Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ungdomshuset - kapitel 14

Offentliggjort 17. marts 2007

Nørrebro Handelsforening modtager vrede mails og trusler fra politikere. Men hjemmesiden topper med besøgende. En kommunikationsekspert mener, at politikerne har klaret det dårligt. Det viser en meningsundersøgelse også.

Demokrati handler også om dialog, men den er ikke til stede. De unge afviser ikke vold som kampvåben. Detailhandlerne på Nørrebro er atter engang ladt i stikken. Læs her 14. kapitel i sagen om Ungdomshuset.

Søgningen til denne hjemmeside har igen toppet. Nye rekorder er slået. Årsagen er kampen om Ungdomshuset. Vi har efterhånden skrevet 14 artikler om emnet, og Nørrebro Handelsforening har markeret foreningens holdning i medierne.

Mange e – mails modtaget

Dette har så igen medført mange E-mails til foreningen. Vi bringer tre stykker som repræsentativ, for dem vi har modtaget.

1. PA (Politibetjent)skriver:

Politiken 11.03.07:
Nørrebro Handelsforening mener det er på tide, at Københavns Kommune fremlægger en liste med adresser, der kan afløser det nedrevneungdomshus på Nørrebro.


Og andetsteds i samme avis:


10. marts 2007 kl. 20.43:

Ungdomshus – aktivist vil ikke afskrive vold. Hos Initiativet for Flere Ungdomshuse afviser talsmanden, Mads Clausen, at bevægelsen tager afstand fra nogen som helst aktionsformer – herunder vold og hærværk mod naboerne. Man bakker op om hinandens kamp.

PA referer Politikens artikel og slutter:

Tror du ikke, at det er på tide, at du stikker piben ind?

Hvad fanden har du gang i! (som man siger)

Er du klar over hvor mange politibetjente, der arbejder i døgndrift, for at begrænse skaderne for almindelige borgere på Nørrebro?

Og så vil du have endnu et sted hvorfra deres hærværk og terrorisering, kan finde sted. Hvad tænker du på?

2. APS skriver:

Jeg vil med al respekt kommentere dine udtalelser til Politiken.

Jeg bor på Nørrebro, og har fået flere meldinger fra familier og venner, der i disse dage går en stor bue udenom Nørrebro. Ikke fordi de er bange for Ungdomshusets brugere og sympatisere, men fordi de er angste for at opholde sig på det ”forkerte sted på det forkerte tidspunkt” og således ende med at blive anholdte og uskyldigt varetægtsfængslet.

Det er med andre ord min klare opfattelse, at det er Politiets indsats i bydelen, der skræmmer kunderne væk, og ikke de unge med tilknytning til Ungdomshuset, som faktisk nyder stor sympati trods optøjerne i sidste uge.

3. EV skriver:

Jeg blev meget glad for at læse på jeres hjemmeside, at Nørrebro Handelsforening går ind for at der skal være et nyt ungdomshus på Nørrebro, og at I vil hjælpe med at finde lokaler til et sådant.

Det har været utroligt trist at se billeder fra Nørrebro i den sidste tid, og derfor er jeres udmelding en positiv nyhed.

Der er ingen tvivl om at København har brug for et nyt ungdomshus, og jeg er overbevist om at et sådant vil blive en stor gevinst for bydelen. Desværre ser det ikke ud som om Københavns Kommune vil være med til at skabe rammerne for et nyt ungdomshus, og derfor er det ekstra positivt, at I melder klart ud at der er brug for et sådant.

Jeg vil ønske jer al mulig held og lykke med at finde lokaler til et nyt ungdomshus.

Ingen erstatning

Det groteske ved hele sagen er, at Nørrebro Handelsforening meget tidlig advarede med gadekampene. Efter kampene har foreningen igen stillet sig til rådighed, men det eneste man har fået ud af det, er en trussel om sagsanlæg i forbindelse med en fortolkning af en udtalelse fra en af toppolitikerne.

Foreningen har fra starten sagt nej til vold og hærværk. Og nu også trusler mod erhvervsdrivende på Nørrebro (seartiklen Terror på Nørrebro).

Politiken har opgjort skaderne til 14 millioner kroner. Men i disse tal er ikke medregnet detailhandelens tab, og de kunder der fortsat forbigår Nørrebro af angst.

Efterfølgende var en del sidegader lukket af politiet. Her lukkede man kun personer ind, der kunne bevise, at de havde et ærinde eller boede i gaden. Et besøg i en butik var ikke et lovligt ærinde. Og kunderne kan risikere at blive visiteret, uden mistanke. Særlig hvis de ligner en autonom.

Mange detailhandlere mistede også omsætning på denne bekostning.

Heller ikke her, er der mulighed for erstatning.

Kommunen er ikke et forsikringsselskab

Martin Geertsen udtaler, at kommunen ikke er et forsikringsselskab, og derfor ikke kan betale for ødelæggelserne og omsætningstab. Det har han måske ret i, men moralsk har politikerne et ansvar.

Mange lokale har lidt et betragteligt tab.

De unge fastholdt deres krav

Da de unge fik ungdomshuset i sin tid var det behov for at de unge, at finde et alternativt sted. Dette behov har de unge stadig. De passer ikke ind i de eksisterende foreninger, de går ikke i korte bukser, eller spiller fodbold. Det ved politikerne godt, men først i sidste øjeblik gik de ind for at skaffe et hus. De unge var ikke velkommen i Stevnsgade.

Og de unge fastholdte deres krav. De ville ikke have foræret huset. De mente, at Kommunen har pligt til at give dem et Ungdomshus i lighed med Operaen.

Medierne har glemt noget

De unge mener ikke, at medierne har været retfærdige, de har været ukritisk.

  • Medierne har fremstillet politiets indsats som en stor succes. Efter vores opfattelse har det været på bekostning af en lødig dækning af politiets egne lovovertrædelser og overgreb mod almen retssikkerhed.

  • Derudover har omtale og debat mere drejet sig om vold, stenkastning og brand og kun i meget begrænset grad analyseret de reelle årsager bag dette folkelige oprør. Mange andre end folk fra det ”autonome miljø” har været på gaden for at vise modstand.

Skal vi sætte lidt tal på disse oplysninger:

  • 3.000 deltog i demonstrationerne

  • Over 850 anholdte, mange af disse får en plettet straffeattest

Det handler ikke kun om ungdomshuset, men også om kulturkamp og sikkert også en generationskamp. Man føler sig ikke accepteret.

Har man unge kollegaer på Nørrebro, ja så har de næsten alle en eller flere historier om uberettigede anholdelser.

Demokrati handler om dialog

Demokrati handler om dialog. Den er overhovedet ikke til stede i øjeblikket. Modenhed og intelligens kunne også have løst problemet. Generøsitet og venlighed kunne også have skabt en løsning. Politikerne ville ikke forære de unge denne løsning. Den skulle købes af Fonden jagtvejen 69, og det sagde de unge nej til.

I Stefans Kirken kunne man via 4 storskærme se de grufulde kampe. Kampe der ikke burde have fundet sted. De var så forudsigelige De eneste der glæder sig er cykelhandlerne. For cyklerne på Nørrebro blev i hobetal anvendt som barrikader.

Kommunikationsekspert: Politikerne har klaret det dårligt

Politikerne mener ikke, at vold skal belønnes med succes. Det er ikke at acceptabelt middel over for samfundet.

Men ifølge kommunikationseksperten Jess Myrthu har politikerne ikke klaret det godt. Til Berlingske Tidende siger han:

  • Det er en falliterklæring bare at klappe i som de gør. Og politikerne får et troværdighedsproblem på længere sigt, hvis de ikke i det mindste melder, at de arbejder på en form for løsning.

  • De behøver ikke at komme med et konkret udspil lige nu – hvad de nok heller ikke kan – men rent strategisk er de nødt til at melde ud, at de holder fast i alle deres flotte ord og ambitioner om mangfoldighed at de mener, at der skal være plads til et ungdomshus – og at de arbejder på en løsning, hvis det er det, de gør.

  • Man skulle fra starten klart og tydeligt have erkendt, at det var en fejltagelse at sælge huset uden dialog med de unge først.

  • Men lige nu viser de ikke engang, at de er i gang med et stykke strategisk arbejde.

Gratisavisen 24timer har spurgt sine læsere, om deres holdning til problematikken omkring Ungdomshuset:

  • 40 % af de adspurgte synes at Ritt Bjerregaard havde klaret sagen ”meget dårligt” eller bare ” dårligt”, mens kun en fjerdedel udtrykker tilfredshed med hendes indsats.

  • Efter de voldsomme begivenheder skal man ikke længere lytte til de unges ønsker om et nyt ungdomshus – her er 46 % enige.

  • Ungdomshuset skulle aldrig have været solgt – 51 % enige

Søndagsavisen har fundet ud af, at hver tredje støtter et nyt ungdomshus, mens kun 9 % støtter de autonomes aktioner på Nørrebro.

De unge tager ikke afstand

En af de autonome fortalte mig, at det ikke er personerne bag betjentene, de hader, men uniformerne. For betjentene er det en barsk oplevelse, at være mål for så meget aggressivitet.

De unge bakker op hinandens kamp, man tager ikke afstand fra nogen aktionsformer. Man kan aktionere på de måde, man synes er rimelige, siger Mads Clausen fra Initiativet for flere ungdomshuse til Politiken.dk Han afviser pure at tage afstand fra den vold og de voldsomme ødelæggelser, der har ramt Nørrebro.

Det kan skuffe, når man tænker på hvor mange uskyldige, det er gået ud over. Positivt er at de unge nu samler sammen, for at hjælpe deres naboer.

Handelsforening må leve med trusler og vrede mails

På Nørrebro ryster detailhandlerne på hovedet. De har oplevet det så mange gange. Og hver gang er de blevet svigtet af politikerne.

Nørrebro Handelsforening må leve med trusler og vrede mails. Men det er glædeligt af og til, at være i dialog med de tidligere brugere af Ungdomshuset og modtaget rosende mails både fra borgere, erhvervsliv og politikere, som ikke følger partidisciplinen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16