Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Politiet – en situationsrapport

Selv om Politiet har fået mange flere opgaver, så er der 256 færre betjente end for 10 år siden. Beskyttelse af ”For Frihed” kostede 4,4 millioner kroner. Selv med foto og pas, blev der ikke oprettet en sag. Politiet havde ikke tid, efter at butiksindehavere tilbageholdt butikstyve. Behandlingstiden er stigende. Grundlæggende tillid til politiet er en forudsætning. Bevogtningen langs grænsen er ikke så intensiv. 156 betjente søgte orlov sidste år. Arbejdsmiljøet inden for politiet er blevet dårligt. Der var tid til at skrabe 701 million kroner i fartbøder. Ikke så få stationer er blevet nedlagt.

256 færre betjente
Med ujævne mellemrum vender vi tilbage til politiet. Baggrunden er, at vi ved at etaten er ret opkørt. Man bliver stadig nødt til at prioritere. Og så hører vi stadig konstant, at politikerne giver udtryk for en masse, der ikke svarer til fakta.

Gang på gang fortæller skiftende justitsministre, at politiet har fået øget bevillingerne for at løse et stigende antal opgaver. Befolkningen skal føle mere tryghed og der skal satses mere på terror, indbrudsbander, bandekriminalitet og IT-Kriminalitet. Så skulle man tro, at der var flere betjente end for ti år siden. Nej sådan er det ikke. Der er 256 færre betjente.

Men siden 2007 er antallet af ikke-politifolk i politiet steget med 900 fra 3.443 til 4.381.
For frihed kostede 4,4 millioner kroner
Som det vil kunne ses andet sted her på siden, så havde vi her på Nørrebro 1. marts besøg af det helt store kontingent i forbindelse med 10 – året for Ungdomshuset. Det må have kostet dyrt på overarbejdskontoen.

Nu er det nok de venstreorienterede, som vi hører mest om, når det gælder politiets opbud. Men for at beskytte den islamkritiske organisation For Frihed, det tidligere Pediga, der sjældent kan mobilisere mere end 100 demonstranter har politiet i 2015 brugt 22.359 arbejdstimer foruden deres almindelige beredskab. Det fremgår af Information. I 2015 måtte Københavns Politi således hente 2.881 ekstra betjente ind fra for eksempel fridage eller andre politistationer. Denne ekstra bemanding kostede i 2015 alene 4,4 millioner kroner.

I 2016 var der kun månedlige demonstrationer, og den ekstra bemanding i dette år var 2.190 mand.

Navn og billede - ingen resultat efter tre uger
Det går ofte ud over de berørtes retsfølelse, når politiet endnu ikke tre måneder efter et indbrud, er dukket op.

Eller hvad med den cykelhandler, der ved, hvem cykeltyven er. Cyklen har en værdi af 70.000 kr. Cykelhandleren fortalte, at han både havde navn og billede af tyven. Han havde endda vedkommendes pas, som han har afleveret til politiet.

Efter en uge var der endnu ikke oprettet en sag. Efter tre uger havde cykelhandleren ikke fået sin cykel hjem endnu.

Politiet havde ikke tid
I Grindsted havde en række butiksindehavere anholdt et par butikstyve, der havde huseret ret længe. Men butiksindehaverne blev ret så skuffet over at få at vide, at politiet ikke kunne være til stede inden for de næste par timet, så de blev nødt til at løslade butikstyvene.

Netbutikkerne havde et tab på 55 millioner kroner
Et andet problem er den stigende IT- kriminalitet. Dette er politiet slet ikke gearet til siger man fra FDIH og Dansk Erhverv. Sidste år havde netbutikkerne et tab på 55mio. kr. som følge af dankortsvindel. Det er en stigning på 86 pct. i forhold til året før.

Politiet henlægger sagerne. De har ikke ressourcer til at efterforske dem. Også dette krænker vores retsbevidsthed. Til Jyllands Posten fortæller firmaet Coolshop i Aalborg at de har syv ringbind med flere end 1.000 uopklarede sager.

Fra Goshopping i Herning siger man, at det er spild af tid at henvende sig til politiet. Man får ingen hjælp overhovedet, ingen sparring og ingen feedback.

En grundledende tillid til politiet er en forudsætning
Når man henvender sig til politiet tror man, at man får hjælp. Hvis de møder op, så kan man måske forvente, at der skrives en rapport. Selvfølgelig skal vi have forståelse for, at opgaverne skal prioriteres. Men for at et samfund kan fungere, er det politiet, der skal løse de almindelige politiopgaver. En grundlæggende tillid til politiet er også en forudsætning for at samfundet fungerer.

Behandlingstiden er stigende
Politiets sagsbehandlingstider er kraftig stigende. Den gennemsnitlige behandlingstid var i 2015 73 dage. Året efter var dette steget til 73 dage. Og politisk kommer der ind imellem ”dybt bekymrende” kommentarer. Og så skal der ellers nye handleplaner frem på bordet. Atte engang taler man så om, at der skal flere faggrupper ind og hjælpe politiet, men egentlig sker der ikke noget.

Det tog 14 måneder at blive enige
Måske burde politikerne være ærlige over for, hvad vi kan forvente af politiet. Det tog også ”kun” 14 måneder at blive enige om, hvor den nye politiskole skulle ligge. Men man havde hvis glemt at fortælle, at det ville tage 40 måneder at ombygge de ældre lokaler.

Bevogtningen ikke så intensiv
Måske var det en ide, at undersøge om ressourcerne anvendes rigtig. Det nytter ikke med bare at sige, at nu er der givet to milliarder kroner ekstra til politiet over de kommende år.

De manglende ressourcer skyldes stadig grænsebevogtningen og terrorbevogtningen.
Der er masser af politi, der bevogter grænsen. Men mon ikke østeuropæiske gangsterbander har fundet ud af, at de vestligste grænseovergange ikke bevogtes så intensivt som vi har fået at vide.

Der skulle have været 125 politikandidater
Vi hører hele tiden, at nu er det hjælp på vej. Og det er da også rigtigt, at 55 nye politikadetter allerede inden for seks måneder er parat med pistol i bæltet. De er mellem 18 år og 44 år med et gennemsnit på 23,7 år. Justitsministeren har fastslået, at her er det ikke tale om et B-hold. I Danmark er der kun et politi.

Der var hele 470 kandidater til de 55 nye stillinger. Ja Politiet kunne sagtens have brugt flere. Politikerne lovede os 125 politikadetter. Det var også politikere, der trods udvalg af valg lovede os fuld medlemskab af Europol. Nu får vi et discountmedlemsskab.

Bøder for 701 million kroner
Men en ting som politiet har prioriteret, det er udskrivning af fartbøder. Sidste år blev der blitzet 563.755 bilister, hvilket er en stigning på 42 pct. Resultatet skyldes, at politiet er gået fra 25 vogne i 2014 og til nu 100 fotovogne.

Ja dette kostede bilisterne 701 millioner kroner i 2016.

75 pct. er udlændinge
75 pct. af dem, der fremstilles i Københavns Byret og Retten på Frederiksberg er udlændinge. Meget af kriminaliteten bliver begået af folk fra lande som Polen, Tyrkiet, Somalia, Irak, Libanon og Pakistan.

Ikke så få stationer skal nedlægges
Flere politistationer rundt om bliver lukket. Og det er ikke så få stationer, der skal nedlægges, hele 21 nær – og politistationer. Flere borgerværn bliver oprettet i lokalområderne. Virksomheder har hyret deres eget vagtværn og eget sikkerhedssystem. Forsikringsselskaber har deres egne detektiver. Det store skel mellem borgere og politi får befolkningen til at oprette værn.

Dårlig arbejdsmiljø i politiet
Internt er det åbenbart også problemer. Seks ud af ti adspurgte politifolk i beredskabet overvejer at søge ud af politiet. En tredjedel af dem har allerede sendt ansøgninger til andre arbejdspladser. Det viser en spørgeskemaundersøgelse foretaget af fagbladet Dansk Politi.

Det er blandt andet arbejdsmiljøet, der får betjentene til at søge væk. Åbenbart har ledelsen ikke magtet at tage vare på betjentene i en hård tid. Det kollegiale fællesskab får høj karakter. Samværet og fællesskabet holder det kørende.

Flere medarbejdergoder er blevet afskaffet og familielivet spiller også ind. Der er alt for mange ustabile tjenesteplaner. Den enkelte betjent mener, at topledelsen er ligeglad med betjenten på gulvet. Den enkelte betjent føler sig misbrugt.

156 betjente søgte orlov
I december havde betjentene endnu 500.000 timer til gode i overarbejdstimer. Bevogtningsopgaver stjæler indsatsen fra almindelige politiopgaver.

Det er ikke kun i Danmark, der er et problem. I Sverige forlader tre betjente dagligt tjenesten. Her er problemet tung topledelse og fyring af mellemledere.

Herhjemme er troen på bedre tider inden for politiet ikke særlig udbredt. Familielivet er svært forenelig med de nuværende tilstande i dansk politi. Måske er det også derfor, at hele 156 betjente sidste år fik lov til at søge orlov. Det er det højeste antal siden 2008. 

  • Vi har masser af artikler om politiet. Se vores elektroniske arkiv. Brug vores søgefunktion. Se også vores opdateringer på Facebook.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16