Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skal Partybyen ”København” have sin egen Borgmester?

De Radikale vil have en ”Bylivs – Borgmester”. Men skal det virkelig en helt ny forvaltning til at løse Københavns Party – problem. To forvaltninger har hidtil meldt pas. Mange regler og forordninger overtrædes konstant. Vi dukker lige ned i bevillingsloven. Hvorfor skrider myndighederne ikke ind? Problemet for beboerne er blevet større. Det er som om problemerne er blevet større for beboerne. Det er Danmarks svar på Sunny Beach, og begrebet ”levende Storby” har mange aspekter. Der udstedes mange alkoholbevillinger. Det brune værtshus presses ud. De natlige gæster får frit løb. Et Vægterkorps med stav og peberspray er forslået. Politiet er forbløffet, men de har ikke selv et forslag til afhjælpning.

Bylivs – borgmester
Natteliv og nattesøvn passer ikke sammen. Og det skal en kommende Party – eller Natteborgmester om muligt forsøge at finde ud af. Jobbeskrivelsen bliver en koordinerende funktion og mægle mellem kulturarrangører, myndigheder og borgere.

Man skal så til at finde ud af, hvor meget søvn de faste beboere kan få og hvornår skraldebilen må komme og fjerne affaldet. De Radikale, der har fremsat forslaget kalder funktionen for ”Bylivs – borgmester”.

Mange regler overtrædes
Man kan jo så undre sig lidt. For åbenbart så overtrædes der regler i bevillingsloven og miljøbestemmelserne. Men graver lidt dybere så er det vel også grundloven og menneskerettighedskonventionen om en fredelig bolig, der overtrædes.

Bevillingshaverne fralægger sig et hvert ansvar, når de fulde gæster træder ud af hans bar. De mener, at det så er politiets opgave.

I øjeblikket peger de forskellige aktører fingre af hinanden og flygter fra ansvaret. Ja man kan sige at aben hele tiden går videre mellem forvaltninger, borgmestre og politi.

Vi dukker ned i Bevillingsloven
Kigger vi i Bevillingsloven, ja så overtrædes den vil konstant, og så kan man undrer sig over, at der ikke gribes ind: 

  • Udskænkningssteder får tilladelse til alkoholservering på en række betingelser: 
  • Bevillingsmyndighederne skal ved afgørelsen af, om alkoholbevilling vil kunne gives, iagttage samfundsmæssige, ædruelighedsmæssige, ordensmæssige og dermed sammenhængende hensyn.

Der tales også om egentlig boligkvarterer: 

  • Der kan lægges vægt på, om der som følge af en for stærk lokal koncentration af restaurationsvirksomhed kan frygtes uforsvarlig drift eller andre ædrueligheds – eller ordensmæssige problemer.

Ja det står jo sort på hvidt. Og disse forhold overtrædes konstant, uden at myndighederne griber ind. Så man skulle jo tro, at man med eller uden Party – borgmester kunne få løst problemet.

Problemet er blevet værre
Vi har skrevet om problemet før, støj i nattelivet. Ja det er efterhånden længe siden, men problemet er endnu ikke løst. Problemet er snarere blevet endnu værre. Ja det er blevet så galt, at der nu bliver foreslået en ”Party – borgmester” med egen forvaltning, der skal løse problemet.

København bliver solgt til højestbydende
En beboerformand fra Indre By har beskrevet det på denne måde: 

  • En by, der kun består af usikre turister på cykel i dagtiden og hærgende fulde unge om natten, vil aldrig gøre en by levende og spændende.

Nogle følger, at København bliver solgt til højestbydende. De eneste, der tjener på det er restaurationsbranchen. Tomme butikslokaler bliver om dannet til nye barer i flere etager. Tilsyneladende er devisen ”Vildere er bedre”.

Danmarks svar på ”Sunny Beach”
Og som beboerne siger der inde, så er mørket overladt til mørkets kræfter. Druk, hor, skid, bræk dig og råb endelig. Jo, det er blevet et eventyr, Danmarks svar på ”Sunny Beach”.

Som vi skrev tidligere, så har ”Den Gamle Redaktør” sovet hos en bekendt inde i Indre By. Ja man skulle tro, at det var løgn. Gad godt nok at vide, hvor mange i Borgerrepræsentationen, der har dette og kender problemets omfang.

Begrebet ”Levende Storby” har mange aspekter
Begrebet ”Levende storby” er kammet over. Uwe, kan du ikke gør din indflydelse gældende? Ja, sådan spurgte min bekendt. Og den indflydelse er ret beskeden. Som sekretær i Nørrebro Handelsforening og redaktør på diverse Facebook – og hjemmesider kan man jo altid forsøge nok engang.

To forvaltninger har ikke kunnet styre det
Men hvordan skruer man ned for volumen uden protester fra restaurationsbranchen? Indtil nu har de to forvaltninger, Kultur – og Fritidsforvaltningen og Teknik – og Miljøforvaltningen ikke kunnet styre begivenhederne?

For hvorfor har man ikke for længst taget tilladelsen fra dem, der gang på gang overtræder direktiver. For meget overraskende findes der regler på området. Men det er åbenbart de færreste, der kender disse.

Hemmelig underverden bag den glittede overflade
Således er det muligt for en kendt café at servere alkohol uden bevilling. Men det er politiet, der har kompetence til at håndhæve loven. Måske er dette anarki udpræget på visse restauranter. I øvrigt indeholder bevillingsregler mange retningslinjer. Og igen er det politiets opgave at finde ud af, om disse overholdes.

Berlingske Tidende har jo nærmest afdækket et parallelsamfund inden for café og restaurationslivet. Således har ansatte skulle bruge interessetimer uden betaling. De skulle side og vente ude i baglokalet uden løn. Når det så kom gæster skulle de træde til. Og så først fik de løn. Har Horesta sovet i timen? Det er jo hamrende ulovligt.

Selvkontrol er ikke nok. Hvad med hvis Skat kom i gang? Berlingske Tidende siger det ordret: 

  • Det er tiltrængt at blive ryddet op i den hemmelige underverden bag den glittede overflade.

Skulle man ikke tage og genindføre lov og orden i restaurations – og nattelivet i København? Det behøver man vel ikke en Party – borgmester til?

Der udstedes masser af alkoholbevillinger
Men der er da også meget at holde styr på for politiet. I Indre By er der udstedt 820 alkoholbevillinger, heraf har hele 216 nattilladelse til klokken 5.00.

På Vesterbro er der 488 serveringssteder og heraf har 131 tilladelse til klokken 5.00.

Og hvor er problemerne størst? 

  • Indre Nørrebro, Vesterbro, Islands Brygge og Indre By.

Det brune værtshus presses ud
Det brune værtshus er ikke mere noget for ungdommen. De klassiske værtshuse er desværre ved at være en saga blot. Nu skal der mere til. Men de klassiske værtshuse har en social funktion. Men de bliver presset ud. Stadig flere klager over støj. Og det er som om, det er de brune værtshuse, det går ud over. Nu er det nødvendigvis ikke dem, der larmer mest.

De natlige gæster får frit løb
Larm, skrald og utryghed vokser. Man er for gammeldags, når man kritiserer festen, som nu har varet i fem år.

Der er kommet masser af nye barer til. Bevillingsnævnet har proklameret, at der ikke kommer flere omkring Gothersgade i Indre By og Rantzausgade på Nørrebro.

Beboerne mener, at restauratørerne bliver behandlet alt for lempelig af politiet og kommunen. De mener, at de natlige gæster får frit løb.

Natbevillinger til fri afbenyttelse
De føler ikke et ansvar for den by, som de lever i. Natbevillingerne er efterhånden til fri afbenyttelse, mener beboerne. Restaurationsbranchen og dens gæster har fuldstændig overtaget i Indre by. Natbevillingerne er strøet ud med løs hånd, mener beboerne.

Det er flere års meget lempelig kurs fra bystyret, der nu ikke mere er til at styre. Der er ikke styr på noget som helst, siger beboerne.

Café Louise på Nørrebrogade er lukket. Her begyndte festen sent og sluttede tidligt. Når ordensmagten blev kaldt ud i området var det hver tredje gang ved Café Louise.

Beboere vil anlægge sag mod kommunen
Københavns Beboernetværk har bebudet at de vil anlægge en sag mod Københavns Kommune omkring problemerne i nattelivet.

Mon ikke Københavns Kommune skal i gang? Man har lovet handling i mange år. Det har stået på alt for længe.

Dialogen mellem kommunen og borgerne har været alt andet end god

Vægterkorps med stav og peberspray
Partiet Venstre er i forbindelse med bylivet også kommet med et forslag, nemlig et kommunalt vægterkorps med peberspray og stav som våben. Det skal være et kommunalt vægterkorps, der skal bære en slags uniform og have hjemmel til at udskrive bøder. De skal fungere lige som den gamle gode betjent – den tryghedsskabende betjent.

De skal holde øje med om du tisser på Strøget, kaster med flasker eller maler graffiti. Vægterkorpset skal forsøge at gøre noget ved den uorden, der efterhånden præger København. Og som man siger, at det kan jo også have en opdragende effekt.

Denne betjent ser man næsten ikke mere. Det er der ikke tid til.

Politiet er forbløffet
Politiforbundet er forbløffet over forslaget. De mener, at hvis andre end politiet skal udstede bøder, så vil det svække tilliden til politiet. Et parallelt politi vil være en dårlig løsning.

Men hvis sådan et korps overhovedet ikke har nogle kompetencer eller våben, så vil eventuelle ”lovbrydere” vel heller ikke have tillid til sådan et korps.

Men problemet er jo så bare, at det varer længe, inden der kommer rigtig politi på Københavns gader.

For kort tid siden beskrev vi her på siden, de problemer som de handlende på Strøget kæmper med. De vil sikkert gerne have besøg af en politibetjent. Når politiet så afviser et sådant korps, hvorfor kommer de så ikke med en tidshorisont, hvornår de så selv kan varetage denne opgave, som de har gjort før?

Der er jo ganske tydeligt et behov.

Hvis du vil vide mere: 

  • Gå ind i vores elektroniske arkiv – Brug Søgefunktionen: 
  • Nattelivet på Nørrebro (2016) 
  • København: Støj, Affald, Lugt og Afspærring (2016)

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16