Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Er Nørrebro – Detailhandlens Klondyke? (a)

Det var dengang, da Nørrebro Handelsforening oprettede en hjemmeside, hvor man kunne anmelde ulovligheder på Nørrebro. Det var ikke noget Nørrebro-borgerne brød sig om. På en strækning på 3,3 km findes der 39 frisører, 24 slikbutikker/kiosker og 24 guldsmede. I slikbutikkerne har man både noget med og uden regning. I Sverige koster et kilo slik uden afgifter 30 kr. En tidligere FCK – profil mistænkt. Der er solgt for mindst 18 millioner kr. slik til butikker i København og Nørrebro uden om myndighederne. Et parti Ritter – sport til 6,1 million indgår også i sagen. Du kan købe sodavand fra Tjekkiet og Polen med udenlandske etiketter. Bandemedlem dømt i sag. Fiktive selskaber oprettes for at narre myndighederne. Halvdelen af slik – kontrollerne giver gevinst. Stribevis af lovbrud hos de allerfleste guldsmede. Bagmandspolitiet involveret, der sælges kopivare.

En upopulær hjemmeside
For en del år siden gjorde Nørrebro Handelsforening ofte myndighederne opmærksom på, når et eller andet var galt inden for detailhandlen i bydelen. Det var, når der ikke var betalt afgift af en vare. Når produkter var ligefrem sundhedsfarlige, eller når de ting man foretog sig var direkte ulovlige.

Foreningen oprettede dengang en hjemmeside, hvor man kunne anmelde ulovligheder til Nørrebro Handelsforening, så man kunne gå videre med sagerne. Men dette initiativ var ikke særlig populært hos Nørrebros borgere.

Nu er det som sådan heller ikke foreningens opgave og dog. For når nogle ikke følger reglerne og andre gør det så er det konkurrenceforvridende.

BT har været på besøg
Nu har BT også besøgt bydelen og konstateret en række ting, som ikke følger reglerne. Og egentlig burde det jo være myndighederne, der tager hånd om hanke i disse sager. Men egentlig efterlader avisens besøg, at undgåelsen af reglerne er mere reglen end undtagelsen på Nørrebrogade og i områderne der omkring. Men vi skal lige hilse og sige, at sådan hænger det nu ikke sammen.

Vi vil i denne artikel kigge på de ting, som BT har fundet ud af.

24 slikbutikker/kiosker på 3,3 km
I mange slikbutikker findes der varer, der tilsyneladende er købt i udlandet og nu sælges videre. Og Nørrebro – borgerne glæder sig selvfølgelig over, at prisen på slik er langt billigere her end andre steder. Tænk engang, at det ligger 24 slikbutikker og kiosker på en strækning på 3,3 kilometer.

Det sker, at myndighederne kontrollerer stederne. Således kunne en butik ikke dokumentere, hvor fra 68 tons slik var kommet.

Udenlandsk sodavand uden afgift
Stikprøver afslører, hvor let det er at støde på udenlandske varer, der er ulovlige at sælge i Danmark, fordi de ikke er mærket på dansk. BT fandt således Pepsi – Cola fra Polen, Nutella – bøtter fra Tyskland, Haribo – poser fra Tyrkiet med påklistrede svenske etiketter på bagsiden. Og så var der Oreo – kiks fra Bulgarien.

Når man finder sådan noget kan det være, at det er noget, som er købet i udlandet og ikke er betalt afgift af.

Med og uden regning
I branchen er det sådan, at en stor del købes uden regning og samtidig noget med regning. Så har man lidt, når Fødevarestyrelsen kommer på besøg. Så kan man også fylde op efter behov med sort slik.

Man må gerne hente slik i Sverige til sin slikbutik, his man bare har en importtilladelse og så i øvrigt husker at betale den høje danske sukkerafgift og moms, når slikket havner på dansk jord.

30 kr. uden afgifter hos svensk grossist
Hos en grossist i Sverige koster et kilo bland-selv –slik ca. 30 kr. pr. kilo uden dansk moms og dansk sukkerafgift. Men så skal man også selv hente det i Malmø. Hos en dansk grossit koster et kilo bland-selv-slik ca. 75 kr. pr. kilo med moms og sukkerafgift. Hvis en slikbutik henter slikket i Sverige på lovlig vis vil det koste 70 kr.

Fødevarestyrelsen oplyser, at det kan være meget vanskelig at komme til bunds i sager af lyssky slikhandel. Ejerne får bøder, politianmeldelser m.m. De går konkurs og fortsætter bare i nye firmaer, hvorfra slikbutikkerne fortsætter. Man har bare sat et nyt skilt på facaden.

En tidligere FCK - profil mistænk
Åbenlys fortsætter salget af ulovligt slik og sodavand.

En tidligere dansk landsholdsspiller og en FCK – profil spiller muligvis en central rolle om mulig svindel med moms og sukkerafgifter på slik. Denne fodboldspiller har sammen med andre sammensvorne fået en regning på 2, 1 millioner kr. med firmaet Candy Garden.

Slik for mere end 18 millioner kr. er desuden fragtet til primært Danmark. ”Skatteverket” vurderer, at formålet har været at undgå at betale moms og sukkerafgifter. Sliknetværket er politianmeldt bekræfter Fødevarestyrelsen over for BT.

For 18 mio. kr. slik – måske mere leveret til københavnske slikbutikker
Det samlede beløb kan sagtens være større end de 18 millioner kr., som det svenske skattevæsen har opdaget. Så kan man måske bedre forstå, hvorfor man kunne købe meget billig slik på Nørrebro.

Slik fra Candy Garden er i stor stil leveret til de københavnske slikbutikker herunder Nørrebro, siger Fødevarestyrelsens Rejsehold. Den omtalte fodboldspiller var direktør for Candy Garden, der nu er gået konkurs. De svenske myndigheders oprulning af sagen er sket i tæt samarbejde med Skattestyrelsen i Danmark.

Et parti Ritter Sport til 6,1 millioner kr.
Et parti Ritter Sport til 6,1 millioner kroner spiller også en rolle i sagen. Hovedpersonen, der har stribevis af konkurser bag sig, mener ikke, at han har begået noget ulovligt. Der er ikke foregået skatteunddragelse fra Candy Garden. Han mener, at det må være de virksomheder, der har modtaget varen, der skal betale.

Hovedpersonen mener, at hans advokat snart henter de 2,1 millioner kroner retur, som de svenske myndigheder har opkrævet.

Colaer fra Tjekkiet eller Polen
Myndighederne har ofte været i de samme butikker mange gange. Gentagende gange retter de ikke ind. Rent juridisk må man starte forfra. Her skal man så indskærpe første gang og først give bøde anden gang. Ofte er Colaerne fra Tjekkiet eller Polen.

Noget tyder på, at statskassen går glip af masser af penge. Det ser ikke ud til at myndighederne har de rette værkstøjer til at komme svindelen til livs. Åbenbart er denne svindel godt organiseret. Du kan måske få nogle priser her, men hvordan er din smag i munden, når du er i gang med fredagsslik.

Bandemedlem dømt i en sag
Et medlem af banden Brothas er anklaget for ikke at have betalt afgift for 372,79 kilo slik og chokolade, som han har hentet i Sverige. Han har sin egen slikbutik i området, men har ikke registreret sig som varemodtager hos told – og skatteforvaltningen i Danmark.

Han idømmes en bøde på 10.000 kr. plus sagens omkostninger.

Da dommen falder er pågældende i gang med at afsone en dom på tre måneders fængsel. Nu er denne person ikke den eneste fra bandemiljøet, der ser fidussen at tjene penge i slikbranchen. Gevinsten for at unddrage sig afgifter og moms er stor – cirka 32.500 kr. pr ton ulovligt importeret slik. Sanktionerne er forholdsvis milde. Og chancen for at blive taget er også små.

Fiktive selskaber, der skal narre myndighederne
De hårdkogte kriminelle holder sig i baggrunden og lader andre udføre det beskidte arbejde. Det er oftest unge mænd, der står opført som ejere og direktører af virksomhederne. De har på grund af gæld solgt deres NemID.

De har ikke turdet anmelde det til politiet.

Halvdelen af kontrollerne giver gevinst
Skattestyrelsen oplyser at i omkring halvdelen af skattemyndighedernes kontroller på landsplan har kiosker og slikbutikkerne ikke betalt deres sukkerafgifter og moms af det slik, som de sælger.

Skattemyndighederne arbejder tæt sammen med politiet. Og falske fakturaer en del af spillet i slikbranchen.

39 frisører – priser fra 99 – 120 kr.
Man kan også undre sig over, at de ri området er 39 frisørsaloner med en gennemsnitlig afstand på 85 meter. Her koster en klipning kun mellem 99 – 120 kr.

Stribevis af lovbrud hos de 24 guldsmede
Og tænk engang. Her er 24 guldsmedebutikker. Myndighederne har de seneste to år slået ned på stribevis af lovbrud. I flere tilfælde indeholder smykkerne ikke den mængde guld som butikkerne siger, at det er i smykkerne. Og ofte sælges guldsmykker uden de lovpligtige stempler, der dokumenterer, hvor de stammer fra, og hvor meget ædelmetal de indeholder. Det har ført til politianmeldelser.

Bagmandspolitiet involveret ved kopivarer
Så har man også slået ned på kopivarer. Det er noget, som Bagmandspolitiet efterforsker som økonomisk kriminalitet. Hovedparten af de 24 guldsmede på Nørrebrogade er ikke medlem af brancheforeningen. Det er en meget høj koncentration af butikker, som ikke lever op til kravene. Man kan undre sig over så tæt en koncentration af guldsmede på et forholdsvis begrænset område.

Kontrol hos 22 – ulovligheder hos de 15.
I 2018 gennemførte Ædelmetalkontrollen 22 kontroller af guldsmede på Nørrebrogade og de første hundrede meter af Frederikssundsvej. I hele 15 tilfælde fandt man brud på loven om ædelmetaller.

Kilde: 

Hvis du går langt tilbage i vores arkiv kan du finde artikler om dengang vi oprettede den upopulære hjemmeside, hvor man kunne anmelde ulovligheder. Brug søgefunktionen. Husk også, at vores Facebook bliver opdateret flere gange dagligt.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16