Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Er arbejdsløse - jagtet vildt

Offentliggjort 4. marts 2007

Læs her nogle interessante betragtninger om fremtiden i samfundet. Nye skærpede regler for dagpengemodtagere. Er jobfesten forbi? Andelshavere vil bidrage med 0,5 % i forbruget. Er der nok unge til at tage over, når de ældre forlader arbejdsmarkedet? Mange tolkninger af de samme undersøgelser.

Vi er her på redaktionen blevet beskyldt for, at kalde kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse for jagtet vildt. De har det som blommen i ægget, er nogle af kommentarerne. Vi ved ikke, hvordan blommen har det, men ved, at de arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere ikke altid har det godt.

934.000 på overførselsindkomst

Der bliver set ned på dem, i en tid med næsten fuld beskæftigelse. Og dog

  • Der er stadig 934.000 danskere på overførselsindkomst. Men det er trods alt et fald på 43.000 siden 2006.

  • Hvis vi skal udpensle dette:

  • 124.000 ledige

  • 85.000 på aktivering, revalidering og voksenlærlinge

  • 59.000 på barselsorlov

  • 75.000 på sygedagpenge

  • 221.000 på efterløn inkl. Folkepensionister 60 – 66 år

  • 68.000 kontanthjælpsmodtagere

  • 56.000 fleksjob/ledighedsydelse

  • 246.000 førtidspensionister

Beskæftigelsen er steget mere end ledigheden er faldet, alene i 2006 steg beskæftigelsen med mere end 40.000 fuldtidsansatte. Mange af de nye ansatte kommer fra kanten af arbejdsmarkedet. Det er særlig inden for servicesektoren, at man finder debutanter.

Kritik af indsats

Socialforskningsinstituttet har fundet ud af, at der ikke er stillet krav om aktiv jobsøgning til halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne, vel og mærke den stærkeste gruppe i matchgrupperne 1 og 2.

DA mener desuden, at kommunerne ikke bruger indsamlede oplysninger til at samarbejde med virksomhederne om at få sygemeldte tilbage i job. Når kommunerne inddrager sygemeldtes arbejdsplads mindre end en ud af ti gange, er det noget galt.

En undersøgelse med mange konklusioner

Det er nu mærkelig, hvad institutter kan få ud af tal. Socialforskningsinstituttet har fundet ud af, at i 2000 var der 13 % af kontanthjælpsmodtagerne, der havde undladt at betale deres husleje, i 2006 var dette tal faldet til 10 %. Og når det gælder regninger for gas, telefon og lignende er tallet faldet fra 28 % til 17 %

Undersøgelsen bygger på samtaler med de berørte. Beskæftigelsesministeren synes, at undersøgelsen viser, at kontanthjælpsmodtagere har det bedre, end man tror, mens Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen siger, at undersøgelsen ikke kan bruges til noget som helst.

Andre tal fra den omdiskuterede undersøgelse viser at

  • halvdelen har droppet tandlægebesøget

  • 38 % har undladt at købe fodtøj til familien, de sidste fem år.

De Radikale mener, at de dårligst stillede har fået det værre. Dansk Folkeparti konstaterer, at de svageste ikke har fået det værre.

Flere med langvarig fattigdom

Men det man glemmer i det hele, at det er en gruppe i vores samfund, der bliver mere berørt end andre. Det er dem på langvarig fattigdom. I 1997 var 28.000 fattige i mere end tre år. I 2004 var gruppen vokset til 46.000. En stigning på 60 %. Og det kan være svært, at komme ud af den fattigdom uden ekstraordinær hjælp.

I Danmark er det 12 % af befolkningen, der er under EU`s fattigdomsgrænse. Det er bedre end EU – gennemsnittet på 16 %, men dårligere end Sveriges 9 %.

Nu er denne udregning kritiseret meget, at især de borgerlige partier. Man er fattig, hvis man kun tjener 60 % af et lands middelindkomst. Så måske viser denne undersøgelse måske mere uligheden i samfundet.

Stadig rod i de københavnske jobcentre

Københavnske jobcentre har kun afholdt 73 procent af sygedagpengesamtaler. Det faktum koster kommunen hele 60 millioner kroner, som de skal betale til staten. Det er personalemangel, der er årsag til dette, siger borgmester Jakob Haugaard, man mangler at besætte 20 stillinger.

Vi har tidligere i artikelserien Jagtet vildt beskæftiget os med de københavnske jobcentre.

Hvis en dagpengemodtager bliver syg under et kursus skal vedkommende ringe tre forskellige steder hen.

Men det bedste vil være at sende en mail. For når man ringer til et af Københavns jobcentre, er det ikke sikkert man bliver registreret korrekt. Det er så op til dagpengemodtageren at fremskaffe udskrift fra sit teleselskab, der skal dokumentere, at man faktisk har ringet.

Har man været syg i korte perioder, ja så kan det give alvorlige konsekvenser for dagpengemodtageren.

Nye skærpede regler

Som dagpengemodtager skal du hver uge aflevere et elektronisk fingeraftrykwww.jobnet.dk , som bekræfter, at du er arbejdsløs. Glemmer du det for tredje gang, bortfalder retten til dagpenge uden varsel. Denne regel træder i kraft til oktober.

Sanktionerne skærpes, hvis man udebliver fra en samtale på et jobcenter. Hvis du udebliver tre gange inden for et år, skal du have 300 timers ordinært arbejde inden for ti uger, før du igen kan få dagpenge. Denne regel træder allerede i kraft den 1. marts.

Der indføres særlig høje løntilskud til arbejdsgivere, som ansætter personer, der er på starthjælp eller har været på kontanthjælp i mere end tre år.

Jobfesten lakker mod enden

Der er masser af jobs især inden for følgende brancher Ejendomsmæglere, banker, tøjbutikker, rådgivende ingeniører, byggefag, restauranter og den eksporttunge medicinalbranche, IT – branchen, advokater, revisorer, konsulenter, rådgivere og vikarer.

Men andre brancher begynder at mærke en nedgang på slagterier, i møbelvirksomheder og inden for lufttransport plus bus – og jernbanedrift

Mange fik nyt arbejde

Beskæftigelsen herhjemme steg på bare et år med 40.000, på tre år var fremgangen 67.000.

Banker og butikker har været på vinderholdet. Men beskæftigelsen inden for industrien er begyndt at falde.

Mange ældre vil i de kommende år forlade arbejdsmarkedet, og det er ikke nok til at tage over.

Forbrugsfest for andelshavere

Men helt sort ser det ikke ud. I hvert fald ikke for andelshavere. Forbrugsfesten vil i den forbindelse få en vitaminindsprøjtning på 5 milliarder kroner. Dette svarer til 0,5 % og vil især komme detailhandelen til gode. Og måske også beskæftigelsen.

På landsplan vil andelshaverne opleve en formuegevinst på 68 milliarder kroner.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16