Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Dramatisk mængdefald

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  

NOTAT
'Værdiindeks i kroner offentliggjort i Danmarks StatistikBank 1. september 2008
Indeks for solgte mængder offentliggjort i Nyt fra Danmarks Statistik 1. september 2008
bearbejdet og kommenteret af Bent Aarrebo Pedersen formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv

Dramatisk mængdefald i indkøb i august på 6,9%
Det største månedsfald i mands minde.
Og et fald i kroner i kasseapparaterne på 2,5%.
Sammenlignet med august sidste år.

"Detailsalget steget igen" skriver Danmarks Statistik som overskrift - fulgt op af medieoverskrifter som: "Detailhandlen øges igen". "Danskerne fylder lidt mere i indkøbsvognene" som kommentar til de nyeste tal for udviklingen i detailhandelen i august ud fra en sammenligning med tal for juli. Det er noget gedigent misvisende overskriftsvrøvl. At sammenligne indekstal for juli med august er med disse overskrifter som at sammenligne æbler med pærer.

Den eneste sammenligning, der dur, er august i år sammenlignet med august sidste år. Her er der samlet set for detailhandlen et mængdefald på 6,9%. Bestående af et fald i hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" på 5,5%. "Beklædning, sko m.v." på 8,2%. Og "Andre forbrugsvarer på 7,4%. Det fremgår også af opgørelsen fra Danmarks Statistik. Det største månedsfald i mands minde. Et dramatisk og foruroligende fald

Men begrænset til et fald i kroner i august i butikkernes kasseapparater for den samlede detailhandel på 2,5% hjulpet i hus af et markant højere prisniveau for "Føde- og dagligvarer" og højere priser for "Beklædning, sko m.v.". Det blev til 10,4% højere priser for "fødevarer og ikke alkoholiske drikke" i august i år sammenlignet med august sidste år.
                                         Kroner 2008*)      Mængder 2008*)
                                          august  jan-aug.   august   jan-aug.
 
Føde- og dagligvarer          + 2,6%   + 5,8%      - 5,5%     - 1,0%
Beklædning, sko m.v.         - 5,5%    - 4,0%       - 8,2%     - 2,3%
Andre forbrugsvarer          - 7,3%     - 2,7%      - 7,4%     - 1,4%
Detailhandel  i alt               - 2,5%     + 2,2%       - 6,9%     - 1,7%
*) Set i forhold til samme måned/periode i 2007

I kroner i kasseapparaterne blev det i årets første 8 måneder til en beskeden fremgang på 2,2% lidt mere end tilbagegangen i mængder på 1,7%. Sidste år i de første 8 måneder blev det til +2,6% i kroner og +1,3% i mængder.

Prisstigningerne på fødevarer tog fat i september sidste år. Det betyder derfor, at et fortsat ikke uventet større mængdefald i "Føde- og dagligvarer" i årets sidste kvartal næppe kan opvejes synderligt af det højere prisniveau. Det er nu kritisk højt og kommer under pres

Derfor kan årets sidste kvartal godt ventes at lande på et fald i kroner i butikkernes kasseapparaterne på omkring 5% for den samlede detailhandel. Det kan undgås lidt, hvis familiernes gavekøb øges i forhold til sidste år, fordi der er og nu oparbejdes et pænt behov for gavekøb af opsamlet behov for køb af "udskudte behovs- og fornuftskøb" som gavekøb.

I øvrigt blev det sidste år 2007 i december kun til 0-vækst i forhold til december i 2006, selv om mange i medierne ventede en vækst på op mod 10% i julegavekøb. En vækst der helt udeblev.

Der er lagt op til en benhård konkurrence fra de store dagligvare- og varehuskæder overfor specialhandlen om øget salget af og markedsandele i udvalgsvarer året ud især op til Jul. Specialbrancherne med fødevarer vil også komme under hård beskydning og tapning for markedsandele. Mange butikker i detailhandelen vil ende med at blive sat skakmat i konkurrencen om kunderne. Derfor stort behov for sammenhold i bymidterne ud over landet.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16