Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nye Lokaludvalg – en chance for nærdemokratiet

Nye Lokaludvalg – en chance for nærdemokratiet

Offentliggjort 15. januar 2006
www.norrebro.dk

Det første lokaludvalg skal selvfølgelig ligge på Nørrebro, mener Nørrebro Handelsforening.

Erfaringerne har man fra Bydelsrådet på Indre Nørrebro, fra Nørrebro Park Kvarterløft og Områdefornyelse Mimersgade.

Det er også på Nørrebro, at integrationen fungerer bedst, ifølge Foreningen Nydansker, så det kunne være spændene at afprøve nye ting. Og så er der jo et hav af kreative mennesker og et godt netværk, hvor man er god til at samarbejde, uanset politisk ståsted.

· Den 8. februar er der debatmøde i Dansk Design Center

· Den 1. marts er der frist for aflevering af høringssvar

· Den 24. marts er der behandling i Økonomiudvalget

· Den 6. april, er der endelig behandling i Borgerrepræsentationen

Spørgsmålet er om, der skal være 10 eller 15 bydele? Nogle af de forslag, vi har set er ikke helt gennemtænkt. Men for Nørrebros område er det meget fornuftigt, at få et samlet Nørrebro. Dette forslag er Områdeløft Mimersgade, desværre gået imod.

Politikkerne har barslet med modeller på 8 eller 10 bydele, og mon ikke vi lander på 10?

Ældreråd, de nuværende lokalråd, samt kvarterløfts - projekter og Områdefornyelse har afgivet høringssvar. De har ikke været enige, og kritiseret demokratiprocessen i forbindelse med omlægningen

Hvad skal de lave de nye Lokaludvalg? Ja det handler vel om borgerbetjening, nærdemokrati og bydelsplaner. Det kunne for Nørrebros vedkommende vel at gå videre med et tidligere forslag, Farverige Nørrebro. Da Nørrebro Handelsforening i sin tid fremlagde forslaget var der ikke meget opbakning. Forslaget gik ud på at markedsføre Nørrebro for det det egentlig er, og ikke det som medierne mener, at det er. Foreningen håber, at initiativet også kan tiltrække turister.

Nørrebro Handelsforening har også et projekt i skuffen, der hedder Nørrebro Ahead.Det handler om afprøvning af nye former for integration, Men herom senere. Måske kan man gennem de nye lokaludvalg få gennemført disse to lokale projekter.

Succesen af de nye lokaludvalg afhænger af, hvor meget modspil de får af Borgerrepræsentationen. Nørrebro Handelsforening har erfaring fra samarbejdet med Bydelsrådet, Områdefornyelse Mimersgade, Kvarterløft Nørrebro Park. Og Nørrebro Lokalråd. Erfaringerne har hidtil været lidt blandede. Særlig på det trafikpolitiske område kan man ikke blive enig.

Mange af de nye mennesker i de forskellige grupper, mangler mødekultur. Men det kan det vel rådes bod på i form af teambuilding – kurser m.m.

På den anden side må man tage dette med, når der skal indføres lokaldemokrati. Men politikerne skal vide, at det ikke bliver uden problemer.

I hver bydel skal der placeres

· borgerservicecenter

· et lokalcenter

· et pensions og omsorgskontor

Der er afsat cirka 5 millioner kroner pr. år til at drive selve lokaludvalget.

Lokaludvalget skal have repræsentanter fra de partier, der er valgt ind i bydelen. Københavns Kommune skal sammen med Lokaludvalgene samarbejde med kommende bydelsplaner.

Kommuneplanen 2009 skal udarbejdes i overensstemmelse med bydelsinddelingen.

Nørrebro Handelsforening vil selvfølgelig gøre deres indflydelse gældende, og forsøge at få repræsentation i Lokaludvalget for Nørrebro. Men vil også fremover fortsætte med projekter uden om. Dog vil man som altid forsøge at samarbejde, hvis dette overhovedet er muligt.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16