Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

BumZen-et kollektiv i Baldersgade

Vores skriverier er ikke lige populære alle steder. Men vi vil ikke lade os true. Erhvervsvirksomheder på Nørrebro åbenbart blandt socialisternes største fjender. Vi støtter ikke ekstremister, hverken på den ene eller anden fløj. Også i BumZen fandt politiet et våbenarsenal. Bygningskonstruktør blev tilkaldt. Beboerne i BumZen har flere gange ment, at politiet har optrådt meget aggressiv over for dem. Vi kigger også på husets historie. Det bliver spændende at se om et rødt flertal kan overtrumfe jura? Men politiets undersøgelse vedr. balladen 1. marts er endnu ikke afsluttet.

Vores skriverier ikke lige populære alle steder
Som det vil kunne ses på anmeldersene på vores Facebook er vores skriverier ikke lige populære i alle kredse. Fordi vi en enkelt gang har delt et opslag fra en højreradikal gruppe for at illustrere, hvad der også foregår i Ungdomshuset står vi nu ifølge mange venstreradikale i ledtog med disse. Men prøv en gang at finde artiklen: Trusler eller ej, så kan du kære læser se, hvad der er foregået.

Erhvervsvirksomheder blandt socialisternes største fjender?
Når vi nu beskæftiger os med disse ting, er det fordi, at Nørrebro engang var Socialismens højborg. Her kæmpede Pio og Socialismen en kamp mod kapitalisterne. Vi har beskrevet det mange gange i artikler. Og man kan sige, at nogle socialister stadig kæmper mod kapitalisterne. Og det er blandt erhvervsvirksomhederne og detailhandlen på Nørrebro, der er blevet disse socialisters største fjender. Ejendomsret er ikke noget der eksisterer hos disse

Vi støtter heller ikke højreradikale grupper
Vi har oplevet det gang på gang på Nørrebro. Og vi har også beskrevet disse kampe. Der ligger også på vores hjemmeside 40-50 artikler om Ungdomshuset. Og disse artikler har dem, der vil bilde andre læsere ind, at vi støtter højreradikale grupper tydeligvis ikke læst, så har de nok ikke reageret som de vil.

I Nørrebro Handelsforening støtter vi stadig Ungdomshuset som et alternativ kulturhus. Men vi venter spændt på politiets vurdering, om det var her, man planlagde de voldsomme uroligheder den 1. marts. Man fandt et arsenal af kasteskyts, men ifølge Fonden, så opholder der sig kun fredelige og ikke voldelige brugere i Ungdomshuset.

Nørrebro Handelsforening støtter ikke ekstremister, hverken på den højere eller venstre fløj.

Våbenarsenal også i kollektivet
Knud Foldschack, formand for Fonden Jagtvej 69 vil dog ikke afvise, at nogle af de anholdte på et eller andet tidspunkt har været i Ungdomshuset.

Og disse brugere har ikke noget med kollektivet BumZen at gøre, er det endvidere hævdet. Det var her politiet anholdte 17 af 25 unge mellem 15 og 25 år som er sat i forbindelse med urolighederne den 1. marts.

Her fandt man 100 gasmasker, partisansøm, en del kasteskyts, peberspray m.m. Naboer har fortalt os, at der også befandt sig kemikalier i huset. Dette er dog ikke blevet bekræftet officielt.

Bygningskonstruktør tilkaldt
Politiet tilkaldte desuden en bygningskonstruktør, da man havde mistanke om, at der var lavet nye konstruktioner på bygningen, som man ikke var sikker på ”kan holde”. Dette viste sig også at være tilfældet. Desuden var flugtveje m.m. spærret. Københavns Teknik og Miljøforvaltning valgte at sende en række alvorlige påbud om at få rettet en række alvorlige mangler. Ellers ville bygningen skulle rømmes og afspærres omgående.

Kommunen mener, at manglerne udgjorde en ”nærliggende fare” for beboerne og naboerne i tilfælde af brand. Samtlige redningsåbninger i stueetagen var nemlig barrikaderet med bjælker og skodder. Flugtveje og brandtrapper var fulde af ting. Branddørene kunne heller ikke lukkes tæt.

Kan det røde flertal overtrumfe jura?
De fleste fra kollektivet blev hurtig løsladt igen. I alt blev ni af de anholdte fremstillet i grundlovsforhør heraf to fra kollektivet. Hvis ledende brugere af Ungdomshuset kan sættes i forbindelse med urolighederne så kan man bruge jura til at fjerne støtten. Og her hjælper det røde flertal nok ikke. Men det kræver også, at man afventer politiets arbejde. I øjeblikket støtter 9 ud af 11 kulturudvalgsmedlemmer, Ungdomshuset.

Men Fonden Jagtvej 69 finder det betænkeligt at dømme folk på en tilstedeværelse og ikke på en handling.

Officielt eksisterer der ikke noget organisatorisk samarbejde mellem Ungdomshuset og BumZen. De unge i kollektivet kalder sig ”udenomsparlamentariske”. Men de ser selv som en del af det venstreradikale miljø.

Beboerne mente, at politiet var aggressive
Under efterforskningen af urolighederne omkring et Reclaim the Streets- arrangement i 2015 koncentrerede politiet sig om beboerne i kollektivet. Alle personer som blev sigtet i sagen havde adresse her. 11 personer blev løsladt lige efter anholdelsen, mens 14 beboere blev sigtet. Også dengang blev der fundet en del våben på stedet. Brosten var således samlet i mælkekasser. Der blev fundet diverse kasteskyts og slagvåben.

Beboerne mente, at politiet havde været meget aggressive. Beboerne var tvunget på gulvet og blevet bundet. Efter tre timer var de blevet transporteret videre. De var blevet afkrævet DNA-prøve. Ifølge beboerne have politiet ødelagt inventar for adskillige tusinder af kroner.

Også dengang i 2015 blev en række butikker på Nørrebrogade smadret. Molotovcocktails, kanonslag, sten og flasker blev sendt afsted mod politiet.

På jagt efter hash
I 2012 klagede beboerne til Byfornyelsesnævnet, fordi en fjerdedel af gården skulle inddrages. Københavns Kommune ville gennemtvinge fælles gårdhave. BumZen’s gårdhave bliver brugt til koncerter, cafe, cykelværksted, folkekøkken og politiske stormøder.

I 2012 blev kollektivet ransaget af politiet under påskud af, at det var en hashcentral. Bomberydere og brandvæsnet blev ligeledes tilkaldt. Man mente, at overskuddet af hashhandel var med til at finansiere de unges aktiviteter. Men der blev dog ikke fundet hash i ejendommen.

Beskyldt for umotiveret voldsanvendelse i 2007
Også i 2007 klagede beboerne. Og det var over politiets fremfærd. Man påstod, at politiet havde smidt gas ind af vinduet og sparket hoveddøren ind. Kollektivets dyr var blevet lukket inde i et rum, der også var fyldt med gas. Ved aktionen havde politiet anholdt ca. 100 personer inden for det venstreradikale miljø. Beboerne beskyldte politiet for at foretage anholdelser uden beviser. Ja umotiveret voldsanvendelse blev politiet også beskyldt for.

Kollektiv siden 1986
Siden 1986 har stedet været kendt som kollektiv og undergrundsscene for forskellige venstreradikale grupper. Den 25. januar 1986 blev to sammenhængende huse i Baldersgade 20-22 besat. En fond købte huset og beboerne har selv sat det i stand.

Husets historie
Går vi helt tilbage i historien i 1880’erne var bygningerne en del af De Kellerske Anstalter, hvor åndssvage og døvstumme blev undervist i at tale. I 1903 åbnede Balders Hospital i de samme bygninger. Det var en særlig stue for ”Fattigfolk”. Siden dannede bygningerne rammen om den berygtede psykiatrisk 6. afdeling, et aflastningssted for Kommunehospitalets psykiatriske afdeling.

Ved besættelsestidens afslutning blev adressen til Krankenhaus Baldersgade, som husede 140 tyske flygtninge. Efter den tid blev det i en lang årrække brugt som en filial af Rudolf Bergs Hospital for kønssygdomme. Derefter har bygningerne fungeret som social og Jobcenter. 

  • Hvis du vil vide mere: I vores arkiv har vi cirka 40-50 artikler om Ungdomshuset og kampene på Nørrebro. Men du kan også læse disse 4 sidste artikler, der berører emnet – Brug søgefunktionen: 
    • Trussel eller ikke 
    • Respektpakken og Ungdomshuset 
    • Skal virksomheder på Nørrebro vænne sig til ballade? 
    • Ytringsfrihed handler ikke om brosten

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16