Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Folkets Hus – et kulturhus for de få

Efter at LTF har bemægtiget sig magten i Folkets Hus har de forstærket deres position i lokalområdet. Københavns borgere har reelt betalt til et LTF-klubhus. Selve projektet skulle have været en kriminalpræventiv og social indsats. Men LTF blev inviteret indenfor, fik deres egen nøgle og lokale. Heller ikke aktivisterne var tilfredse med de nye forhold. De ville ikke have en betjent på orlov. Allerede i 2014 berettede to politikere om upassende forhold. Dengang at vide, at man ikke kunne smide bandemedlemmer ud, der var ingen til at forhindre deres tilbagekomst. Kigger man på opbygningen af huset så er samarbejdet med Københavns Kommune kryptisk. I over tre år har politikere vist at LTF havde styringen både i huset og parken. Hvad nu? Politiet siger praksis skal ændres og der skal styr på banderne. Hvordan vil man gøre det?

Mindst tre fester
Mindst tre gange har banden LTF holdt fest i det kommunalt støttede kulturhus Folkets Hus i Stengade. LTF har vi tidligere her på siden givet beskrivelse af står lige fra afpresninger til skudvekslinger. De har blandt andet fejret, at deres leder, Shaub Khan blev løsladt.

Bandens dominans er blevet væsentlig større. Og de andre brugere af huset er blevet væk. I lokalområdet er banden også begyndt at hverve medlemmer i forstærket grad. Politiet vurderer, at deres tilstedeværelse også skaber utryghed i nabolaget.

LTF har forstærket deres position
Gennem hashandel bliver de helt unge lokket til. Det er som om, at det er meget let for LTF at lokke de unge til. Det kan heller ikke være rigtig, at LTF skal have et kommunalt støttet klubhus. Så beslutningen om at lukke Folkets Hus må anses for at være helt rigtigt.

Egentlig skulle stedet være et sted, hvor man kunne dyrke sport, drikke kaffe, se film og lave folkekøkken.

Knud Foldschack, der er formand for bestyrelsen i fonden bag Folkets Hus oplyser til TV2 Lorry, at huset på baggrund af oplysninger om øget bandekriminalitet er lukket midlertidig, indtil der er styr på forholdene

To millioner til ansatte
I 2014 vedtog Københavns Kommune at bruge 2 millioner kroner på at ansætte to aktivister og en lokalbetjent på orlov for at genoplive Folkets Hus på Nørrebro. Man ville genoplive et brugerstyret kulturhus. Allerede i november 2013 var der problemer med banderelateret kriminalitet i huset.

Frivillige aktivister forlod huset på grund af dette.

Det skulle have været en kriminalpræventiv og social indsats
Det nye initiativ skulle være en kriminalpræventiv og social indsats, som må siges at have slået fejl.

Dengang i 2014 mente man, at Folkets Hus spillede en vigtig rolle på Nørrebro, og at huset havde et stort potentiale for et fælles samlingssted for både aktivister og Nørrebros beboere.

Ikke alle var tilfredse med en betjent på orlov
Men det var nu ikke alle på venstrefløjen, der var glade for at en af systemets folk skulle have en ledende rolle. Her tænkes på den pensionerede betjent. Således har flere af disse kritikere været ude med kritik af lokalbetjenten.

Men det fremgår af husets hjemmeside, at her mødes man med sin nabo. Tusindvis af lokale borgere med vidt forskellige ambitioner og interesser har engageret sig i huset, som summer af liv.

En mørk tirsdag aften
En mørk tirsdag aften bevægede to københavnske politikere sammen med Metro Expres sig ind i Folkets hus. Cafeen i stueetagen var lukket. Der var stille i opgangen. Men i et mørkt lokale sad 10 mand og røg. Og det var tydeligt at lugte, at det ikke var almindelig smøger. De unge mennesker spurgte, om det var politiet. Men de to præsenterede sig som de politikere, som de var.

Til sidst måtte de to politikere fortrække. De følte sig truet. Uden for stod en gruppe hætteklædte unge mennesker og røg.

Jamen LTF har hele tiden været velkommen
Den ene af politikerne var tilbage tre uger efter og oplevede det samme. Hun rejste problemet i Borgerrepræsentationen. Allerede dengang for to år siden vidste man, at LTF sad på huset. Dengang blev det nævnt noget om, at det ikke battede, at smide bandemedlemmerne ud, hvis der ikke var nogen til at forhindre, hvis de vendte tilbage.

Allerede dengang fik man at vide, at bandemedlemmerne var velkommen i huset. De havde fået deres eget lokale.

Man skulle ikke samarbejde med kommunen
I 2012-13 gennemgik Folkets Hus en større renovering. Der kom nye vinduer, gulv, branddøre og elinstallationer. Huset blev malet og der blev indkøbt nye møbler. I 2013 indtrådte Fonden for de åbne rum i Folkets Hus. Fonden har til formål at styrke tryghed, bæredygtighed og social ansvarlighed og den støtter brugerstyrede projekter.
Stedet har været samlingspunkt for aktivister fra nær og fjern, når der har været større aktioner og demonstrationer i København.

Men ifølge konstruktionen så er de ansatte ikke pålagt samarbejde med kommunale, statslige eller andre. De samarbejdsrelationer der er med eksterne sker i overensstemmelser med husets aktiviteter. Men driftsmidlerne kommer fra Københavns Kommune.

LTF har styret hashhandlen i Folkets Park i mange år
Huset blev ”slumstormet” i 1971. Den gamle fabriksejendom, Stengade 50 stod tom. På grunden blev Folkets Park etableret. Parken blev renoveret i 2008 men også senere for kommunale midler. Her har i tidens løb foregået hashhandel og problemer med overnatninger af hjemløse og romaer. Og m.h.t. hashhandlen var det for to år siden og i dag LTF, der kontrollerer hashhandlen.

Man kan spørge sig selv, hvad er det i grunden sket i de tre sidste år, hvor man har vidst, at LTF har taget føringen af Folkets Hus?

Hvad med praksis og styringen af bandesituationen?
I Rocker- og bandepakken står det, at en kommune kan nedlægge forbud mod, at en ejendom bruges som ”samlingssted for eksempel rocker- eller bandegrupper”, hvis anvendelsen af ”ejendommen som samlingssted er egnet til at medføre ulempe og utryghed for de omkringboende”

Nu er huset godt nok lukket men det er kun midlertidigt. Politiet kan ikke længere anbefale hidtidige praksis. Nu skal man så have styr på bandesituationen.

Men der ikke kommen nogen udmelding om, hvordan man vil ændre praksis med huset, og hvordan man får styr på bandesituationen. I hvert fald har københavnere i tre år betalt skattekroner til et klubhus for en bande.

Spændende er det, om politikerne vil kræve, at politiet holder 24-timers vagt foran huset. Mon ikke LTF vil søge andre veje for at bruge huset. Inden det lukkede ”midlertidigt” havde de ifølge rygterne deres egne nøgler til huset.

Vi har et alvorligt problem
Man vil helst fra politisk side undgå at diskutere problemet. Måske er det derfor, at det har sejlet så længe. Problemet med Folkets Hus siger måske noget om problemet nogle steder på Nørrebro. Politiet har ikke de nødvendige folk til at kontrollere området. Men har man opgivet at regulere området? Politiet har åbenbart nedprioriteret lokalpolitiet.

Det er ikke let, hvis ens børn skal passere kriminelle på deres vej i skole, fritidshjem, fritidsjob m.m.

Våben – billig til salg
I øjeblikket er der et massivt udbud af våben til salg i den kriminelle underverden. Dette betyder, at man i dag kan købe et våben til 5.000 kr. I 2016 var der 54 skudepisoder i det offentlige rum. I forhold til året før, var der tale om en tredobling.

Egentlig har politikerne ikke et løsningsforslag til, hvordan man skal åbne Folkets Hus. Og godt nok skal den nye bandepakke tredjebehandles inden sommerferien. Men er det nok til at bekæmpe LTF omkring Folkets Hus. De indstiller ikke bare deres virke, fordi deres klubhus midlertidig er lukket.

Hvis du vil vide mere: Se her, hvad du bl.a. kan finde i vores elektroniske arkiv. Brug søgefunktionen, så kommer du direkte til artiklen: 

  • Hash, hykleri og handlingslammet (2012) 
  • Skud og knivstik på Nørrebro (2013) 
  • Hash, politi og Nørrebroparken (2013) 
  • Hashsalg på Nørrebro (2013) 
  • Fri hash på Nørrebro (2014) 
  • Bander på Nørrebro og andre steder (2014) 
  • København vil absolut have fri hash (2014) 
  • København-en by med fri hash (2014) 
  • Bag om bandekrigen (2014) 
  • Loyal to Familia og andre bander (2016) 
  • Bandekrigen på Nørrebro og Nordvest (2017) 
  • Nu sættes arbejdet med Folkets Park i gang (2005)

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16