Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Svineri i København

Der svines som aldrig før. 18 ungarbejdere kan nu få et sommerjob. Kontanthjælpsmodtagere skulle have været i gang. Københavnere smider lige så meget ved siden af, som de smider i skraldespanden. Der er store bøder i andre byer. Tænk engang, at vi har 6.000 skraldespande i byen. Et foto, af en svane, der byggede sin rede af skrald forargede københavnerne. For at komme problemet til livs må der gøres en ekstraordinær indsats.

Det svines som aldrig før
Der svines som aldrig før. Vi er lige glade med gode manerer og ordentlig opførsel. Følelser, ansvar og fællesskabsforståelse er måske noget, der er ophørt. Man fraskriver sig et ansvar. Mange borgere mener, at det offentlige rum er en opgave for det offentlige, og så smider de en pizzabakke på fortovet. Det bliver svært at pådutte københavnerne et større fællesskab.

Nu må det jo også siges, at København har satset på, at blive et festby, som også giver mere skrald. Øldåser, cigaretskodder og pizzabakker domminerer.

Måske er begrænsninger i nattetilladelse og indretning af byrum til børnefamilier og folk med gangstativ løsningen.

18 stillinger opslået
Men det giver så chancen for unge københavnere mellem 13 og 17 år til at få et sommerferiejob. 18 stillinger bliver opslået.

Ideen har København fået fra Stockholm, hvor man har hele 8.000 unge til at gøre rent. Men de unge skal rydde op der hvor der om sommeren opholder sig mange mennesker. Det er eksempelvis græsplænerne på Islands Brygge, i Kongens Have, Fælledparken og langs havnen. Her bliver der efterladt meget skrald. Folk rejser sig og lader tingene ligge. De ser ud til at de 18 unge får mere end travlt.

Kontanthjælpsmodtagere skulle have været i gang
Egentlig mente Venstre, at kontanthjælpsmodtagere skulle ud og samle skrald op. Tidligere har Det Radikale Venstre under Klaus Bondams tid foreslået det samme. I gamle dage gik de fattige fra Ladegården hver dag bevæbnet med koste ind til byen for at rydde op.

I 2016 var der 6.477 jobparate kontanthjælpsmodtagere i København. Men dette var der ikke flertal for.

Det blomstrede by- og festliv giver også mere skrald. Og det skal nok en helt anden indsats til for at give en renere by. Ja måske skal det også en anden adfærd til hos dem, der bare smider affaldet på gaden. Man kan altid finde henkastet skrald i hovedstaden, selv om den kommunale fejemaskine lige har været der.

Man smider lige så meget ved siden af
Københavnerne smider lige så meget skrald ved siden af som i skraldespandene. I 2016 tømte kommunen 2.705 ton affald fra skraldespandene og omtrent lige så meget ved siden af. Man har en målsætning om at 2/3 af københavnerne i 2025 skal opfatte byen som ren. I dag er det kun 1/3, der gør dette.

Store bøder i andre byer
I andre byer er der indført skraldebøder. Således koster det op til 2.200 kr. at smide et skod på gaden i Italien. I Paris koster sådan en ”forbrydelse” 500 kr. I Singapore er vi oppe på 10.000 kr.

Herhjemme har De Konservative foreslået at P – vagterne skal uddele sådanne bøder, men det er deres fagforening hvis ikke så begejstret for.

Knap 6.000 skraldespande
Tænk engang, at i København er der 5.800 skraldespande. Københavns politikkere har i 2017 afsat 8,7 millioner kroner til øget renhold. Heraf skal 3,1 millioner kroner bruges til byens toiletter.

Et foto forargede københavnerne
Et foto fra foden af Dronning Louises Bro, som er blevet meget udbredt viser en svane, der har bygget sine rede af skrald har i den grad forarget københavnerne.

Det samlede mandskab er 240 mand i sommerperioden.

Her gøres der en ekstra indsats
Og se disse steder vil få en særlig kærlig hånd til sommer: 

  • Stationsforpladserne ved Ny Ellebjerg, Sjælør og Sydhavn Stationer 
  • Toftegårds Plads i Valby 
  • Mozarts Plads i Sydhavnen 
  • Islands Brygge og Havneparken på Islands Brygge 
  • Området ved Nørrebro Station 
  • Vanløse Handelscentrum 
  • Superkilen 
  • Sønder Boulevard 
  • Christianshavn med kanalerne 
  • Dronning Louises Bro 
  • Blågårds plads 

Følg med på Facebook med daglige opdateringer


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16