Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bliver Ungdomshuset revet ned

Offentliggjort 7. januar 2007

I plejer kun jeres egen interesser, siger politikere til Nørrebro Handelsforening. Foreningen skal fortsat finde sig i de optøjer, der fandt sted den 16. december. Har de unge, siden salget fået noget alternativ tilbudt? Hos politiet har nedrivning topprioritet, men vil fagbevægelsen spille med?

Borgergruppen for Ungdomshuset har i en presseinfo beskyldt politiet for at optrappe den spændte situation omkring Ungdomshuset. De har også i et åbent brev, opfordret politiet til ikke at deltage i en rydning af huset.

  • Vi vil her, inden helvede bryder løs, komme med en opfordring til jer: Lad være med at rydde Jagtvej 69. I kan vælge ikke at være en del af denne konflikt

  • Det er meget respekt at vinde ved at vælge konfrontationen fra

Borgergruppen for Ungdomshuset tæller ifølge deres eget udsagn 500 medlemmer.

Ansøgt om nedrivnings – tilladelse

Frikirken Faderhuset har nu officielt ansøgt om at jævne Ungdomshuset. Ruth Evensen, leder af Faderhuset siger blandt andet:

Vores teknikker og eksperter skal ind og vurdere huset inden vi træffer den endelig afgørelse.

Politiet har sagt til os, at det vil lette deres arbejde, hvis huset bliver revet ned

Sandsynligheden for at huset bliver revet ned er stor. Den opfylder næppe bygherrens krav. Og bevaringsværdig er det måske en lille chance.. I en skala fra 1 til 9, hvor 1 er mest bevaringsværdigt får huset 2 i kulturhistorisk værdi og 4 i arkitektonisk værdi.

Kulturarvsstyrelsen vil ikke frede huset, styrelsen siger, at det er Kommunen, der alene skal afgøre om Ungdomshuset er bevaringsværdigt.

Og her mener man, at der ikke er nogen saglig grund til at huset bliver bevaret. Onsdag behandles dette i Bygge- og Teknikudvalget. Mens Borgerrepræsentationen behandler sagen på torsdag.

Ungdomshuset raser.

I Ungdomshuset raser man over denne beslutning. Men overrasket er de ikke.

Vi kan overhovedet ikke se logikken i at Faderhuset skal have lov til at smadre og træde på alt, som er bygget op. Hvorfor skal vi forlade huset, så andre kan lave hul i jorden?

Ritt har ikke engang stillet sig bag ideen om et andet Ungdomshus. Alt det vrøvl politikerne har lukket ud, har gjort situationen så ekstremt tåbelig, at jeg tror, at mange unge nu en gang for alle har mistet tilliden til politikerne (Jan – Ungdomshusets pressegruppe)

Hvad mener politikerne egentlig?

De borgerlige politikere har taget et standpunkt. Men hos De radikale mener man, at man i en eller anden form skal støtte Fonden jagtvej 69 til at finde et nyt sted til de unge. Anne Vang fra Socialdemokraterne understreger, at det efter hendes mening ikke er kommunens opgave at finde et nyt sted til de unge, men at kommunen godt kan bistå Fonden med at finde et nyt sted.

Nedrivning har topprioritet

Ritt Bjerregaard har sendt en invitation til Faderhuset. Hun vil gerne høre om planerne for eventuel nedrivning. Det kan undre, når Klaus Bondam samtidig har lovet, at sagen omkring nedrivning skal diskuteres i et politisk udvalg.

Og nedrivningen ser ud til at have topprioritet hos Københavns Politi. De håber at huset bliver revet ned, såfremt der ikke kan findes en fredelig løsning. En fordel vil være at huset ligger øde et par år, så stedet mister sin symbolske værdi, lyder det fra Politiet.

Men måske bliver det ikke så let, at nedrive huset. Formanden for 3F `s landsungdomsudvalg er imod nedrivningen lige som forretningsudvalget for LO Storkøbenhavn.

Spørgsmålet er også, om håndværkerne vil arbejde under politibeskyttelse. Det vil de ikke, hvis de hører ind under Bygge, Jord – og Miljøarbejdernes Fagforening. Og i Byggefagenes Samvirke siger formanden, Anders Olesen:

Der skal være fundet en fredelig løsning, før vores medlemmer vil deltage i en nedrivning.

Umuligt at være mægler i sagen

Center for Konfliktløsning har sagt ja til at mægle i striden, men det bliver ikke let. Faderhuset har ikke gidet svare og Ritt Bjerregaard har sagt nej.

Til Jyllands Posten siger lederen af Faderhuset dog

Vi er ikke en del af konflikten, vi er blot ejer af et hus

Ritt Bjerregaard har foreslået at Ungdomshuset flytter ud på Christiania. Men her undrer man sig over forslaget. Her er ingen faciliteter for de unge.

Og under normale omstændigheder kan Nørrebro godt rumme et Ungdomshus.

Så hvorfor ikke blive. Inden redaktøren og Nørrebro Handelsforening igen, skal belæres af politikere om juraen omkring ejendomsret m.m. så burde man nok for længst have forsøgt at løse konflikten. Både de unge og politikerne står stejlt over for hinanden. Ingen ser ud til at rokke.

Har de unge egentlig fået tilbudt et direkte alternativ med bevillinger, ændrede lokalplaner m.m. efter at huset blev solgt?

Konservative: I har forspildt jeres chance

Hos De Konservative lyder meldingen, at de unge har forspildt deres chance. Mogens Lønborg mener ikke, at kommunen skal hjælpe de unge til at finde et nyt hus. To Konservative politikere har nu samlet over 11.000 underskrifter på, at Ungdomshuset ikke skal bevares.

Venstre: Lighed for loven

Venstres Ungdom vil med en demonstration sende et signal om, at huset ikke tilhører dem. De siger i en udtalelse, at alle er underlagt grundloven, demokratiet og retsstaten.

Ungdomshuset: Vi ses på barrikaderne

I Ungdomshuset oplyser man, at man i seks år har demonstreret, omdelt løbesedler, indsamlet underskrifter med henblik på at finde en politiks løsning. De er aldrig kommet til os med noget som helst. Det er politikerne, der har solgt huset, og det er deres skyld, at huset er rydningstruet

To timer før dronningens nytårstale kom der en fra ungdomshuset. Hej Røvhuller, så var tonen lagt.

Her fik man så at vide, at der ikke er nogen alternativer til Jagtvej 69, den findes kun i medier og hos politikerne. Og så er der kun en gruppe i huset. I talen blev det også nævnt at 700 har været anholdt i politiets håbløse forsøg på at løse en politisk konflikt.

Afslutningsreplikken var Vi ses på barrikaderne – og husk: Du bestemmer selv på hvilken side af dem, du vil stå.

Politikere til Handelsforening: I plejer egne interesser

Og Nørrebro Handelsforening bliver af enkelte politikere beskyldt for at pleje egne interesser i stedet for at se problemet som en helhed. Det er de samme politikere som bilder de forretningsdrivende ind, at forsikringsselskaberne kan betale for skaderne. De fralægger sig selv ansvaret.

Der skal åbenbart ikke være plads for mangfoldighed. Længe leve ensretningen.

Ungdomshuset er et fristed på godt og ondt. Vi ved, at der er kræfter i huset, der er imod latterligt hærværk og rudeknuseri.

En af pointerne ved at give de unge huset, var at standse konfrontationerne i gaden. Det lykkedes. Nu har man det atter tilbage. BZ bevægelsen har indimellem talt med et voldeligt og brostensflydende sprog.

Vi skal kunne rumme både brugerne og aktivisterne i Ungdomshuset, men aldrig finde os i, at de unge går bersærk. Og de butiksansatte er åbenbart tvunget ind i denne konfrontation. I kampens hede den 16. december oplevede de situationer, der kunne minde om Mellemøsten. For ikke at tale om kunderne i de butikker, det gik ud over. Flere institutioner og butikker antændte de unges had.

Ofte er der kæder drevet af selvstændige erhvervsdrivende, der går ud over, hvorfor?

Skal butikker, deres chefer og ansatte stadig være gidsler som resultat af en politisk studehandel?

Det er kun ren og skær held, at ikke flere blev sårede. Men hvad med næste gang.

Skal vi acceptere, at være i livsfare? Man skider da på fællesskabet i sådanne kriminelle aktioner. Og det gælder både de unge og politikerne. I plejer egne interesser.

Kan politiet beskytte de almindelige borgere

Man kan spørge sig selv, om politiet var i stand til, at beskytte borgerne den 16. december. Ja de mange nysgerrige Nørrebro – borgere kunne jo bare have søgt væk. Men hvad med dem i butikkerne, og dem, der stadig var på juleindkøb?

Situationen stadig mere uafklaret

Mens politikerne vasker fingrer, venter borgerne på Nørrebro på det store slag. Nørrebro Handelsforening har og er stadig en aktiv medspiller i løsning af konflikten, men man vil under ingen omstændigheder acceptere lignende vold – og hærværksaktioner som den 16. december.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16