Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Sommertravlt

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, Avedørelejren, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 fax. 36 48 02 18 aarrebo@adr.dk  

NOTAT v/Bent Aarrebo Pedersen

Butikker med sommertravlt i regnvejr og charterboom.
Fald i forbrugerforventninger og tro på stigende priser.
Måske et mere omsætningsstramt efterår for detailhandelen

Mange city- og centerbutikker med beklædning , bolig- og livsstilsprodukter foruden butikker med større forbrugsgoder med "oplevelser og tidsfordriv" for børn og voksne melder om sommertravlt i regnvejret. Spændende butikker er besøgsattraktive for danske feriefamilier og turister i denne regnvejrssommer. Men samtidig betyder charterboomet væk fra sommerregnen jo også, at mange familier bruger feriebudgettet og ofte mere end det i udlandet.

Hvordan det er gået i juni ses den 1. august, når Danmarks Statistik kommer med de foreløbige tal for juni for hovedbrancheområderne i detailhandelen.

I de første 8 måneder sidste år opnåede detailhandelen samlet en fremgang på 4,3% i butikkernes kasseapparater set i forhold til de samme 8 måneder året før. I juni, juli og august blev det sidste år til en fremgang på 4%. I de sidste 4 måneder en fremgang på 3%. Og for 2006 som helhed en fremgang på 3,9%

I de første 5 måneder sidste år blev det til en fremgang 4,8% halveret i år til en fremgang på 2,3% i de første 5 måneder bl.a. båret oppe af et øget salg i økologi og bedre kvaliteter i et højere prisleje i dagligvaresektoren.

Omsætningen skal nok komme fornuftige i hus for detailhandelen samlet set i sommermånederne juni, luli og august, men for resten af året - årets sidste 4 måneder - kan det godt komme til at se lidt mere stramt ud til trods for den stadig lavere arbejdsløshed.

Mange på hjemmeferie får nok brugt flere penge i detailhandelen i denne regnvejrssommer, end de ellers ville have gjort. Mange har givet også med flugten på charterferie et større ferieforbrug end ellers planlagt og måske økonomisk klogt. Det kan godt blive begrænsende for forbrugsmulighederne resten af året - de sidste 4 måneder.

Dertil kommer, at de nyeste tal for for den samlede forbrugertillid fra Danmarks Statistik viser en dæmpet tillid til fremtiden, bl.a. når det gælder køb af større forbrugsgoder og Danmarks økonomi men dog mere positivt, når det gælder familiernes privtøkonomi.

Med en halvering af væksten i detailhandelen i årets første 5 måneder, måske en bedre sommer, end ventet af mange i detailhandelen, så er det nok klogt at forvente en begrænsning i væksten i årets sidste 4 måneder og dermed mindre end væksten sidste år i de sidste 4 måneder på blot 3%. Og dertil en vækst båret oppe af stigende priser og et øget salg i økologi og bedre kvaliteter i et højere prisleje i dagligvarer. Men samtidig jo et højt forbrugsniveau med en fornuftig vækst ovenpå flere års forbrugsfest.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16