Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Straffeaktion mod København?

34 borgmestre har protesteret mod udligningsordningen. Der er intet svar fra regeringen. Også borgerlige borgmestre skrev under på protesten. Venstre vil have, at der trækkes maksimalt fra københavnerne. Og Dansk Folkeparti vil have endnu flere offentlige arbejdspladser flyttet væk fra hovedstaden. Nu flyder København jo ikke just med mælk og honning. Men trods dette skal København foruden de 1,1 milliard, som de betaler nu af med mellem 600 – 884 millioner kroner. Som almindelig borger kan det være svært at gennemskue. Det kan være mærkelig at man skal give penge til en kommune, der har lavere arbejdsløshed og bruger flere velfærdskroner.

34 borgmestre har protesteret
Overborgmester Frank Jensen og andre af hovedstadsområdets borgmestre har anklaget regeringen for, at man er i gang med en straffeaktion mod København.

Ikke nok med at en masse statslige arbejdspladser flyttes ud fra hovedstaden, ja så er det også lagt op til, at københavnerne i fremtiden skal bidrage langt mere til de jyske kommuner. Borgmestrene har også givet udtryk for manglende støtte til den nye letbane i det vestlige København. Det vil sige langt om længe har alle parter nu skrevet under på kontrakten.

Når man ser på trafikken i det københavnske, forstår man måske heller ikke, at regeringen ikke kigger på en samlet infrastrukturplan for hovedstadsområdet. 34 borgmestre havde indrykket en annonce i et stort dagblad over det uretfærdige i, at så mange penge skal sendes vest på. Denne annonce er stort set forblevet ubesvaret.

Intet svar fra regeringen
Men regeringen trækker bare på skulderen og tænker på hovedstadens dyre bycykler med gps og bænke med lys. Man har bestemt ingen sympati for, at København skal sende yderligere mellem 634 og 884 millioner kroner til de mindre velstillede kommuner i det jyske. I forvejen betaler Københavns Kommune 1,1 milliard kroner.

Regeringen har sikkert også set, at Københavns budget er på hele 49,5 milliarder kroner. Så mener de vel nok, at byen kan klare en mellemkommunal topskat på under en milliard.

Internt i KL (Kommunernes Landsforening) kan man heller ikke blive enige.

Også borgerlige borgmestre er imod
Men også Høje Taastrup må af med mellem 35 og 77 millioner kroner mere. Og det er kommunens konservative borgmester, Michael Ziegler ikke tilfreds med. Han mener, at Venstre vil tækkes de jyske vælgere med både udflytning og flere penge.

Også en af Venstres egne borgmestre, John Engelhardt er hård i sin kritik, af den nye rapport fra Økonomi – og Indenrigsministeriet. Han anklager rapporten for at være politisk bestilt.

Gentofte kommer med den nye rapport til at betale mellem 120 og 172 millioner kroner.

København flyder ikke med mælk og honning
Tænk i 2007 modtog København 700 millioner kroner fra udligningen. Men der har været en positiv udvikling i København.

Nej, Københavns gader flyder bestemt ikke med mælk og honninger. I 2017 rummede hovedstadsområdet 7 af de 10 socialt mest belastede kommuner. Bispebjerg med dens 55.000 indbyggere, ville være den fattigst kommune i landet, hvis det var en selvstændig kommune.

I København er der masser af misbrugere, hjemløse og fattige. Byen hører til den mest socialbelastede fjerdedel i landet. Arbejdsløsheden er også højere end gennemsnittet.

Der er masser af sociale udfordringer i hovedstaden. Fra 2018 til 2021 skal der bygges 25 skolespor.

Fakta frem for myter
Nu er det sådan, at man forventer den samme kommunale service om man er i Klitmøller eller i København. Det er hvis det, der kaldes et solidarisk velfærdssamfund. Et retfærdigt udligningssystem mener de østlige borgmestre nu ikke det er.

Det tages i udligningssystemet hensyn til fraflytning men ikke til tilflytning. De københavnske borgmestre mener, at udligningssystemet trænger til et serviceeftersyn. I hvert fald mener de, at det skal baseres på fakta frem for myter. Man skal holde fast i at service og skat skal følges nogenlunde af, uanset postnummeret.

Ifølge Frederikshavns borgmester har en familie der, et månedligt rådighedsbeløb, når de faste udgifter er trukket, som er 9.000 kr. større end en tilsvarende familie fra Lyngby – Taarbæk Kommune.

Venstre vil have at København trækkes mest muligt
Fra Københavns side spørger man nu, om der ikke findes et øvre loft for, hvor meget skal betale. Man gør opmærksom på, at man har mindre velfærdsudgifter pr. indbygger end i resten af landet.

Man kan ikke forstå at man skal betale til kommuner, der har en bedre velfærd og lavere ledighed. Mindre socialt belastede kommuner med lavere arbejdsløshed sender man penge til.

Regeringen samlet vil have en løsning, der giver mindst tab for hovedstaden, mens Venstre vil have den model, der giver mest mulig tab. Kommunerne i og omkring København kommer til at betale mest.

Men Dansk Folkeparti mener slet ikke, at man er færdig med at sende offentlige arbejdspladser ud af byen. Samlet set er der indtil nu sendt 8.000 arbejdspladser ud i provinsen, men det slet ikke nok, mener DF.

Internt er der dog i nogle af de borgerlige partier været diskuteret om det ikke er nok. Men inden man så har vurderet dette og lavet en slags status, er man så allerede i gang igen.

Nu skal man vel ikke begynde at lave en ubalance i stedet for en balance, som regeringen jo egentlig ville. Her tænkes også på alle de penge, Københavns Kommune skal af med.

Kan almindelige borgere gennemskue det?
Det er 60 milliarder kroner, der i alt fordeles ud. Borgmestre fra hele landet har deltaget i en kæmpe lobbyindsats. Man har ventet ligesom børn, der venter på en julegave.

Men kan man i grunden opstille et regnskab med gennemskuelighed, så vi almindelige borgere kan finde ud af om det er rimlighed i tingene. 

  • Hold øje med vores Facebook. Den opdateres flere gange dagligt. Husk også, at besøge vores elektroniske database med over 3.000 artikler.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16