Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Væksthalvering i 2. halvår

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, Avedørelejren, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 mobil 23 23 00 28 fax. 36 48 02 18 aarrebo@adr.dk


NOTAT 3.september 2007
Værdiindeks (kroner) offentliggjort i Danmarks StatistikBank 3. september 2007
Indeks for solgte mængder offentliggjort i Nyt fra Danmarks Statistik 3. september 2007bearbejdet og kommenteret af Bent Aarrebo Pedersen

Juli i år lidt bedre end juli sidste år. Væksthalvering i 2. halvår
Stort regnvejrssalg i juli i beklædning og sko til lavere priser
Beskeden fremgang i juli i fødevarer til dog højere priser.
Højer priser på føde- og dagligvarer sætter måske en dæmper på den kommende julehandel

Juli har været en herlig måned for nogle i detailhandelen men ikke for alle.

Føde- og dagligvarer gik tilbage i mængder med 1,1% men dog beskedent frem i kroner med +0,8% formentlig primært grundet øget sommersalg i økologi og i bedre kvaliteter til højere priser.

Beklædning, sko m.v. gik frem med +9,7% i mængder. Et flot regnvejrssalg, der gav en dog mindre fremgang i kroner i kasseapparaterne på +5,4%.

Andre forbrugsvarer oplevede en fremgang i mængder på 5,0% og i kroner på 4,8%.

For den samlede detailhandel blev det til en fremgang i butikkernes kasseapparater i juli på 3,0%. Lidt bedre end juli sidste år på +2,5%. Men ikke så meget bedre som sommerens meldinger om stort regnvejrssalg og kundetrængsel i butikkerne lagde op til. Det har især været udvalgsvarebutikkerne i centre og bymidter, der har nydt godt af den våde sommers begrænsninger i udendørs sommeraktiviteter i have og på strand. Det har ikke været i føde- og dagligvarebutikkerne, at der har været kundetrængsel.

                                           Kroner                 Mængder
                                      juli**)   7 mdr.*)      juli**)   7 mdr*)
 
Føde- og dagligvarer     +0,8%   +2,5%        -1,2%   -1,1%
Beklædning,sko m.v.     +5,4%   +4,3%        +9,7%  +7,0%
Andre forbrugsvarer     +4,8%   +2,1%        +5,0%  +2,7%
 
Detailhandel ialt            +3,0%   +2,6%        +2,4%   +1,2%
*) månedsgennemsnit
**) i forhold til sammemåned/periode året før

Årets første 7 måneder gav den samlede detailhandel +2,6% mod de første 7 måneder sidste år på +4,5%.

Selv med et flot regnvejrssalg i hos mange udvalgsvarebutikker i juli, så ligger årets første 7 måneder med "kun +3,0% i juli" samlet på beskedne +2,6% mod sidste år i de første 7 måneder på +4,5%.

Holdt oppe på +2,6% for den samlede detailhandel trods en mængdetilbagegang på 1,1% for hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer", der dog fik løftet denne tilbagegang til en fremgang i kroner i kasseapparaterne til +2,5% grundet en benhård indsats for øget salg i økologi og bedre kvaliteter til højere priser, og grundet måske endnu mere højere priser i det hele taget i føde- og dagligvarer.

Kendetegnet for årets første 7 måneder er:

Et pænt højere prisniveau for salget i hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer", pænt lavere prisniveau for salget i hovedbranchegruppen: "Beklædning, sko m.v." og et lavere men mere stabiliseret prisniveau for salget i hovedbranchegruppen: "Andre forbrugsvarer".

En tankevækkende tilbagegang i mængder for "Føde- og dagligvarer", stort salg i mængder for "Beklædning, sko m.v." og en rimelig men dog i forhold til tidligere år beskeden vækst i mængder for "Andre forbrugsvarer".

Non food begrænsning i discount?
Mere fokus på sundhed i fødevarer?

Eksplosionen af non food tilbud i discountkæderne de senere år bør nok begrænses mærkbart. Det har givet: Rodede butikker. Frustrerede kunder. Frustrerede medarbejdere, da det er svært af få kvalificerede voksne medarbejdere nok til at styre de ofte for små butikker til det meget non food, der "vælter" ind i butikkerne.

Fakta har da også meldt ud med i Børsen 28.8, at de fjerner non food i flere butikker især i Hovedstadsområdet og ellers satser langt mere på større sundhed i fødevarer.

Det er dertil en uheldig oplevelse, ofte grundet personalemangel, at det er for tit, man finder for gamle brød- og kødvarer i discountbutikker. At få en pose kaffe som tak som "finder af datooverskredne varer", er da fint nok, men bør ikke kunne ske. Det er i dag ikke umuligt at skaffe sig gratis kaffe nok hver uge ved at finde for gamle brød- og kødvarer. Det er dog ikke alle, der giver "findeløn".

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16