Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Isenkræmmere til salg

Offentliggjort 12. december 2006

Inspiration har fået et godt tilbud. Og det får Imerco også snart. Flere kæde – butikker følger måske. I fremtiden vil 9 ud af 10 butikker være i en kæde. Er der så plads til den lille selvstændige erhvervsdrivende?

Imerco til salg

Kun 14 dage efter at andelshaverne havde sat kæden til salg, har en håndfuld investorer fra ind – og udland meldt sig på banen.

Kæden har en omsætning på 1,4 milliard og en markedsandel på 30. De har oplevet en positiv udvikling både i omsætning og indtjening. Planen er også, at åbne 30 – 40 butikker i de kommende år. I øjeblikke består kæden af 143 selvstændige erhvervsdrivende.

Prisen bliver dog ikke så attraktiv som en Matas – butik.

Inspiration er solgt?

Det er Dias Danmark, der står bag indkøbsselskabet. De sidste seks måneder har selskabet arbejdet med salget.

På ekstraordinære generalforsamlinger har andelshaverne nu sagt ja til et købstilbud fra den nordiske kapitalfond Altor.

Det er isenkræmmerkæderne Kop & Kande, Aktive Isenkræmmere, Frie Isenkræmmere, og Inspiration der nu får nye ejere. Alle butikker sælges samlet. Nu har andelshaverne frem til nytår for at sige ja eller nej.

Kapitalfonden har tilbudt en pris på 10 gange den enkelte butiks overskud før skat, renter og afskrivninger. Den nøjagtige pris for de 187 butikker er hemmeligholdt.

De i alt fire kæder lægges sammen til to Inspiration og Kop & Kande.

Inspiration skal have eksklusive mærkevarer og høj kvalitet, mens Kop og Kande skal satse mere på lavpris.

Hvem bliver de næste?

Sportsmaster, Skoringen og Profil Optik nævnes som de næste kæder, der bliver solgt.

Kæde – koncentration

I fremtiden vil 9 ud af 10 butikker tilhøre en kæde. På fire år, er der kommet 713 butikker til, der tilhører en kapitalkæde. Inden for en række brancher har kæder allerede 90% dækning. Det gælder blandt andet inden for materialist – isenkræmmer og boghandlerbranchen.

I 32 brancher ejer kapitalkæderne 21 % af butikkerne, mens de frivillige kæder, omfatter cirka 32 % af butikkerne. Frivillige kæder, er selvstændige butikker, der er gået sammen med hensyn til indkøb og markedsføring samt konceptudvikling.

Kapitalkæderne har de sidste par år mærket den største fremgang.

Størst koncentration har kædebutikkerne i centre. Her skal man lede længe efter en helt selvstændig butik. Fordelen er at konkurrencen bliver så stor, at vi får billigere varer. Det negative er, at vi får en standardisering både i indretning og udbud.

Er der plads til den lille erhvervsdrivende?

Eksemplerne findes på Nørrebro. Her har selvstændige butikker fundet deres egen niche. De har satset på aktuelle trends og kan rådgive ved hjælp af fagligt uddannet personale. De har været først på markedet, og det er nok vejen frem, hvis man vil etablere sig som detailhandler.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16