejsen gav nu en ekstra bonus på 20.000 kr. Man påstår, at man ikke vidste, hvordan tys – tys kilden fik fat i sine oplysninger. Men mindst 125 personers gøren og laden fandt man frem til vedhjælp af kreditkort – oplysninger.

Uden moralske skrupler har man tilsidesat enhver form for etik i jagten på sladder. Denne rådne kultur er ikke værdig for danske journalister.

Straffelovens paragraf 263 spiller en central rolle. Teknisk set, står det ikke noget, om hackerangreb i teksten. Ordlyden er: 

  • Den der uberettiget skaffer sig adgang til en andens oplysninger, straffes med op til seks års fængsel, såfremt der er tale om skærpende omstændigheder.

Tys – Tys kilden havde ikke under 523 krydssøgninger i kreditkortdatabaser. I alt har kilden modtaget 430.000 kr. fra Aller – Koncernen.

Men hvor meget kendte de andre til Tys – Tys kildens arbejdsmetoder?

Forbrugere ved ikke, hvad persondata bruges til
92 pct. af befolkningen ved ikke, hvad virksomhederne bruger deres persondata til. 56 pct. af de adspurgte har ikke tillid til den måde, som selskaberne håndtere deres data. Frygt for datalæk og misbrug får dem i allerhøjeste alarmberedskab. Men trods dette er det kun 16 pct. der læser de meget lange brugsbetingelser.

Facebook er kommerciel
Facebook er i den grad kommercielt orienteret. Kontroversielt indhold, der giver klik og interaktioner prioriteres højest. Man har en megaviden om brugerne og det bruges til profitmaksimering. Måske burde Facebook tage ved lære af Google. Her har man trods alt taget et kulturelt ansvar.

Med så meget viden om vores gøren og laden, er det grund til at frygte, at de vil misbruge deres magt og skubbe verden i en retning som end ikke George Orwell hade fantasi til at forstille sig. Tænk hvis Facebook kunne overhale Google i kulturel ansvar.

Hver dag lokker 1,13 milliarder personer på Facebook.

Google og Facebook har tjent milliarder af kroner på dine personlige data, uden at du har tjent en krone.

Hackere overtog Tesla
En række kinesiske forskere hackede sig forleden ind i en Tesla – bil. Det gjorde de for at bevise, hvor let det er at hacke sig ind i en avanceret bil. De kunne endda også styre både bremser, soltag og flere vigtige egenskaber på afstand.

Medicinlisten hacket
Den danske svømmer, Pernille Blume har fået lækket medicinoplysninger af en russisk hackergruppe. Det er gået ud over en række OL – deltagere. Og her kan man se, at hun tager asmamedicin. Men det har hun tilladelse til. De russiske hackere har forsøgt, at bevise, at andre end russiske atleter er blevet dopet.

Tusindvis af danskernes dankort spærret
En mængde følsomme oplysninger fra danske forbrugere er havnet i hænderne på svindlere. Det har fået Nets og en række banker til at spærre godt 15.000 danske betalingskort.

Alt tyder på, at kilden til misbruget er en udenlandsk netbutik. Danskere, der har fået deres kort misbrugt i sagen, vil få tabet dækket af banken.

Igen fejl med sundhedsoplysninger
Personlig data om en række personers sygedata er sendt til kriminelle. Igen engang er sikkerhedsprocedurer blevet overtrådt. Oplysninger havnede hos et firma, som er specialiseret i at oprette domænenavne, der ligner etablerede navne, for at få adgang til for eksempel kreditkortdata og mulighed for identitetstyveri

Dæk din webcam til
FBI opfordrer nu til, at din webcam bliver dækket til. Hvis et webcam står åbent, kan hackere nemlig få adgang til koder og holde øje med alt, hvad brugerne foretager sig.

Skal Snowden benådes?
Den amerikanske whistleblower, Edward Snowden risikerer årtier i fængsel for at have svaret menneskerettighederne ved at afsløre ulovlig masseovervågning. Derfor bør Barack Obama snarest benåde ham, mener Amnesty International. Som bekendt er Snowden i eksil i Rusland.

PET skal først slette efter 15 år
Tilsynet med PET har klaget over, at efterretningstjenesten ikke sletter data. Men PET har klaget med, at tjenesten opbevarer så mange data, at det vil være for ressourcekrævende at man løbende skal slette data. Nu har justitsministeren stillet et forslag om, at data først skal slettes efter 15 år.

800 gange om dagen bliver danske computere ramt af gidsel angreb
I første halvdel af 2016 blev danske computere angrebet 150.000 gange. Angrebet starter ved åbning af en vedhæftet file i en mail eller ved at blive lokket ind på en hjemmeside med farligt indhold. Og når de IT – kriminelle er inde, starter de med at kryptereindholdet på ofrets computer.

Herefter er ofret nødt til at betale en løsesum. Dette sker ofte i bitcoin – valutaen, som er en møntfod og betalingsmetode, der ikke kan spores.

En typisk løsesum for en virksomhed er 60.000 kr. Selv om man betaler, har man dog ikke garanti for, at ens data bliver frigivet. 

Det var, hvad vi havde valgt at bringe dig denne måned. Kig også på vores Facebook, hvor vi hver dag opdaterer. Du kan også gå ind på vores elektroniske Arkiv og se de andre 41 artikler i denne serie.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16