Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Sammensmeltning af somalisk og dansk iværksætterkultur

Offentliggjort 29. oktober 2006

Af Cand. Jur. Annette Wegener, bestyrelsesmedlem i Nørrebro Handelsforening og Handelsforeningens repræsentant i projektetet.

Nørrebro Handelsforening medvirker aktivt som samarbejdspartner i et projekt, som har til formål at inddrage og ansvarliggøre somalier i processen med integration i det danske samfund.

Læs - Samarbejdserklæring - det somaliske netværk.pdf

Læs - ansøgningsskema - det somaliske netværk..pdf

Projektleder og juridisk ansvarlige for projektet er Mohamed Gelle, Det Somaliske Netværk i Danmark, og PSU-konsulent er Shariar Shams Ili, EVU.

Foruden Nørrebro Handelsforening er Danske Bank, Foreningen Nydansker, Den Somaliske Kvindeforening, Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger og Den Somaliske lokal Radio og TV samarbejdsparter i projektet.

Projektet kort

Projektet skal være med til at sikre en smidigere adgang til og forankring på arbejdsmarkedet, herunder bygge bro mellem somaliske iværksættere, erhvervslivet samt fremme forståelsen mellem danske og somaliske iværksætter kulturer. Herunder udbredelse af iværksættererfaringer og igangsætningsaktiviteter med henblik på at få flere somaliere ud på arbejdsmarkedet som selvstændige samt initiativer, der styrker iværksætternes kvalifikationer og dermed deres overlevelse.

Målsætning

I hele projektperioden vil der være tilknyttet 60 somaliske medborgere i projektet. Ud af de 60 forventes de 20 at være kvinder.

Det forventes at ca. 22 somaliske medborgere vil have startet deres egen virksomhed eller være tilknyttet arbejdsmarkedet. Ud af de 22, vil ca. 6 være kvinder.

Der vil yderligere være etableret et bredt netværk mellem det somaliske netværk i Danmark samt de allerede eksisterende og etablerede danske foreninger fra erhvervslivet. Både de somaliske og danske iværksættere vil gennem tæt samarbejde have mulighed for at udvikle nye innovative og kreative metoder indenfor iværksætteri.

Yderligere mål:

  1. Udvikling af iværksætter- og innovationsånden blandt somaliere ved særligt tilrettelagte kurser.
  2. Dannelse af lokal iværksætter- og handelsorienterede netværk.
  3. Basisrådgivning om iværksætteri, der udføres i samarbejde med lokale erhvervsfolk.
  4. Uddannelse af mentorer blandt både de somaliske samt de danske iværksættere.

Projektets delmål vil indeholde fokus på kvinder. Et større antal somaliske kvinder ligger langt fra arbejdsmarkedet og de hidtidige erfaringer, som også er dokumenteret i adskillige undersøgelser, har vist, at det er meget vanskeligt at motivere og fastholde denne målgruppe i de traditionelle aktiveringstilbud. Projektet vil derfor tage et andet udgangspunkt og møde kvinderne i deres dagligdag, dvs. i rollen som husmor og som midtpunkt for familiens økonomi. Målet i handlingsplanen er at etablere forskellige aktiviteter, som kan medvirke til at bringe kvinderne tættere på arbejdsmarkedet som iværksættere.

Metoden er, gennem en møderække, hvor deltagerne har stor medindflydelse på dagsordenen, at få styrket og sikret deres mulighed for at iværksætte deres planer. Mødernes indhold vil blive besluttet af deltagerne selv med udgangspunkt i de problemer, som målgruppen selv definerer.

Møderækken skal have følgende formål:

- at etablere og sikre et lokalt netværk blandt somaliske kvinder i København med matchende erhverv.

- at bibringe målgruppen information om iværksætterkulturen i Danmark.

- at afdække og formulere initiativer, som kan bringe målgruppen tættere på arbejdsmarkedet som iværksættere og medarbejdere.

- at bruge relevante samarbejdspartneres viden om allerede eksisterende iværksættere blandt målgruppen i planlægningen af indsatsen.

Målgruppe

Projektet vil tage udgangspunkt i indre Nørrebro med base i Griffenfaldsgade (Somaliagade) samt boligområderne i Mjølnerparken og Akaciaparken. Arbejdet vil tage afsæt i Det Somaliske Netværk i Danmark og netværket omkring den somaliske kvindeforening.

Målgruppen kan deles op i to grupper.

Først og fremmest er målgruppen somaliere med bopæl på Nørrebro, med fokus på Mjølnerparken og Akacieparken. Den primære målgruppe er ledige, men personer, der er i arbejde, men som ønsker at opstarte egen virksomhed kan også deltage i projektet.

Derudover er en særlig målgruppe i projektet somaliske kvinder. Der vil være øget fokus på deltagelse af somaliske kvinder med henblik på at få dem ud på arbejdsmarkedet, enten med fokus på iværksætteri eller på arbejdsmarkedet generelt.

Aktiviteter

Opsøgende arbejde

Indledende og løbende gennem projektperioden vil der blive lavet opsøgende arbejde blandt somaliere i København. Gennem uddeling af informationsmateriale, informationsmøder og personlig kontakt vil der blive rekrutteret deltagere til projektet.

Individuelle afklaringssamtaler

Der vil blive foretaget en eller flere afklarende samtaler med den enkelte deltager omkring ønsker, muligheder, ressourcer mv. i forhold til beskæftigelse og eventuelt opstart af egen virksomhed. I forbindelse med afklaringen bliver deltagere med iværksætteridéer bedt om at udarbejde en forretningsplan og sat i forbindelse med relevante kontakter.

Iværksætterkursus

Der vil blive gennemført en række kursusgange med forskellige emner, der er relevante for iværksættere.

Det drejer sig om emner som:

  • Finansiering

  • Jura

  • Skat og moms

  • Forretningsplan

Der vil løbende blive tilføjet emner efter behov.

Branchemøder

Der vil blive afholdt en række branchemøder, hvor virksomheder der arbejder med underleverandører i form af små virksomheder holder oplæg for deltagerne. Her vil det blive drøftet, hvilke muligheder der er indenfor den enkelte branche, der vil blive mulighed for at deltagerne kan stille spørgsmål til virksomhederne og der vil blive skabt kontakt mellem deltagere og virksomheder. Så vidt muligt vil både den aftagende virksomhed og en eller flere underleverandører i form af små virksomheder/iværksættere deltage i møderne.

Mentorordning

De deltagere, der ønsker at blive iværksættere vil få tilkoblet en mentor. Mentorerne er allerede etablerede lokale iværksættere.

Mentorernes rolle

Mentorerne skal fungere som sparringspartnere for de somaliske iværksættere. Mentor og mentee laver sammen en kontrakt og handlingsplan for forløbet sammen og mødes individuelt efter aftale og behov. Mentorerne gennemgår indledende et mentorkursus og tilbydes derefter at deltage i innovationsmøder ca. hver anden måned, hvor der lægges vægt på erfaringsudveksling, supplerende viden (oplæg) og netværk.

Rekruttering af mentorer

Mentorerne rekrutteres i det lokale iværksættermiljø. Bl.a. gennem handelsforeningerne. Der vil blive lagt stor vægt på udbyttet for mentorerne, da det er vigtigt både for deltagelsen og succesen, at mentorerne oplever at få udbytte af projektet. Der vil blive lagt vægt på mentorernes mulighed for at indgå i et bredt netværk, læring indenfor mentormetoder, læring fra en anden iværksætterkultur samt adgang til viden om nye og anderledes produkter, importmuligheder mv. Der vil yderligere blive lagt stor vægt på den læring mentor kan få fra mentee. Det vil sige, at i nogle situationer og på nogle områder vil den somaliske iværksætter fungere som mentor for den allerede etablerede iværksætter.

Afslutning

Der vil i udgangen af projektperioden blive afholdt et afsluttende arrangement, hvor alle deltagere og det øvrige netværk i relation til projektet samles. Her vil der blive gjort status på resultaterne og projektet vil officielt blive afsluttet.

Projektet opstartes formelt ved møde for alle deltagere fredag den 24. november, hvor der vil være en generel introduktion til projektet og hele kursusforløbet..


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16