Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ophævelse af lukkeloven

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 32 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk


Ophævelse af lukkeloven vil sende 1.000-vis af specialbutikker med fødevarer og udvalgsvarer på ophørsudsalg og konkursvognen

UDTALELSE 27.09.08 : v/Bent Aarrebo Pedersen, formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv.

Venstre, Dansk Folkeparti og nogle konservative populister vil af med lukkeloven. Det giver jo store medieoverskrifter. Nok langt mere vigtigt for nogle politikere - mange - end en nøjere granskning af konsekvenserne på længere sigt.

En afskaffelse vil i løbet af de første 3 år sende 1.000-vis af specialbutikker med fødevarer og udvalgsvarer på ophørsudsalg eller på konkursvognen. Og dermed affolke mange mindre og mellemstore byer og mange bymidter for specialbutikker. Dagligvarekæderne og stor-detailhandelen vil sætte sig på flæsket om søndagen (nogle også lørdag aften) og tappe den øvrige del af detailhandelen for omsætning med søndagstilbud eller bare tilbud især i udvalgsvarer, der kan være udsolgt om mandagen. Det vil tvinge alt for mange familier - især økonomisk trængte familier - på søndagsindkøb for at sikre sig de gode tilbud. Det er logik for burhøns men nok ikke for populistiske papegøjer.

Nu kan der holdes åbent 21 søndage. Det benytter stor-detailhandelen sig i udbredt grad af i dag. Dertil kan dagligvarebutikker med under 29,8 mill. i omsætning holde åbent alle søndage. Alle kan i øvrigt holde åbent fra mandag morgen kl. 6.00 til lørdag kl. 17.00. Det er kun få af stor-detailhandelen, der holder aftenåbent mandag-fredag. Nok fordi, der ikke er kunder nok.

De seneste lukkelovsændringer med flere søndage har kunnet klares, fordi vi har være inde i en flereårig forbrugsfest-periode.

Den er slut nu. Så det er logik for burhøns, at stor-detailhandelen for manges vedkommende vil kæmpe bravt både offentligt i medierne og især politisk bag kulisserne for at komme af med lukkeloven, så de kan sidde på flæsket om søndagen. Mange nok også med åbent lørdag aften.

Det giver ikke flere forbrugerkroner at deles om, så søndags- og lørdagaften-omsætningen skal tages fra konkurrenterne især fra specialhandelen med fødevarer og udvalgsvarer. Det sker allerede nu i stigende udstrækning med mulighed for de 21 søndage. Det ses tydeligt af udviklingen i mange brancher i specialhandelen, hvor 38 brancher i juli havde tilbagegang og 25 brancher i årets første 7 måneder.

Hovedbranchegruppen: Føde- og dagligvarer" havde kun fremgang i juli og i årets første 7 måneder på grund af stigende fødevarepriser, men ellers i mængder tilbagegang. Så dagligvare- og varehuskæderne er ret så sultne efter ny omsætning især fra de mindre føde-/dagligvarebutikker og fra udvalgsvarehandelen.

Et lille forenklet regnestykke til at blive klogere af

Forudsat slet ikke søndagsåbent vil en udvidelse fra 6 hverdage til 7 ugedage forenklet set være det samme som at udvide sine omkostninger med 17%. Og da søndagsarbejde koster ekstra i løn så snarere 20%. Dertil kommer også de, der vælger at holde åbent lørdag aften

Vil samtlige søndage og mange lørdagsaftener vil blive taget i brug af dagligvarekæderne, varehuskæderne og den øvrige stordetailhandel ved afskaffelse af lukkeloven. Ja, selvfølgelig. Alle vil til truget. Hvis det betyder ekstra omkostninger på 10% for flere søndage + lørdagaftener og de repræsenterer halvdelen af den samlede detailhandels omsætning, så skal dækning for disse 10% hentes hos den øvrige del af detailhandelen, svarende til 10% omsætningsdræn. Det vil uundgåeligt sendes rigtig mange specialbutikker med fødevare- og udvalgsvarer på ophørs- og konkursvognen.

Det vil være klogt, at politikerne tænker langsigtet og ikke opfører sig som populistiske papegøjer efter her og nu forsideoverskrifter.

En afskaffelse af lukkeloven vil dertil affolke store dele af Danmark for butikker med dårlige indkøbsmuligheder og dermed også for arbejdspladser for den ene ægtefælle i en familie. Det kan i stigende grad affolke virksomheder og det offentlige for dygtige medarbejdere, der af beskæftigelseshensyn for begge ægtefæller vil søge/flytte til større byer og begrænse lysten til at søge arbejde i mindre og mellemstore byer. Der skal nogle bredere samfundsbetragtninger til, der ikke kan rummes i forenklede overskrifter.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16