Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Loven gælder for alle

Pludselig er Bilka i Horsens gjort lovlig. Det skete med noget hokus og pokus og nogle mirakler. Der har sikkert også været en masse lobbyarbejde involveret. Men hele miseren efterlader en politiker, Connie Hedegaard i et tomrum.

Vores retsopfattelse har lidt et knæk – derfor bakker Nørrebro Handelsforening op om De Samvirkende Købmænd

Det A.P. Møller ejede Dansk Supermarked er uden skyld i det passerede. De er godt tilfredse med at de ikke skal ofre store summer til nedrivning eller andre indretninger.

Men regeringens troværdighed har lidt et alvorligt knæk. Og for embedsmænd er det åbenbart gratis, at træffe forkerte beslutninger. En beslutning som Højesteret med stemmerne 7-0 har erklæret ulovlig.

Bilka i Horsens er på 14.000 kvadratmeter mod de tilladte 3.000

Brug dog bare en gammel Lokalplan

Utrolig at byggeriet ikke for længst var blevet stoppet. Man bruger bare en gammel lokalplan, hvor planlovens bestemmelser åbenbart er sat ud af kraft. Så er den hellige grav velbevaret.

Havde man fulgt den normale vej med en ny lokalplan og et regionplantillæg, havde man aldrig fået lov. I så fald havde ministeriet nedlagt veto.

Kun fordi Horsens havde anvendt en gammel lokalplan, som ikke er omfattet af størrelseskravet kunne byggeriet af Bilka gå i gang.

Det får jo ingen følger for nogen. I Ribe er der også bygget for meget. Det sker der vel heller ikke så meget ved. Og hvad med Fields? Er Planloven fulgt her?

Lovgiv med tilbagevirkende kraft

Og hvilke ministre tør i dag angribe noget lignende, når der er mange penge med i spillet? Connie Hedegaard var i sin fulde ret. Hendes brøde var bare, at hun havde en forkert holdning til sagens udfald. Men al og ære og respekt til hende. Hun prioriterede retsfølelse og normal administrativ praksis højere end økonomiske hensyn.

Men hvad gør regeringen. Ja de lovliggører bare med tilbagevirkende kraft. Flytningen til et andet ministerium fik det ønskede resultat. De såkaldte eksperter og embedsmænds råderum er blevet større.

Lene Espersen har godkendt Vejle Amts forsøg på en såkaldt retlig lovliggørelse.

De Samvirkende Købmænd er rasende

De Samvirkende Købmænd vil indbringe sagen for Naturklagenævnet og om nødvendig også Landsret og Højesteret., ligesom købmændene vil kræve erstatning for de tab, som de har lidt i over fire år med den ulovlige Bilka i Horsens.

Horsens Kommunes og Vejle Amts hele gøren og laden de seneste fem år og senest regeringens problemer med at takle sagen, viser jo klokkeklart, at der er tale om en både juridisk og politisk skandale, som må krænke mange menneskers retsbevidsthed, siger DSK`s administrative direktør John Wagner i en pressemeddelelse.

Direktøren understreger, at DSK ikke forlangte en nedrivning, men blot en inddeling af Bilka i mindre forretninger., som han mener er en mindre investering.

Er planloven forældet?

Informationschef i Dansk Supermarked, Poul Guldborg siger til Berlingske Tidende,

”Reglerne er ikke længere tidssvarende i forhold til de krav, kunderne stiller. Udviklingen går utroligt stærkt, og så må lovgivningen følge med”.

Som det så ofte sker i sådanne sager, ja så peger man så på den såkaldt skyldige. I dette tilfælde Planloven. Bruno Christensen fra Retail Institute, siger

Planloven er forældet, globaliseringen har medført nye butikstyper, der kræver mange flere kvadratmeter end tidligere.

Er vi på vej mod svenske tilstande?

Skal der være længere medlem butikkerne i Danmark? Er vi på vej mod svenske tilstande? Sven Aukens gamle planlov står for fald. Regeringens støtteparti, Dansk folkeparti siger,

Der skal være muligt at give tilladelser til butikker, der gerne vil være større, ligesom områder, der gerne vil etablere et større butikscenter, skal have mulighed for at gøre det.

Men hvad sker der med de kommuner, der er sluppet uden om Sven Aukens lov, ved hjælp af gamle lokalplaner, som ikke er omfattet af loven. Det er jo sket andre steder end i Horsens?

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16