Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

På havnerundfart med Ritt og Søren

Tirsdag den 18. august trodsede cirka 100 personer vind og vejr, og mødte op på Nyhavn til en rundtur i havnen. Nørrebro Handelsforening havde sikret sig en overbygget båd. Her kunne størstedelen sidde. Men pressen og hovedpersonerne havde valgt at sidde i det fri. Så får dem blev det en noget vindblæst tur.

Der var sørget for vin og øl, samt godter fra Årets Butik på Nørrebro – Munch og Høegh.

I sidste øjeblik arriverede den ene hovedperson, Søren Pind. 

Formanden for Nørrebro Handelsforening, Johnny Beyer hilste alle velkommen. Han sagde bl.a.

  • Hvordan var det nu Socialdemokraterne havde det med Nørrebrogade?
  • Først ville I have cyklerne ud af gaden, dernæst bilerne
  • Hvad bliver det næste?
  • Og skal Stengade have bus sluse eller ej – vi er ikke helt sikre på jeres udmeldinger?
  • Og Søren, graffitien, selv med kampagner, er den stigende på Nørrebro, hvad synes du vi skal gøre ved dette problem.

Johnny Beyer berørte også emner som integration, boligpriser, facader og ikke mindst havnen med havnetunnelen.

Ritt vil indføre sprogtest
Det var nok emner, at tage fat på. De to duellanter tog opfordringen op. I løbet af sejlturen stod det klart, at Ritt var den store strateg, der nøje målte sine svar. Søren derimod var den direkte, der til tider var meget direkte i sine svar.

Ritt opfordrede deltagerne til at kigge godt på havnen. Der er sket mange forandringer i en meget dynamisk udvikling, og det er sket i et godt politisk samarbejde. Vi skal have en havnetunnel. Problemet er tilkørselsvejene. En renere og lysere by gennem årene var noget, Ritt så frem til.

Med hensyn til Nørrebro, så har mange problemer hobet sig op her. Indvandrerne vælger ikke selv at bo i en ghetto, de får tilbudt de lejligheder, der er til rådighed. En ophobning af indvandrer for vidtrækkende konsekvenser for nærmiljø og skolepolitik Ritt fortsatte med at være forundret over, at man efter 9 års skolegang ikke kunne regne og skrive ordentligt. Hun ville have indført sprogtest, der skulle følges af andre test. Så kunne forældrene også følge med. Skolen er og bliver et stort diskussionsområde.

Der skal indføres en eller anden form for afgifter, konstaterede Ritt, for at begrænse trafikken i København. Dem, der kom ude fra byen, skal være med til at betale.
Taksstigning i den kollektive trafik er ikke hendes livret. Mange af Københavns gader er ikke egnet til den massive trafik, der er. Mere plads til cykler, skal der også gives. Hun hilser også velkommen, at der indføres miljøfiltre på bilerne. Når man begrænser trafikken, bør man forstærke den kollektive trafik. 

Søren: Alle skal i job eller aktivering

Søren Pind var glad for, at man kunne mødes på denne måde og skuede ud over havnen. Inden for de sidste to år har han følt, at der var et godt samarbejde mellem partierne i, at udvikle havnen og dens muligheder. Siden 1998 har han beskæftiget sig med havnen. Når man beskæftiger sig med byen, skal man se den fra 1. fra oven 2. fra søsiden.

For ti år siden var Søren på en sejltur med tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, og den tidligere overborgmester sammenlignede havnen med Østberlin. De vigtigste valgemner er ifølge Søren Pind.

  1. Skolen
  2. Integration
  3. Kriminaliteten

82 % af kriminaliteten begås iflg. Søren af indvandrer og efterkommer af disse. En lille befolkningsgruppe skaber store problemer. Det kan vi ikke være bekendt. Og det er ikke kun på Nørrebro, der er problemer, konstaterede overborgmesterkandidaten.

En tredjedel af de unge mellem 4. og 9. klasse har oplevet vold og trusler. Det er et problem, der breder sig. Det er uacceptabelt

Når man taler om Integration, må man også tale om

  1. kultur
  2. sociale forhold
  3. særskilt indsats til forebyggelse af kriminalitet

Især var Hitzb ut-Tahrir en torn i øjet på Søren. Medlemmer af denne organisation er veltalende, velklædte og havde en ideologi. De har arbejde og en uddannelse.

De havde et forældet kvindesyn og vil indføre kalifatet Hvad er Kalifatet

Søren nævnte også, at et flertal af elever på Metropolitanskolen for nogle år siden ikke ville beskæftige sig med Rifbjerg, fordi de mente, at det var pornografisk litteratur, han udbredte.

På Ålholm skole synes man, at faget Kristendomskundskab skal afskaffes, for at imødegå nogle, fortsatte Søren. Ideologisk pres, trækker byen i en forkert retning, mente Søren

Han ville gerne have indført en ”Københavnsk kanon”, der gik ud på, hvad dansk kultur, er.
Man skal selvfølgelig ikke rive ghettoer ned, udtalte Søren.

En job- og aktiveringsgaranti ville han give samtlige indvandrere i København. Alle skal enten i job eller aktivering.

Mange kunne få job i den renholdelsesgaranti han ville give byen.. Det må være en fordel for indvandrer, at komme ud, at tale med andre mennesker, mente han, og erkendte dog samtidig, at det er en historisk udfordring at beskæftige sig med integration.

Søren Pind går ind for en havnetunnel. Og Stengade skal være til at komme igennem, selv om det ikke bør være let.

Efter nogle veloplagte debattører, var det nu tilhørernes tur

Den nødvendige trafik

Hans Mejlshede, næstformand i Nørrebro Handelsforening

Forklarede at han havde 20 biler i sin virksomhed, og mente, at han skabte mere forurening ved, at Stengade var lukket. Han måtte køre en større omvej, når han skulle besøge nogle store kunder. Han brugte udtrykket den nødvendige trafik.
Han havde observeret, at politiet havde flyttet blomsterkasser i deres jagt efter ulovlige knallerter på Indre Nørrebro. Dette forekom efter hans overbevisning, latterligt.

Ritt svarede, at det var nødvendigt med en regulering, og der altid var ulemper forbundet med det, at begrænse trafikken. Der vil komme endnu flere biler, hvis der ikke kom begrænsninger.

Hvad sker der med DSB – grunden?

Uwe Brodersen, sekretær i Nørrebro Handelsforening

Mente at borgerne i Mjølnerparken måtte føle sig til grin. For tå år siden havde de fremlagt en plan for parken, en sports- og aktivitetspark. Som medlem af styregruppen i Områdeløft Mimersgade følte Uwe Brodersen også, at man blev holdt hen med snak. Hvad sker der i grunden? Man snakker om kontorbygninger. Og dem er der jo nok ledige af rundt omkring i København. Hvornår kan man forvente resultater?

Ritt svarede, at hun håbede at DSB snart fik solgt arealet. Der skal også være aktiviteter for de store. Helt nærliggende ville det være, at der blev mulighed for etablering af fodbold- og idrætsfaciliteter. Det skal ikke bare være parkområde. Beboerne skal have noget at tage sig til.

Søren mente dog, at beboerne i Mjølnerparken havde nok friarealer til rådighed. Hvorfor de skulle have ekstra idrætsfaciliteter, kunne han dog ikke se.

Ritt lover bedre idrætsfaciliteter

Her var Ritt lodret uenig. ( Endelig kom der lidt sprængstof på.)

Selvfølgelig kan idræt være med til at bedre integrationen, påpegede hun. Og fortsatte med, at konstatere, at mange idrætsfaciliteter i København var så nedslidte, at det var beskæmmende. Hun mente, at den ansvarlige borgmester Martin Geertsen havde svigtet.

Søren mente, at Martin Geertsen havde kæmpet en brav kamp, men at bl.a. Socialdemokraterne havde svigtet i et forsøg på at bedre forholdene.

Ritt lovede, at hvis hun blev overborgmester, ville hun gøre alt for, at idrætsfaciliteterne i København kom op på et ordentligt stade.

Også Finn Petersen fra Områdefornyelse Mimersgade havde kommentarer til Mjølnerparken

Havnetunnellen er religion

Johnny Beyer ville godt vide noget om havnetunnellen. Om den ikke kun være på langs. Så ville man undgå problemerne med tilkørselsvejene.

Begge duellanter var enige om, at en tværgående havnetunnel var en meget dyr løsning. Placeringen af havnetunnellen var nærmest blevet religion, påpegede Søren Pind.

Ulovligheder i detailhandelen skal bekæmpes

Uwe Brodersen ville gerne vide, hvad de to kamphaner mente om planloven. Om den fortsat skulle misbruges, bevares eller helt afskaffes. Om der skulle flere storcentre til København, og om Told og Skat fik flere beføjelser til at komme ulovlighederne i detailhandelen og restaurationsbranchen til livs. Og hvad med lukkeloven?

Søren gik ind for en fuldstændig afskaffelse af lukkeloven, og planloven var heller ikke hans livret. Næringsbrevet var administrativt, alt for besværligt. Fleksibilitet er til gavn for de mindre butikker. Hårdt og kontant skal det gås ind mod sort arbejde og ulovligheder især i de etniske butikker. Hvis de ikke overholder loven, kan vi sige farvel og tak til 80 % af de butikker der bliver ejet af en indvandrer.

Ritt er tilhænger af næringsbrevet. Det må dog ikke være sværere end, at også indvandre, kan finde ud af det.

M.h.t. lukkeloven var hun i lidt af et dilemma. Det var et misforhold mellem stormagasiner, centre og mindre butikker. Hun synes dog, at lukkelovsdebatten havde gennemgået en meget fornuftig udvikling.

Graffitien stiger på Nørrebro

Johnny Beyer oplyste at Nørrebro Handelsforening afholder et møde den 25. august i samarbejde med EVU omkring næringsbasen/ næringsbrev. Samtidig spurgte han Søren Pind, hvad han ville gøre ved den stigende graffiti på Nørrebro. Godt nok har vi ytringsfrihed, og nogle mener, at den er så liberaliseret, at man må give udtryk for sin holdning på butiksvinduer.

Søren svarede, at skulle man sikre København på almindelig stade, ville det fordre 20 millioner kroner mere. På Nørrebro var det en styrkeprøve. Her kæmpede man mod ideologiske kræfter. Han håbede, at disse kræfter på et tidspunkt, blev trætte.

Beplantningen omkring Grundvigskirken – under al kritik

Ulla Christiansen ville have overborgmesterkandidaterne til at se på beplantningen omkring Grundvigskirken, som var under al kritik, og skæmmede den pragtfulde kirke.

Dette lovede begge kandidater.

Hvad med de socialt udstødte danskere?

Peter Jürgensen mente også, at der var sorte ghettoer blandt danskere. Omkring Brønshøj/Husum havde han observeret et stigende antal af socialt udstødte danskere.

Ritt mente, at storbyen også tiltrak den form for mennesker. Man burde finde måder, der sikrede en større spredning af mennesker i byen. Vi skal være villige til at klare de problemer, dette giver. Endvidere burde vi interesserer os for de boliger, vi bygger. Man kan løse problemerne i andre byer, så København burde også kunne tackle problemerne.

Søren svarede, at det svar han gav, var personligt. Han havde været i New York sammen med Kramer for et par år siden, og set, hvordan man løser det her. Han har også talt med sociologer om problemet. Han har indtryk af, at i København lader man det bare stå til. Det hele er gearet til kriminalitet, fortsatte han. Der er flere hjemløse pr bolig i København end i New York. Det hele startede, da man indførte distriktspsykiatrien. Det kan ikke bare løses ved at knipse.

Manglende besættelse af lærerpladser er uacceptabelt

Formanden for SSH (Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger) og Vanløse Handelsforening, Sven Grønsund mente, at Staten gik glip af 500 millioner kroner fordi man ikke havde indført næringsbrev. Endvidere var de beskæmmende, at kun 16 indvandrere ville i lære, når man havde sikret 40 pladser. Arbejdsgiverne er der, men hvor er lærlingene?

Ritt var glad for, at det nu var vedtaget, at man skulle have næringsbrev. Det var et flertal uden om regeringen, der sikrede dette. Omkring lærerpladser må man kunne finde praktiske løsninger på dette.

Søren synes at det var uacceptabelt, at der ikke var 40 lærerpladser, der kunne besættes. Han synes det var en vigtig historie, han godt ville høre mere om. Vi hører så tit, at arbejdsgivere ikke vil ansætte folk med udenlandske navne. Denne historie mere end modbeviser dette.

Ærlig og god debat

De to duellanter fik afslutningsvis lejlighed til et par kommentarer
Ritt følte, at det havde været en udmærket debat. Man havde behandlet hinanden godt. Hun håbede, at folk havde fundet ud af, hvem de ville stemme på.

Søren var ikke ked af, at Ritt stillede op. Det bliver tale om et politisk valg, det bliver ikke et selvstændigt valg. Han håbede på et ærligt og redeligt valg. Et kryds ved Søren ville betyde en forstærket indsats for styrkelse af hovedstaden.

Flere valgmøder på vej

Formanden Johnny Beyer takkede kamphanerne og tilhørerne og fortalte om Nørrebro Handelsforenings talrige aktiviteter. Man ville bl.a. afholde et overborgmester-kandidatmøde i Mjølnerparken på et senere tidspunkt.
Kandidaterne har efterfølgende selv henvendt sig til Nørrebro Handelsforening.

Læs invitationen til arrangementet

Billeder fra turen


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16