Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Jagtvej 69 - sidste kapitel

Offentliggjort 4. marts 2007

Nørrebro Handelsforening tilbyder sig som mægler. Betingelsen er dog, at alle parter giver sig, og at der er en reel vilje fra politisk side til at få konflikten løst.

De mange uroligheder har været en særdeles bekostelig affære for detailhandelen på Nørrebro.

Findes der ikke en løsning her og nu, vil uroen ulme på Nørrebro i mange år.

Nørrebro er i undtagelsestilstand. Det værste er, at denne situation var forudsigelig. Endnu engang er det borgerne og butikkerne, der er blevet gidsler.

Grænseløst vanvid, totalt uforståeligt og helt uacceptabelt. Vi har fået nok af løbske demonstrationer, vold og meningsløst hærværk.

Harmen er både rettet mod de unge og mod politikerne, der ikke magtede at løse opgaven.

Det er ikke kun de materielle ødelæggelser, der skinner i øjnene. Også butikkernes manglende omsætning, på grund af skræmte kunder, der holder sig væk, kan vise sig at få katastrofale følger.

Drop de politiske principper

Man kan spørge sig selv, om det ikke er på tide at droppe politiske principper – på begge sider. Skal vi virkelig finde os i, at bydelen bliver omdannet til en krigszone, hvor lovlydige borgers ejendele bliver ødelagt.?

Politikerne vil ikke finde sig i at blive afpresset med vold og ballade. Der skal findes en mægler, der er upartisk, og som nødvendigvis ikke skal tale gennem medierne. Parternes synspunkter er trukket meget skarpt op.

Men Nørrebro Handelsforening tilbyder, at være denne mægler. Vi vil gerne være med til, at de unge igen finder et samlingssted.

Der skal findes plads til mangfoldighed

De unge i København behøver ikke nødvendigvis alle at gå i korte bukser og spille fodbold.

Som vi før har givet udtryk så koster konflikten enorme summer, både for detailhandlen, borgerne og for samfundet. Der skal være plads til de mindre velfriserede miljøer i København.

Man skal heller ikke forvente at de tidligere bruger af Ungdomshuset indgår i det eksisterende foreningsliv i København. Politikerne har jo også fremsat ideer om, at København skal værre rummelig for alle.

Dialogen skal i gang igen, og diplomatiet må i gang. Man må forvente, at få hug fra sine politiske modstandere.

Findes der ikke en løsning, vil der være konstant ravage og en konstant opposition mod det politiske system på Rådhuset. Der vil opstå ukontrolleret vold i mange år fremover. De militante vil desværre have overmagten, og rationelle argumenter bortfalder. De over 600 anholdelser vil ikke begrænse denne tendens, hvis det ikke findes en fornuftig løsning.

Urolighederne vil fortsætte

Urolighederne vil fortsætte lige så længe de unge ikke har et fysisk sted, til at udfolde deres egen undergrundskultur. Når man fratager dem brugsretten til et hus, bryder den organisatoriske del sammen, med et meget uheldigt resultat til følge. Nye autonome og anarkistiske grupper vil opstå. Det ved vi fra historien. En ny oprørsbevægelse vil opstå med udgangspunkt på Nørrebro.

At halvprofessionelle udenlandske stenkastere er kaldt til, fremmer heller ikke sympatien.

Vi er mange, der har sympati for de unges behov for et alternativt sted, men sympatien har lidt et alvorligt knæk. De unge har ladet frustrationerne gå ud over uskyldige. Det får de ikke mere sympati for.

Det koster ufattelige beløb

En beregning som TV – Avisen har foretaget viser, det koster samfundet 7,4 millioner kroner om dagen.

  • Oprydningen første dag 400.000 kr.

  • Detailhandelens mistede omsætning pr. døgn 500.000 kr.

  • 600 betjente på overarbejde

  • Udgifter for retsvæsen, fængselsophold og erstatning for skader

For de beløb, kunne man have købt 3 ungdomshuse.

Der er desuden indtil nu ødelagt 250 affaldsbeholdere, der er brændt eller gået i stykker. De koster omkring 2.000 kr. pr. stk.

Detailhandelen på Nørrebro – bombet tilbage

Cirka 30 butikker har valgt, at lukke helt i et par dage. For boghandlerne startede bogudsalget den 1. marts. De har mistet kæmpe summer i manglende omsætning.

En butik mister under normale omstændigheder mellem 4.000 – 20.000 kr. til dækning af faste udgifter. Efter en uges lukning, bliver man nok uvenner med sin bank..

Selvrisikoen er mellem 8.000 og 12.000 kr. Ryger der en rude koster det en gennemsnits ejer cirka 14 dages arbejde. En aftale med et forsikringsselskab for de butikshandlende på Nørrebro er væsentlig dyrere på Nørrebro end andre steder i landet. Hvorfor gælder stormflodsforsikringen ikke i dette tilfælde.?

Det er en nødsituation, hvor butikkerne er blevet gidsler.

Sympati er ikke nok – der mangler handling.

Det er fin nok, at landets statsminister beklager tingenes tilstand over for butiksejerne, men det er ikke nok. På et meget tidligt tidspunkt advarede Nørrebro Handelsforening om, at denne situation, ville opstå.

I forvejen kostede det Nørrebro – butikkerne 2 – 3 millioner kroner efter bataljerne den 16. december.

Hvor er ideologien?

Det er jo vanvittigt, at de unge også tænder ild til en børnehave, raserer et gymnasium, bruger bøger som næring til de talrige bål, de laver i gaderne. Ja 20 – 30 biler er også brugt til at lave bål med.

Hvor er ideologien?


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16