Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ansatte arbejder over - for egen regning

Offentliggjort 8. februar 2007

HK mener, at 9 ud af 10 butikker ikke betaler for interessetimer, eller for den tid, de ansatte bruger ekstra i butikken. De butiksansatte er ofte for flinke, mener HK. De lader sig for let udnytte.

Personalemøder, mødetid en halv time før, og et kvarter efter, er noget de ansatte betaler selv, mener HK. For butikker betyder dette meget i sparede udgifter.

Mange lønmodtagere gør det, fordi at det måske kan hjælpe dem videre i karrieren. De gør det også fordi det er ukollegialt, at gå tidligere end kollegaen.

Arbejdsgiverne forventer, at der arbejdes ekstra. I den lille tankstation eller i supermarkedet. Ni ud af ti butikker betaler ikke for det, påstår HK Handel.

De såkaldte interessetimer er ikke omfattet af overenskomsten. I HK mener man, at der skal være balance i vægtskålen.

Man forventer, at de ansatte bliver til, kassen er gjort op, og til den sidste kunde er gået, selv om det er langt over lukketid. Det er heller ikke alle kunder, der retter sig efter, at butikken er lukket. De forventer, at ekspedienterne betjener dem færdig, selv om lukketiden for længst er overskredet. Kunderne forventer service, da de er ankommet til butikken før butikken lukker. Det sker ofte, at ekspedienten ikke får betaling, for den tid, kunden bruger ekstra.

Endvidere forventes det, at man møder lidt før om morgenen, for at rydde op.

Men det er ikke kun arbejdsgiverne, der er ”skurke”, men de butiksansatte, der er for flinke, mener man i HK.

For butikschefer og mellemledere i butiksbranchen er overarbejde en del af arbejdet. Men det afspejler sig også i lønnen.

Dagbladet Politiken har forsøgt at definere begrebet Interessetimer:

  • Det dækker over den arbejdstid, som den ansatte ikke får løn for. Udtrykket kommer af, at personalet har en ”interesse” i at arbejde gratis. I nogle tilfælde er det interessen for at gøre indtryk på chefen. I andre er det interesse for ikke at blive fyret.

  • Fænomenet bruges på mange forskellige måder, men med mindre de ansatte er funktionærlønnet vil vedkommende kunne kræve erstatning. Også selv om man ikke er medlem af en fagforening.

  • Interessetimer er især udbredt i detailhandelen. HK mener, at butikkerne kan blive pålagt, at skulle betale ekstra løn til de ansatte


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16