Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bandekrigen er startet igen

50 bandemedlemmer er fængslet. Bydele er overvåget af helikoptere og fly. Der er udsendt advarsler til amerikanske statsborgere. Måske skulle myndigheder lytter noget mere til lokale, der kender området. Man snakker hele tiden om udvisning, hårdere straffe og træk i sociale ydelser. Men det er åbenbart vanskelig, og det ser ikke ud til at hårdere straffe virker. 60 pct. får kontanthjælp og 30 pct. har udenlandsk pas. Exitprogram virker ikke altid. Succesraten på projekter er meget lav. Vi giver forslag på, hvad man kan gøre. Afpresning i Mjølnerparken er ikke populær. Og så var der pludselig to skudepisoder på en nat. Igen blev to tilfældige ramt.

50 bandemedlemmer fængslet
Anklageren havde håbet, at kunne udvise Brothas talsmand. Men først skulle han dømmes for våbenbesiddelse. Men han blev frikendt. Anderledes var det med LTF-lederen. Hans fængsling blev forlænget.

Næsten 50 personer er blevet fængslet siden de voldelige konflikter blev indledt i forsommeren.

Overvåget af fly og helikopter
I godt fire uger nat og dag har fly og helikopter cirklet over København. Det har irriteret mange borgere, men som det lyder fra politiet: 

  • Næsten dagligt finder vi effekter og får interessante observationer om personer fra vores flyvende platform

Advarsler til amerikanske statsborgere
Herboende amerikanske statsborgere har fra deres ambassade fået gode råd. Herfra maner man til agtpågivenhed såfremt man bevæger sig til Nørrebro, Nordvest, Brønshøj og Husum.

Man skal vise et kropsprog, der viser agtpågivenhed og selvtillid. Man skal virke stærk og se gangsterne i øjnene.

Lyt til dem, der kender området
Mette Frederiksen og Frank Jensen vil tage gaderne tilbage med hård hånd. Søren Pape har bebudet, at LTF slet ikke må eksistere.

Uanset politisk farve så bør man ikke gå efter selviscenesættelse men efter resultater. Det skal ikke bare være signaler. Man skulle have lyttet til advarsler og anbefalinger fra dem, der ved mest om området.

Hvad med fødekæden?
LTF vil være Danmarks største organiserede bande. Og det er meget realistisk. Deres organisationsstrategi virker udmærket.

Man skulle tro, at det at bryde fødekæden til banderne var vigtigere end hårde straffe. Det ser ikke ud til at bandepakker løser problemerne. Man må i den grad har gang i den kriminalpræventive indsats.

I fængslerne står bandemedlemmer med åbne arme. Det er her man virkelig bliver en af dem.

30 pct. har et udenlandsk pas
Af de bandemedlemmer, der er med i den aktuelle konflikt, ja da har 30 pct. et udenlandsk pas. Det viser tal fra Rigspolitiet. Man kan sige at samfundet giver disse det gule kort gang på gang. Det kniber med det røde kort. Men det er nu engang ikke en let sag at udvise en kriminel udlænding.

Danmark har forpligtet sig til Den europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis artikel 8 siger, at enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv. Ingen offentlig myndighed kan gøre indgreb i udøvelsen af denne ret.

Men denne konvention nævner ikke noget om kriminelle.

Exitprogrammet virker langt fra altid
En anden ting som virker lidt mystisk er, at halvdelen af eksrockere og bandemedlemmer i exitprogrammer fortsætter grov kriminalitet. Undersøgelser viser, at det i høj grad er ensomhed efter at have forladt grupperingerne, der får de tidligere rockere og bandemedlemmer til at vende tilbage.

60 pct. har fået kontanthjælp
Overraskende er det også, at 60 pct. af landets bandemedlemmer sidste år kunne supplere deres kriminelle aktiviteter med kontanthjælp fra kommunen. Men jurister tvivler på, at man kan fratage sociale ydelser, fordi man står i banderegistret.

Kigger vi nu ordentlig efter, kan vi også se, at bandemedlemmer modtager dagpenge, SU og pension.

Mange politikere har givet udtryk for, at kassen skulle smækkes i, og dem med udenlandsk pas skulle udvises. Men det sker jo ikke.

Succesraten på projekter er lav
Det er jo ikke fordi, der mangler initiativer i de berørte områder. Men succesraten er utrolig lavt. Man følger ikke op på initiativerne og måler ikke effekten. Succesraten er på nogle projekter under 1 pct.

Hvad kan man gøre?
Man skal heller ikke parkeres på offentlig ydelse. Hvor mange af kontanthjælpsmodtagerne er i grunden jobparate? Bare det at kunne arbejde et par timer om ugen er en god start både for den enkelte og for samfundet. Rådighedspligten er jo ellers barsk nok.

Der er mange, der mener, at det danske samfund har berøringsangst over for de unge og deres familier, der er kommet i uføre. Man skulle tro, at den bedste løsning var følgende: 

  1. at der skabes kontakt og positiv dialog direkte med hele familien, så snart første problem viser sig 
  2. at forældrene skal involveres i børnenes liv på gaden og lære at tage ansvar sammen med børnene 
  3. at hvis ikke et besøg hjælper, tager SSP eller socialmedarbejdere/politiet ud til familien igen og igen og fortsætter til barnet eller forældrene er kommet på rette vej igen-opfølgning, opfølgning, opfølgning. 
  4. at intet barn eller familie kan mærke et system, der holder sig langt væk og forventer, at barnet selv kommer til politiet. Det er født til at ende i mafialignende tilstande, fordi selvtægten tager over, når man ikke føler, man betyder noget 
  5. at man betyder nået, når familien får besøg

Upopulær i Mjølnerparken
I Mjølnerparken blev en beboer truet af et bandemedlem til at betale det firedobbelte. En lejlighed her på 85 kvadratmeter koster normalt cirka 6.000 kr. Denne episode har vakt vild forargelse i området.

Vi må håbe, at den foreløbige stilstand efter 29 skyderier holder. Det gjorde den så ikke.

Der blev holdt en pause
På Nørrebro havde man håbet, at det var slut med bandekonflikten. Men natten til den 21. september var der to skudepisoder, hvor to tilfældige blev ramt. Disse to havde ikke noget at gøre med bander. En 26-årig blev anholdt. 

  • I vores elektroniske arkiv finder du en masse artikler om bandekonflikten, Mjølnerparken, Tingbjerg m.m. Brug søgefunktionen. Husk også, at vi dagligt opdateret vores Facebook flere gange.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16