Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel til salg - vol. 3

Offentliggjort 31. juli 2006

Der er stadig ballade omkring Matas salg til kapitalkæden CVC. Nogle materialister føler ikke, at de har fået fuld klarhed over, hvad de vil få for deres butik. Desuden er det usikkerhed om blandt andet skatteforhold.

Bestyrelsen i Matas afviser dette, og fortæller, at 180 aktionærer har fået værktøjer og rådgivning til at udregne en pris på den enkelte butik. Men ifølge Berlingske Tidende ville 97 ud af 292 Matas – stemmer stemme nej til et salg. Og ifølge vedtægterne skulle der to tredjedeles tilsagn til et salg.

Egentlig var det spørgsmålet om man skal tillade andre end materialistuddannede at eje en Mats – butik.

Kun 5 stemmer skilte parterne, Matas bliver solgt. Lige over to tredjedel stemte ja. Men nogle få Mats – aktionærer beholder deres egne butikker.

Sagen fremskynder frasalg af de 114 danske frivillige kæder og 201 danske kapitalkæder, der tilsammen står for 61 % af den samlede detailomsætning. Et frasalg vil samtidig løse generationsskifte – problemet.

Der er mange succeshistorier inden for dansk detailhandel. En af fiaskoerne er et hollandsk investeringsvirksomheds overtagelse af Synoptik. De har tabt salg og indtjening på grund af uenighed om kædens strategi. Fem ledende chefer er mere eller mindre blevet gået i koncernen. Og de røde tal har betydet afsked med 440 medarbejdere. Men nu skulle skuden være vendt, og man er i gang med at vende de røde tal til grønne.

Detailbladets undersøgelse viser at syv ud af de ti seneste opkøb er foretaget af en kapitalfond.

Sidste år steg dansk detailomsætning med knap 6 % til 250 milliarder kroner, heraf steg tekstil – og forbrugsgoder med lidt over 9 %. De danske kapitalkæder står for godt 34 % af omsætningen. De frivillige tegner sig for 27 %. Og i udlandet er antallet af danske butikker i de sidste to år steget med 1.000 butikker til 7.000.

Ifølge Berlingske Tidende er følgende kæder ikke afvisende for et salg

  • Profil Optik

  • Imerco

  • Skoringen

  • Sportsmaster

  • Tøjeksperten

Møbelkæden Biva bliver 1. august overtaget af Kapitalfondene Odin og Dania. Koncernen har 250 ansatte i 36 butikker.

Den europæiske kapitalfond Permira, der er medejer af TDC har anbragt 82 milliarder kroner i en stor fond. Sammen med banken og andre investorer giver det nu mulighed for at bruge 350 milliarder kroner til nye indkøb.

Mange spekulerer og regner i øjeblikket. De frivillige kæder er enkeltmands – ejet men har et fælles koncept. Dem, der overlever er på sigt dem, der konkurrerer på andet end pris, som for eksempel kvalitet, service og nærhed. Verden er blevet en anden, efter salget.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16